Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dolazi po osvetu

Borba za čelno mjesto u Barci: Eric Abidal je Laportin izborni adut

Eric Abidal
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
18.07.2015.
u 17:17

Povratak "otpisanog" na Camp Nou - priču donosi tjednik Max!

Više od 150.000 članova FC Barcelone danas bira novog predsjednika između četiriju kandidata. Natječu se dosadašnji predsjednik Josep Bartomeu, predsjednik između 2003. i 2010. Joan Laporta i "autsajderi" Toni Freixa i Agustí Benedito. Po svježim anketama Bartomeu ima malu prednost od 31:28, dok je 27 posto anketiranih neopredijeljeno. U nadi da će preskočiti favorita, koji vodi na krilima trostruke krune, Laporta je predstavio klupsku legendu, 36-godišnjeg Erica Abidala kao budućeg tehničkog direktora ako dobije izbore.

– On je jedan od naših junaka, i zbog trofeja koje je osvojio, i zbog energije koju prenosi na sve koji sudjelujemo u ovoj kampanji – kaže tvorac velike Barce.

Abidal je uzvratio da ima velika očekivanja od Laportina projekta.

– Barcelona je više od kluba. Dobro poznajem Joana i imam u njega puno povjerenje.

Osveta je slatka

I Laporta i Abidal imaju dodatan motiv za izbornu pobjedu nad Bartomeuom. Prethodna uprava, koju su vodili Sandro Rosell i njegov tadašnji zamjenik Bartomeu, zamjerila se obojici. Rosell je 2012. tužio Laportu i njegovu upravu za navodnih 21 milijun eura gubitka, a 2013. je odbio produžiti ugovor Abidalu, iako se ovaj oporavio od presađivanja jetre.

Abidal, koji je ponikao u Monacu, a proslavio se u Lyonu i francuskoj reprezentaciji, stekao je kultni status među Barcinim sljedbenicima dvostrukim povratkom u akciju poslije teških operacija. U ožujku 2011. dijagnosticiran mu je rak jetre, a samo četiri dana potom dr. Josep Fuster mu je laparoskopskom tehnikom odstranio karcinomom zahvaćeni dio jetre. Manje od dva mjeseca poslije, Abidal je zapanjio javnost vrativši se na ligaškom susretu protiv Levantea, a 28. je svibnja odigrao svih 90 minuta finala LP-a u Londonu protiv Man. Uniteda (3:1). Kapetan Carles Puyol mu je predao kapetansku vrpcu i omogućio mu da podigne pobjednički pehar na Wembleyju.

"Da Eric danas nije s nama, ovaj trofej ne bi imao veliko značenje", rekao je tada Puyol.

Suze na odlasku

Činilo se da sve ide Abidalu u prilog jer se osjećao i igrao dobro. U siječnju 2012. produljio je ugovor do srpnja 2013. s opcijom na još jednu godinu i postigao pobjednički pogodak protiv Reala u Madridu. Nažalost, u proljeće 2012. otkriveno je da operirana jetra ne radi normalno te da će biti nužna transplantacija. U operaciji obavljenoj 10. travnja presađen mu je dio jetre koji mu je darovao rođak Gerard.

Prije operacije, liječnici su dali naslutiti da se Abidal više neće moći baviti profesionalnim sportom, jer će cijeli život morati uzimati imunosupresore – sredstva za smanjivanje imuniteta – da mu tijelo ne odbaci tuđu jetru. Tri mjeseca poslije zahvata, kirurg koji ga je operirao, dr. Juan Carlos García Valdecasas, zaključio je da njegov pacijent ipak ima izgleda za povratak na teren. Abidal je počeo trenirati već u kasnu jesen 2012., ali je okončao oporavak tek 6. travnja 2013., kad je na utakmici protiv Mallorce zamijenio Piquéa. Činilo se da nema prepreka za nastavak Abidalove šestogodišnje avanture u Barceloni, no uprava je odlučila ne iskoristiti opciju na još jednu godinu ugovora. Ne pouzdajući se u liječničke nalaze, Barca mu je ponudila mjesto u upravi ili stručnom stožeru, ali je on to odbio.

– Razumijem i poštujem odluku kluba. Volio bih da mogu i dalje igrati u Barci, ali čelnici na to gledaju drukčijim očima. Ovo je vrlo tužno – rekao je suznih očiju na oproštajnoj tiskovnoj konferenciji.

Liječnici su bili u pravu u pogledu njegova zdravlja. Prebrodivši razočaranje koje su mu priredili Rosell i Bartomeu, Abidal se vratio u matični Monaco, pristupivši jakoj momčadi koju je stvarao ruski magnat Dimitrij Ribolovljev. Odigravši vrlo solidno sezonu u kojoj je Monaco izborio mjesto u Ligi prvaka, preselio se u Olympiacos, u kojemu, međutim, nije dočekao kraj sezone. Umirovio se prošlog prosinca navodeći osobne, ali ne i medicinske razloge. Grčki mu je prvak ponudio da ostane raditi u upravi, no igrač se na tome zahvalio. Predsjednički izbori koje je Bartomeu najavio u siječnju otvorili su mu vrata povratka preko onoga tko ga je daleke 2007. doveo na Camp Nou – Joana Laporte.

>>Enrique nezadovoljan mladim nadama, Halilovića priključio prvoj momčadi!

Komentara 1

TO
toreta
18:05 18.07.2015.

ulica bira predsjednika sramota hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije