Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zasad dobro prošli

Boksači se prvi zarazili, dobar posao HNS-a

Borna Ćorić
Foto: Danijel Lijović
1/6
29.07.2020.
u 19:58

Borna Ćorić i Ivica Zubac najpoznatiji su hrvatski sportaši koji su ‘pokupili’ koronavirus

Pomalo misteriozni nedolazak Ivice Zupca u Orlando, na početak priprema za nastavak NBA sezone, dobio je svoje logično objašnjenje. Startni centar LA Clippersa bio je pozitivan na koronavirus pa je zato u NBA kampus na Floridi stigao dva tjedna kasnije.

U NBA klubovima igračima je prepušteno da sami objave što se s njima epidemiološki događa, a mladi hrvatski centar izabrao je šutnju o tome sve dok ne preboli ovu zaraznu bolest i dok ponovo ne zaigra. A oglasio se nakon prve pripremne utakmice u kojoj je (102:106 protiv Sacramenta) sudjelovao s dva koša, šest skokova i jednom asistencijom u 13 minuta na parketu.

Nije imao simptome

Razgovarajući s novinarima online, Zubac je kazao da je ustanovljeno da je pozitivan na koronavirus u tjednu prije američkog Dana nezavisnosti koji se slavi 4. srpnja.

– Nisam imao nikakve simptome, osim što sam se dva-tri dana osjećao umornim. Testirao sam se svaki dan i čekao da zadovoljim protokol potreban da se priključim momčadi u Orlandu. Nije bilo lako jer nisam mogao u dvoranu. Nisam mogao ostati u formi. Ja jesam radio vježbe u kući, no time ne možete nadomjestiti treninge i utakmice.

Tijelom karantene, Zubac je trenirao pod nadzorom klupskog kondicijskog trenera, o čemu je govorio i njegov trener Doc Rivers.

– Zubac je cijelo vrijeme radio naše Zoom treninge i to je izgledalo jako dobro. Ipak, koliko god vi radili kod kuće na snazi, utakmice su nešto drugo.

Sveukupno, moglo bi se reći da su hrvatski sportaši zasad dobro prošli u okruženju sveprisutnog koronavirusa. Posebice se to odnosi na prvoligaške nogometaše, među kojima nitko nije bio zaražen, a u cijelom nam klupskom nogometu dogodilo se pet slučajeva.

Krenulo je s drugoligaškim sucem Domagojem Kurtovićem, koji je o svemu sam obavijestio javnost. Nakon prijateljskog dvoboja Hrvatskog dragovoljca i Kustošije, pozitivan je najprije bio igrač Dragovoljca, a potom i jedan iz Kustošije koji u tom susretu nije nastupio pa slučajevi nisu bili povezani.

Korektan prema svom okruženju bio je i trener novog prvoligaša Šibenika Krunoslav Rendulić, koji je također samoinicijativno o tome progovorio, a jedini slučaj među prvoligašima bio je onaj pomoćnog trenera Intera iz Zaprešića. I zato se mora priznati HNS-u da je, po uputama predsjednika svoje zdravstvene komisije prof. dr. Dragana Primorca, obavio dobar posao.

Nakon Zupca, najpoznatiji aktivni hrvatski sportaš koji je pokupio koronavirus bio je 33. tenisač svijeta Borna Ćorić. On se zarazio na humanitarnome teniskom turniru u Zadru na koji nije dovršen jer se s objavom da je zaražen javio Bugar Grigor Dimitrov nakon čega su slijedili i pozitivni nalazi Gorana Ivaniševića i Novaka Đokovića.

Isforsirane kvalifikacije

Inače, prvi hrvatski sportaši kod kojih se razvila bolest COVID-19 bili su boksači. Njima se to dogodilo u vrijeme europskih olimpijskih kvalifikacija u Londonu čije je održavanje isforsirano unatoč tome što je u Engleskoj zaraza već bila u značajnom zamahu.

Otvoreno o tome govorila su trojica trenera – Toni Kadić, Ante Matas i Marijo Šivolija – a o svojoj borbi s koronavirusom javno je govorio i borac Toni Filipi. No, među putnicima u London bilo je i zaraženih koji o tome nisu htjeli govoriti i koji su svoju karantenu i liječenje (doduše kod kuće) prešutjeli javnosti na što su, dakako, imali apsolutno pravo. Baš kao i onaj zaraženi plivač Mladosti čije se ime nikad nije saznalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije