Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadmašio Modrića

Babo rekorder: Rađa imao veću plaću od Maradone, Bender 'teži' od Šarića

Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
07.07.2017.
u 21:56

Najveća Kukočeva godišnja plaća bila je devet milijuna dolara u sezoni 2003./2004, a Rađina 5,3 milijuna dolara u sezoni 1996./1997.

Najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović postao je hrvatski sportaš s najvećom godišnjom plaćom (oko 11 milijuna dolara - 9,7 milijuna eura). Većom i od toliko slavljenog Realova nogometaša Luke Modrića koji godišnje zarađuje 7,5 milijuna eura odnosno 8,5 milijuna USD.

Po pisanju američkih medija, Bogdanović se nadao ugovoru od 16 milijuna USD po sezoni, što će nekome izgledati kao lansiranje u milijunski svemir s dosadašnjih 3,7 milijuna USD. No, ako se zna da je Australac Joe Ingles, za klasu slabiji igrač od Bojana, neki dan s Utom potpisao četverogodišnji ugovor na 52 milijuna USD, onda je naš reprezentativac imao sva prava da traži koliko je tražio.

Na koncu u Indiana Pacersima, svojoj novoj momčadi u dvije godine trebao bi zaraditi 21 milijun dolara.

Visoka svota zacijelo je bila prepreka za Bojana da ostane u Wizardsima, no uz Indianu zainteresiran je bio i niz drugih klubova- Sacramento, Denver, Atlanta i Miami.

Bojan će novim ugovorom dobiti najviše što je neki Hrvat ikada dobio u NBA ligi - Kukoč devet milijuna u sezoni 2003./2004. - a još uvijek više od Luke Modrića koji godišnje u Realu dobije 7 milijuna eura (8,5 milijuna USD).

Rađa imao više od Maradone

U Bojanovu slučaju vrte se iznosi o kakvima su u svoje vrijeme čak i naši velikani Toni Kukoč i Dino Rađa mogli samo sanjati. A njih dvojica su u svoje vrijeme bili najskuplji europski košarkaši kada su napustili svoj Split. Obojica su dobivala tada nezamislivih tri milijuna USD po sezoni, pri čemu se za Rađu, koji je u inozemstvo otišao godinu prije, pričalo da je u rimskom Messaggeru imao više nego tada 30-godišnji Diego Maradona u Napoliju. Kukoč je pak s Benettonom potpisao na 15 milijuna USD na pet godina, no Kuki je Treviso napustio nakon dvije sezone i zaigrao za Bullse.

Po internetskoj stranici basketball-reference.com, portalu posvećenom košarkaškoj faktografiji, najveća Kukočeva godišnja plaća bila je devet milijuna dolara u sezoni 2003./2004, a Rađina 5,3 milijuna dolara u sezoni 1996./1997. (te je sezone Rađa imao veću plaću nego Kukoč u zvjezdanim Bullsima).

Nakon Bojana, u ovoj sezoni najbolje plaćeni hrvatski NBA igrač bit će mlađahni Dragan Bender (Phoenix) s 4,47 milijuna USD, a potom Mario Hezonja s 4,08 milijuna USD. Četvrtu plaću po visini imat će Sixer Dario Šarić (2,42 milijuna USD), a petu Laker Ivica Zubac (1,3 milijuna USD). A upravo su to sportaši koji svi imaju potencijal da za koju godinu, kad dođu pred vrata prvog velikog ugovora, prestignu Mandžukića (5 milijuna eura), Rakitića (5,5 milijuna eura), Lovrena (6,1 mil. eura) pa i Modrića.

Treba imati na umu da sportaši na te plaće plaćaju i porez, pa im ostane puno manje novca u džepu.  

Svi bi u Teksas i Floridu

U Americi morate na prihod platiti federalni porez (35 posto), ali i porez savezne države. A on se proteže od 13 posto u Zupčevoj Kaliforniji do devet posto u New Yorku, tri posto u Šarićevoj Pennsylvaniji i sve do nula posto u Hezonjinoj Floridi. Jedine savezne države koje nemaju "state" porez su Teksas i Florida pa su klubovi iz tih saveznih država igračima omiljeni poslodavci (Orlando, Miami, San Antonio, Houston, Dallas). 

Kao i po sustavu natjecanja, tako i po načinu zarađivanja tenis je svijet za sebe. Jer, tenisači ni sa kim ne potpisuju godišnje ugovore osim sa svojim sponzorima i menadžerima. Na turnirima zarađuju ovisno o tome koliko su uspješni i koliko daleko stignu u ždrijebu. Najviše turnirskog novca u karijeri od naših tenisača zaradili su (u milijunima USD) Goran Ivanišević (19,8), Marin Čilić (18,1) Ivan Ljubičić (10,2), Ivo Karlović (8,5), Ivan Dodig (5,9) i Mario Ančić (4,0 milijuna USD). Od tenisačica uvjerljivo najviše osvojila je pobjednica Roland Garrosa Iva Majoli (4,4 milijuna USD).     

Komentara 4

Avatar Medo
Medo
07:34 08.07.2017.

Links, slažem se. A tek Dražen...

Avatar links
links
06:44 08.07.2017.

Sramotne cifre... danas bi Kukoc i Radja trebali imati 200 mil ako ovi poluigraci uzimaju desetak...ovi su teski kosarkaski diletanti za Radju j Kukoca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije