Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši NBA igrači u Top 16 Eurolige

Bitnija od broja igrača je uloga koju su imali

Henry William Walker
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
22.02.2016.
u 17:45

Na noge Lokomotivu Cedevita ide kompletna, sa svoja tri Amerikanca, od kojih dvojica imaju NBA iskustvo (Walker, White), a treći ne (Pullen) jer nije imao tražene atletske gabarite za braniče-šutere.

Nakon proslavljenog osvajanja četvrtog Ćosićeva kupa i tri dana odmora, cedevitaši se danas vraćaju na posao jer već u srijedu kreću put dalekog Krasnodara, na euroligaški dvoboj s Lokomotivom, čiju igru određuju trojica bivših NBA igrača – Amerikanci Randolph i Singleton te Španjolac Claver – ali i dvojica sjajnih američkih braniča bez NBA iskustva (Delaney i Draper).

Glavni na parketu ali i po plaći

Na noge Lokomotivu Cedevita ide kompletna, sa svoja tri Amerikanca, od kojih dvojica imaju NBA iskustvo (Walker, White), a treći ne (Pullen) jer nije imao tražene atletske gabarite za braniče-šutere. Od svih top 16 momčadi Eurolige najviše igrača s NBA iskustvom ima Himki (skor 4-3 u drugom krugu Eurolige), čak sedmoricu, a slijede ih sa po šest Panathinaikos (4-3) i Real Madrid (4-3) čiji bivši NBA-jevci imaju najviše odigranih NBA utakmica, 1388 u 23 sezone. Drugi je na toj listi Panathinaikos sa 982 utakmice u 20, a treća Barcelona (skor 3-4) sa 794 utakmice u 13 NBA sezona. Cedevita je deveta sa 265 utakmica u osam sezona.

Da plasman u Euroligi ne ovisi o tome koliko netko ima NBA igrača, najbolje pokazuje skor Fenerbahçea (7-0), jedine momčadi bez poraza u drugom krugu skupina. Dakako, ni Fener nije bez košarkaša s iskustvom u NBA ligi, ali taj klub ima trojicu europskih povratnika (Vesely, Antić, Datome) iz NBA lige. Zapravo, euroligaši su puni Europljana kojima je dosadilo NBA statiranje kao što su Rodriguez i Fernandez iz Reala, Shved iz Himkija, Calathes i Raduljica iz Panathinaikosa, Papanikolau iz Olympiakosa, De Colo iz CSKA, Claver iz Lokomotiva i svi oni nositelji su glavnih uloga na parketu, ali i na platnim listama.

O kakvim je Amerikancima u euroligašima riječ, razgovarali smo s trenerom Cedevite Veljkom Mršićem:

– Jedna su skupina oni koji dođu do svoje 26. godine jer u svojim NBA momčadima nisu imali nikakvu ulogu, pa ni veliku zaradu, i takvi dolaze u Europu da bi se pokušali nametnuti i vratiti u NBA. Druga priča su veterani čije je NBA vrijeme prošlo, a u Europi još mogu zaraditi lijep novac. No bitnije od broja NBA igrača jest koliko su oni odigrali NBA utakmica i kakvu su ulogu imali.

A od 52 bivša NBA igrača najviše utakmica na NBA parketima imaju Panathinaikosov Crnogorac Pavlović (619 u 10 sezona), Barcelonin Portorikanac Arroyo (603/9) i Realov Argentinac Nocioni (537/8) koji je jedini od njih trojice još uvijek igrač prevage.

Walker je deseti na listi

Na toj listi slijede efesovac Krstić (447/7), realovac Rodriguez (290/4), a deseti je cedevitaš Henry Walker (189/5).

– Walker je u NBA uglavnom igrao nebitne minute ili je igrao u momčadima koje se nisu borile za doigravanje. Kažu da je bio nevjerojatan atlet prije tih dviju operacija koljena, a i sada je iznadprosječan za europske prilike. White je pak svoj status više izgradio po Europi nego u NBA ligi u kojoj je u tri sezone odigrao 76 utakmica i on se u europskoj košarci bolje snalazi i ističe kao timski igrač – ističe Mršić.

Jedini top 16 euroligaš bez NBA-jevca je Žalgiris, a nema ga ni Perasova Laboral Kutxa jer je Shengelia otpao do kraja sezone.

>> 'Zakon o sportu ne regulira što mogu biti dužnosnici. Žalit ću se Upravnom sudu!'

Komentara 1

Avatar links
links
07:31 23.02.2016.

Pavlović 10 sezona ?? strašno, u šta su oni gledali?Walker je zabavljač

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije