Naslovnica Sport reprezentacija

Bit će napeto: Vukovarski Srbi navijat će za Srbiju

– Normalno je da navijam za Srbiju. Mislim da je to sasvim normalno – tvrdi jedan Srbin iz Vukovara
21. ožujka 2013. u 19:41 212 komentara 11 prikaza
Leko, Vukovar (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Iako je Vukovar već godinama više ili manje podijeljen grad, kada započne utakmica Hrvatske i Srbije na Maksimiru, podjele će biti očigledne, a napetosti između najzagriženijih navijača moći će se "rezati nožem". S jedne strane bit će građani hrvatske nacionalnosti, povratnici koji su više godina bili protjerani iz svojih domova, a sa druge strane vukovarski Srbi. Takve se utakmice u pravilu gledaju u "svojim" kafićima i sa "svojim" društvom kako bi se spriječila bilo kakva moguća iznenađenja. Poznati su i slučajevi prijašnjih, sličnih utakmica u nogometu, rukometu, vaterpolu, košarci i drugim sportovima koji su uvijek donosili slavlja pa i kolone vozila kojima su se slavile pobjede. I dok se u više lokala čiji su vlasnici Hrvati organizira zajedničko gledanje utakmice uz velike ekrane i navijačke rekvizite, vlasnici lokala Srbi, barem u Vukovaru, nisu se odlučili za takvo što. Govoreći o očekivanjima od utakmice vukovarski Srbi ne kriju da navijaju za Srbiju i da se nadaju povoljnom rezultatu u Zagrebu.

– Normalno je da navijam za Srbiju. Mislim da je to sasvim normalno. Iskreno, ja ne znam ni jednog Srbina u Vukovaru i okolici koji će navijati za Hrvatsku. Činjenica je da je Hrvatska na papiru jača, ali i da u ovakvim utakmicama nema pravila. Danas su moguća sva tri rezultata – rekao je Igor K. iz Vukovara.

Slične odgovore dali su nam i ostali vukovarski Srbi s kojima smo razgovarali o utakmici stoljeća, kako je nazivaju mediji. I dok većina njih ne želi iznositi imena i prezimena Srđan Milaković, predsjednik vukovarskog SDSS-a i gradski vijećnik, bez ikakvog ustručavanja kaže da će navijati za Srbiju.

– To je tako i tu nemam tu što kriti. Patriot sam i navijam za reprezentaciju svoje matične države. Mislim da će za Srbiju navijati 99,99 posto Srba u Vukovaru i Podunavlju i da svi oni razmišljaju na isti način. Uostalom, ne znam zašto bi to bilo koga čudilo i smetalo. Dovoljno je samo pitati Hrvate iz BiH za koga oni navijaju kada igra Hrvatska i BiH – rekao je Milaković koji kaže da se ne opterećuje rezultatom.

U isto vrijeme vukovarski gradonačelnik Željko Sabo kaže da zna da će dio vukovarskih Srba navijati za Srbiju, ali i da zna sigurno da će dio Srba navijati i za Hrvatsku.

– Kada dođu takve utakmice, uvijek se pitam kako je moguće da osoba koja je rođena u jednoj zemlji i u njoj živi ne navija za nju. Mislim da bi svi, bez obzira na nacionalnost, trebali navijati za Hrvatsku. Isto to mislim i za Hrvate u BiH ili Srbiji – rekao je Sabo dodajući da mu je najbitnije da sve prođe bez incidenata.

Svjesni su svega toga i u policiji gdje se pripremaju pojačane ophodnje.

>> Mihajlović: Donijeli smo rakiju, ajvar i džemove

>> Kolarov: Povici s tribina? Znate da navijači ne mogu dati gol...

>> Sve o susretu Hrvatska - Srbija pratite u našem specijalu!

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Pro et Contra
  Pro et Contra:

  BIT CE OPUSTENO Hrvatski navijaci u Beogradu navijat ce za srbe

 • Novinar:

  Svatko neka navija za koga želli, ali bez obilježja koji simboliziraju agresiju. U tom slučaju treba reagirati policija.

 • mojazemlja:

  Nemoguće!.Pa oni i njihovi roditelji rade u hrvatskim državnim upravama(sudstvu,policiji...),koriste kunu kao platežno sredstvo,primaju hrvatsku pomoć za obnovu nečega što su sami srušili,primaju hrvatsku socijalnu pomoć,dječiji doplatak,hrvatske stipendije....Nemojte mi reći da su slični sa onim"popićima"iz Kistanja...??????.