Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FA kup

Bilić protiv kapricioznog Van Gaala: Nema veće utakmice!

Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.04.2016.
u 13:55

– Ovo je posljednja utakmica FA kupa na Boleyn Groundu, i to četvrtfinale s Manchester Unitedom. Ne može biti veće utakmice – kazao je Bilić

Tradicije su tu da se ruše, a Bilić je jednu neugodnu već srušio: sa svojim četvrtim klubom, u četvrtoj zemlji, prvi put plasirao se u četvrtfinale kupa.

Druga Bilićeva tradicija? Vrijeme je da napokon skine i prokletstvo Manchester Uniteda protiv kojega u tri nastupa kao igrač (W. Ham 2, Everton 1) i kao trener u dva sraza još nema nijednu pobjedu. S obzirom na to da je Manchester United ove sezone u gostima gubio od Swanseaja, Bournemoutha, Stoke Cityja, čak i danskoga Midtjyllanda, čini se da Bilić bolju priliku dugo neće imati.

Pred vratima je Wembley, sraz protiv Evertona 23. travnja za finale (drugi polufinalni par su Crystal Palace i Watford). No, prvo – vragovi.

– Ovo je posljednja utakmica FA kupa na Boleyn Groundu, i to četvrtfinale s Manchester Unitedom. Ne može biti veće utakmice – kazao je Bilić i dodao:

Broj Andyjevih cipela 47

– To je velika utakmica i za nas i za njih. Riječ je o Manchester Unitedu koji, istina, nije konstantan, ali može pobijediti bilo koju momčad na svijetu – hvali Bilić suparnika.

Glavni adut bit će mu 27-godišnji div iz Gatesheada Andy Carroll, visok 193 cm, s brojem cipela 47.

– Kada je fizički spreman, zaista je poseban igrač. Drukčiji je i braniči ga teško mogu zaustaviti. Nije uvijek sve u postizanju pogodaka. Ne mora zabiti, i sama njegova prisutnost na terenu mnogo nam znači i daje nam potpuno drugu dimenziju – dodao je Bilić.

Na kraju je spomenuo i svoga kolegu na suparničkoj klupi Louisa van Gaala, jednoga od rijetkih trenerskih velikana čiji skalp Bilić još nema (Hiddink, Mourinho, Klopp, Wenger...).

– Manchester United je takav klub da je teško biti zadovoljan petim mjestom na ljestvici. Teško je biti menadžer u takvom klubu. To je najbolji posao na svijetu, ali u najvećim klubovima na svijetu očekuje se da pobijedite u baš svakoj utakmici – zaključio je Bilić.

I dok je Hrvat potpuno promijenio krvnu sliku West Hama i usadio mu pobjednički mentalitet, što mislite – po čemu će se pamtiti ova Van Gaalova sezona na Old Traffordu?

Po trofejima? Teško, premda ima nade, ostao mu je FA kup. Sve ostalo maestralno je protratio. Od Lige prvaka, u kojoj nije mogao proći skupinu, do prvenstva, u kojemu bi peto mjesto bila premija.

No, ima nešto po čemu će Van Gaalova sezona ući u antologiju. Dakako, antologiju trenerskog ekshibicionizma s dozom enigmatike koja ne može postati ništa drugo nego predmetom ismijavanja.

Špica 16 puta kao krilo

Naime, Louis van Gaal protekli je vikend dosegnuo teško dohvatljivu brojku od čak 38 početnih sastava u kojima je promijenio prirodne pozicije igračima. Za ilustraciju, to je ona kategorija briljantnog trenerskog promišljanja prema kojoj, primjerice, Ante Ćorić igra na mjestu najizbočenijeg napadača. Ili Pivarić kao desni branič.

Evo samo nekih od tih Van Gaalovih rošada koje su redovito najviše šokirale njegove igrače: klasičnog zadnjeg veznog Fellainija dva je puta stavio na mjesto središnjeg napadača, desni branič Darmian dva puta igrao je kao lijevi branič, krilni napadač Young lutao je od mjesta desnoga do lijevoga braniča, Michael Carrick iz sredine veznoga reda dva puta bio je povučen na mjesto stopera. Najluđa pak ekshibicija, kojom je do ludila doveo klasičnog napadača Martiala (dovedenog za 50 milijuna eura), bila je odluka da čak 14 puta bude lijevo te dva puta desno krilo. Da ne spominjemo koliko je puta Nizozemac rotirao poziciju Mati, Lingaardu, Rashfordu, Depayu... I koji biste zaključak izveli iz te zavrzlame? Skriva li se pod velom nepredvidivosti trenerski genijalac ili su pak maha uzeli veliki točeni Guinnessi pojačani s 0,5 dl džina?

S obzirom na sve što im je Van Gaal priuštio, crveni vragovi još dobro i guraju. Pa u tom svjetlu i četvrtfinale FA kupa treba shvatiti kao veliki uspjeh.

Biliću, ovakvu šansu dugo nećete imati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije