Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE U HAJDUKU

Bez navijača više nema važnih odluka za Hajduk

Toricda
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
18.10.2016.
u 23:47

– Mi smo stvarno otišli korak naprijed u odnosu na sve navijače u Europi. S Tommyjem je potpisan ugovor na deset godina i u tom razdoblju moramo mu platiti 35 milijuna kuna za dionice, svaku godinu 3,5 milijuna kuna. Tvrtka Tommy bila je izuzetno korektna u razgovorima, istaknuli su da neće inzistirati na rokovima – kazuje nam Ivan Rilov,

Navijači će tu nedjelju 16. listopada 2016. godine držati datumom početka novog Hajduka, na taj dan postali su vlasnici četvrtine voljenog kluba. A to su im omogućili Tomislav i Zoran Mamić, odnosno tvrtka Tommy, koja je udruzi Naš Hajduk ustupila paket od gotovo 25 posto dionica. Naravno, nije Tommy dionice, koje je marljivo otkupljivao od Jake Andabaka, Ivana Rimca, Slavena Bilića, Igora Štimca, Aljoše Asanovića, Alena Bokšića i ostalih manjih dioničara, samo dao u ruke Našem Hajduku. On im ih je prodao na rate, Naš Hajduk uzeo je vlasništvo nad dionicama, ali u roku od deset godina mora platiti 35 milijuna kuna Tommyju.

Bez većinskog vlasnika

– Mi smo željeli spriječiti bilo koga da postane većinski vlasnik ili da postane bitan faktor u klubu. Usto smo napravili dobar posao i za sebe jer smo vezali brend poput Hajduka uz tvrtku Tommy. Nikada nas nije zanimao većinski paket dionica ili upravljanje klubom, nismo imali ni osobnih ni financijskih interesa. Pa nismo mi bolesni milijarderi koji će rasipati novac. Želimo kontrolu nad tim da se radi savjesno i racionalno, a sve koji zalutaju i pokušaju staviti svoj osobni interes ispred interesa Hajduka pokušat ćemo spriječiti zajedno s udrugom Naš Hajduk – objasnio je Tomislav Mamić kada je prije nešto manje od godinu dana najavljeno da će dionice dati Našem Hajduku na upravljanje.

Glavni dio posla odrađivao je njegov sin Zoran, koji je bio i u Nadzornom odboru. Imali su tada Mamići problema objasniti navijačkom puku, koji Hajduk živi punim plućima i doživljava ga kao svoj, da nemaju nikakvih pozadinskih namjera.

Većinski paket dionica nije naš cilj, sve što radimo je za dobro i interes Hajduka, zbog toga smo i ponudili Našem Hajduku da upravlja našim paketom dionica – tumačio je Zoran Mamić.

Konačnu odluku o tome da će ga dionice Hajduka više ne zanimaju Mamić je donio kada je shvatio da klub napuštaju Marin Brbić i Ljubo Pavasović-Visković s kojima je stvorio čvrste veze. Uostalom, poznato je da je Brbić stigao iz tvrtke Jake Andabake, a s njim je Tommy također bio dosta povezan. Jednostavno, ekipa koja je vodila Hajduk i u kojoj su se Mamići dobro osjećali otišla je pa su i oni krenuli tim putem. Mogli su ostati s tim vlasničkim paketom od gotovo 25 posto, ali bili bi bez ikakva utjecaja pa im je dogovor s Našim Hajdukom praktički i dobro došao.

Suštinskih promjena nema

Uglavnom, ta priča sada je gotova, Hajduk je pred novim početkom u slaganju vlasničke strukture.

– Mi smo stvarno otišli korak naprijed u odnosu na sve navijače u Europi. S Tommyjem je potpisan ugovor na deset godina i u tom razdoblju moramo mu platiti 35 milijuna kuna za dionice, svaku godinu 3,5 milijuna kuna. Tvrtka Tommy bila je izuzetno korektna u razgovorima, istaknuli su da neće inzistirati na rokovima. Čvrsto vjerujemo u ovaj projekt i u to da ćemo svake godine otplatiti ratu. Ako ne skupimo novac, već nakon prve godine Tommy ima pravo raskinuti ugovor, dionice mu se vraćaju, ali ne vjerujem u takav scenarij. Pripremamo niz akcija, sada su počele donacije, a uskoro ćemo pokrenuti loyalty program u kojem bi nam također mogao biti partner Tommy. Naša članska baza s više od 42 tisuća navijača daje nam pravo za vjerovanje u projekt – kazuje nam Ivan Rilov, tajnik udruge Naš Hajduk, koji je jedan od glavnih autora ovog novog Hajdukova doba.

Valja napomenuti da će Tommy novac od Našeg Hajduka, odnosno tih 3,5 milijuna kuna, odmah prebacivati na Hajduk i time dobiti status generalnog sponzora. Praktički, navijači su, nakon što su za preoblikovanja 2008. godine propustili kupiti važan paket dionica, dobili novu prigodu koju im je dao Tommy. Suštinski se za Hajdukovo jučer, danas i sutra ništa se ne mijenja. I dalje će se, uz suglasnost Gradskog vijeća Splita, odnosno većinskog vlasnika (Grad ima više od 56 posto dionica), preko Našeg Hajduka birati članovi Nadzornog odbora, s tim da sada NH ima pravo na još dva člana pa će tako umjesto sedam na nekim budućim izborima birati devet članova. Usto, bez suglasnosti onog koji ima 20 posto dionica, sukladno Statutu Hajduka, ne može se ići u bilo kakve kapitalne promjene.

– Mi smo tu kako bismo održavali Hajdukovu stabilnost – jednostavno kaže Rilov.

Mamići će biti partner u cijelom poslu. Zanimljivo je to, u očima Hajdukovih navijača jedan drugi Mamić najveći je klupski neprijatelj u povijesti, a drugi Mamić postao im je kotač zamašnjak. Ali takva je sudbina

Komentara 4

MA
Magnificus
08:58 19.10.2016.

hoće li ti uzorni navijači glasati "čakijom" koju su opjevali na prošloj utkamici kad je hajduku poklonjen penal za pobjedu?!?

LO
lokvalemon
03:38 19.10.2016.

o jadne BUDALAŠTINE.ko.kokoš u čoravo pozdrav od Bibinjca

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
10:35 19.10.2016.

Bez navijača više nema zbrinjavanja, snabdjevanja ili crtanja svastike u Hajduku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije