Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP U VATERPOLU

Srbi su se potrudili i izgradili moderni bazen za 11 tisuća ljudi

Vaterpolo
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
11.01.2016.
u 08:16

Arena Zagreb je 2010. godine odbila da se EP igra pod krovom, zbog štete koju bi nanijela kondenzacija. U Beogradu s tim nemaju problema

Montaža bazena u Kombank areni počela je dva tjedna prije početka Europskog prvenstva u vaterpolu, koje se održava u Beogradu (10. 23. siječnja). Već je sada jasno da će prvenstvo ući u povijest jer će vaterpolske utakmice u najvećoj dvorani na Balkanu moći pratiti i više od 11.000 gledatelja što je rekordna brojka za taj sport.

Kako navode organizatori, glavni bazen u Areni, u kojem će se igrati utakmice, bit će dimenzija 34 15 2,15 m), a uz njega će, odijeljen zastorom, biti postavljen još jedan bazen, koji će biti nešto manjih dimenzija (25 15 2,15m), a koji će se koristiti za zagrijavanje momčadi koje igraju sljedeću utakmicu. Projekt instaliranja bazena u Kombank arenu priprema se godinu i pol dana, a prema riječima organizatora to je i tehnički najizazovnija sportska priredba u povijesti Srbije.

Pinori i Sajam otpali

Koliko je to zapravo zahtjevan projekt, govori i to da je u planu bilo i da se EP u Zagrebu 2010. održi u najvećoj hrvatskoj dvorani, ali od te se zamisli odustalo zbog bojazni da će kondenzacija tolike količine vode u zatvorenom prostoru izazvati višemilijunske štete. Zbog toga je prvenstvo ipak odigrano na otvorenom bazenu Mladosti uza Savu.

Očito je vremenski odmak donio neka nova tehnička rješenja, a organizatori iz Beograda navode da su za projekt postavljanja bazena u areni koristili iskustva organizatora prvenstava u malim i velikim bazenima koja su održavana u dvoranama u Barceloni, Melbourneu, Istanbulu, Berlinu i Herningu. Iako je od početka zamisao bila da se EP igra u Areni, organizatori su kao pričuvnu varijantu imali i dvoranu Pionir. Prema toj varijanti bazen za utakmice bio bi postavljen iznad parketa Pionira dok bi bazen za zagrijavanje bio postavljen u ledenoj dvorani. Razmatrala se i zamisao da se EP održi na prostoru Sajma, ali na kraju je ipak pobijedila Kombank arena.

Radove na montaži bazena obavila je tvrtka Mirta plus koja je te poslove već obavljala za europska i svjetska prvenstva, ali i olimpijske igre. Ostvarile su se najavedirektora javnog poduzeća EP 2016. Darka Udovičića i konstrukcija bazena bila je gotova do kraja prošlog tjedna, a inicijalno punjenje obavljeno je 4. siječnja.

Poslije toga bilo je potrebno 36 sati da se napuni približno 2.000 kubika vode, što je otprilike jedna trećina, kada automatski kreće njegovo grijanje. Na taj način bazeni su bili u upotrebi čim su se napunili rekao je Udovičić.

Istaknuo je i da je sve išlo planiram tijekom tako da su prvi trenirali u bazenu u Areni, 8. siječnja, vaterpolisti Srbije. Dan poslije i ostale reprezentacije imale su priliku osjetiti bazen.

Finale je najavljeno za 23. siječnja kada bi se ponovno mogle susresti Srbija i Hrvatska koje su među glavnim favoritima za zlatno odličje. Udovičić ističe i da već sad postoji veliko zanimanje za utakmice u Kombank areni koja će kapacitet ipak smanjiti za više od pola (inače prima od 18.000 do 25.000 gledatelja, ovisno od događaja). Naime, bazen je izdignut 2,15 metara od površine tako da prvi redovi neće biti otvoreni za navijače. Gledateljima neće biti otvoreni niti neke od najviših razina arene, a sve kako bi se događanja u bazenu mogla kvalitetno pratiti. Stoga je kapacitet sveden na 11.000 gledatelja, ali i s time je već sada jasno da će pasti rekord posjećenosti neke vaterpolske utakmice koji drži Budimpešta s prošlog EP-a (5.600 gledatelja).

Srbija je magnet

Vaterpolska reprezentacija Srbije sama po sebi je magnet, a imamo i dodatni interes zbog činjenice da se sve održava u Areni. Za prva dva dana ulaznica za nivo 200, što je 3.400 mjesta, više nema, dok je nivo 400 posebno zanimljiv jer će zbog izdizanja 2,15 metara navijačima sve biti mnogo vidljivije nego na košarci ili tenisu rekao je Udovičić.

Na EP-u će biti odigrano ukupno 100 utakmica, a naslov prvaka Europe brani Srbija koja je 2015. postala i svjetski prvak. Hrvatska vaterpolska reprezentacija aktualni je olimpijski pobjednik. Usporedo s početkom priprema za organizaciju EP-a čelnici Vaterpolo saveza Srbije donijeli su i odluku da će nakon održanoga prvenstva bazeni biti prebačeni u Vrnjačku Banju. Naime, ondje će se ubuduće nalaziti nacionalni trening-centar za sve srbijanske vaterpolo reprezentacije što predstavlja ulaganje u budućnost vaterpola kod istočnih susjeda.

Srbija je trenutačno najbolja reprezentacija svijeta, na posljednja dva velika natjecanja u 2015., Svjetskoj ligi i SP-u u Kazanju, u finalima je Hrvatska gubila baš od susjeda.

>> Tucak: Daj Bože da se sa Srbijom sastanemo u finalu

Komentara 23

AR
aris2
11:25 11.01.2016.

baš bi htio vidjeti bazen u koji stane 11000 ljudi. Senzacionalni naslov od vrhunskog novinarstva

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
09:21 11.01.2016.

Sposobni ljudi ovi Srbijanci jer očito da manje sanjaje i bajke ganjaju od nas jadransko balkanske brače.

SS
sinisa.sruk
11:06 11.01.2016.

Odmaknite se od sistema "kruha i igara", jer pomalo ostajemo bez kruha, svu energiju uložiti u gospodarstvo, a kad to bude funcioniralo, onda razmišljati o nadogradnji, velika stvar što smo uspješni u sportu, evo Švicarci i nisu nešto, samo malo kvalitetnije žive, drugi prioriteti , valjda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije