Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SAUDIJSKOJ ARABIJI

Azijske igre održat će se u gradu koji još ne postoji

Saudijska Arabija
REUTERS
04.10.2022.
u 16:00

"Pustinje i planine Saudijske Arabije uskoro će postati teren za igru za zimske sportove", navodi u svom priopćenju OCA dodajući kako je odluka donesena "jednoglasno" na zasjedanju generalne skupštine u Phnom Penhu.

Saudijska Arabija će biti domaćin Azijskim zimskih igara 2029. koje će organizirati u Neomu, futurističkom megapolisu koji se gradi u sjeverozapadnom dijelu ove države, objavilo je u utorak Azijsko olimpijsko vijeće (OCA).

"Pustinje i planine Saudijske Arabije uskoro će postati teren za igru za zimske sportove", navodi u svom priopćenju OCA dodajući kako je odluka donesena "jednoglasno" na zasjedanju generalne skupštine u Phnom Penhu.

Smješten na obalama Crvenog mora projekt Neom, čija izgradnja vrijedi nekoliko stotina milijardi dolara a vodi ju moćni princ nasljednik Mohamed ben Salmane, tema je brojnih rasprava od 2017. kada je najavljen. 

Arhitekti i ekonomisti su glasno izražavali svoju sumnju u njegovu izvedivost.

Azijske zimske igre bi se trebale održavati i u Trojeni, planinskom sektoru Neoma "gdje se temperature spuštaju ispod 0 stupnjeva zimi i gdje su temperature tijekom cijele godine uglavnom ispod 10 stupnjeva" pored mora, tvrde promotori ovog projekta.

Trojena, koja bi trebala biti završena 2026., obuhvaćat će skijaške staze koje će biti otvorene tijekom cijele godine, umjetno slatkovodno jezero, kolibe, vile i luksuzne hotele, dodaju isti izvori.

Direktor Neoma Nadhmi al-Nasr je pak izjavio da će Trojena biti opremljena "odgovarajućom infrastrukturom za stvaranje zimske atmosfere usred pustinje i učinit će te Zimske igre svjetskim događajem bez presedana".

Azijske zimske igre obuhvaćaju natjecanja u skijanju, snowboardu, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju, u ukupno 47 sportova od čega je 28 na snijegu, a 19 na ledu, dodaje OCA. 

>> VIDEO: Kladionice Vatrenima daju manje od 2% šanse za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije