Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE I ŠUKER

U svoje je vrijeme u nogometu doista izgledao kao izvanzemaljac: 'U Argentini Maradona je ipak najveći'

FILE PHOTO: Argentinian soccer legend Diego Armando Maradona reacts to fans during his first training session as coach of Dorados at the Banorte stadium in Culiacan, in the Mexican state of Sinaloa
Foto: HENRY ROMERO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/10
25.11.2020.
u 19:25

- Evo, baš sam se čuo sa svojim kumom Tomečakom, koji se nalazi u Napulju. Kaže mi da je grad potpuno zamro! - rekao je Luis Ibanez

Po mnogima najveći nogometaš svih vremena, Diego Armando Maradona (60), preminuo je od srčanog udara. Umro je u svojoj kući u Tigreu. Iznenada, šokantno, zavivši u crno cijeli nogometni svijet. Diego je bio omalen, nizak (165 cm), ali je u svakom pogledu bio nogometni div. Nadimak mu je bio 'Mali zeleni', jer je u svoje vrijeme u nogometu doista izgledao kao izvanzemaljac. Bio je nogometaš s puno poroka i burnom, ali briljantnom karijerom. Emotivno nestabilan, senzibilan, ekscentričan, osebujan, otkačen, no, bio je čudesan, genijalan, neponovljiv nogometni virtuoz.

Maradonina smrt umotala je u crninu cijelu Argentinu. Javio nam se Luis Ibanez, nekadašnji Dinamov nogometaš, danas član mostarskog Zrinjskog.

- Neizmjerno sam tužan, strašno me pogodila vijest o Diegovome odlasku, jer on je bio moj nogometni idol! Kada sam bio dječak, gledao sam ga uživo u dresu Boca Juniorsa, a bio sam i na njegovome treningu te sam od njega dobio potpis. Kada sam imao 14 godina, s tim sam papirom otišao u salon za tetovažu i dao si istetovirati Diegov potpis na leđima – kazao nam je utučeni Ibanez.

Tko je za vas Argentince veći, Diego Maradona ili Lionel Messi?

- Messi je sada najveći i možda se takav više nikada neće roditi, ali u mojoj domovini Argentini Maradona je ipak najveći, on je nama doista Bog! Time sam vam sve rekao. Evo, baš sam se čuo sa svojim kumom Tomečakom, koji se nalazi u Napulju. Kaže mi da je grad potpuno zamro! - dodao je Luis Ibanez, koji je 2001. godine prisustvovao i spektakularnom Maradoninom oproštaju na Bombonieri u Buenos Airesu.

U toj utakmici u momčadi 'Ostatka svijeta' nastupio je i Davor Šuker, te u njoj postigao pogodak. Naravno, Šukera i Maradonu vezalo je snažno prijateljstvo, budući da su skupa igrali u Sevilli u sezoni 1992./1993.

- Uvijek je teško kada odlaze prijatelji, a za Diega Maradonu mogu reći da je bio moj veliki prijatelj. Otišao je najbolji nogometaš na svijetu, virtuoz koji je s loptom mogao baš sve, rođeni pobjednik, igrač za najveće utakmice i podvige, lider na terenu i van njega. Jedan jedini i neponovljivi El Pibe de Oro. Ponosan sam što smo dijelili svlačionici u našim zajedničkim danima u Sevilli, sada kad u ovim teškim trenucima razmišljam o tim vremenima, kroz glavu mi prolazi kako mi je namještao golove. Bila je velika privilegija igrati s Diegom i zajedno slaviti pobjede, u svoje osobno i u ime Hrvatskog nogometnog saveza izražavam duboku sućut njegovoj obitelji – kazao je Šuker za službenu stranicu HNS-a.

Diego Maradona karijeru je započeo 1976. godine u Argentinos Juniorsima. U karijeri je igrao Boca Juniorse, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell's Old Boyse, a karijeru je završio 1997. godine u dresu Boca Juniorsa. Za reprezentaciju Argentine je upisao 91 nastup i zabio 34 gola. S reprezentacijom Argentine osvojio je naslov svjetskog prvaka 1986. godine. Trenersku karijeru je započeo u Textil Mandiyu, zatim je kratko vodio Racing Club, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine. Trenirao je i Al-Wasl iz UA Emirata, Deportivo Riestru, Fujairah, Dorados de Sinaloa, a posljednji klub koji je vodio bila je Gimnasia de La Plata.

FILE PHOTO: Argentinian soccer legend Diego Armando Maradona reacts to fans during his first training session as coach of Dorados at the Banorte stadium in Culiacan, in the Mexican state of Sinaloa
1/9

Najznačajnije nogometne godine Diego je proveo u Napoliju, tada malome klubu s juga Italije, vječitoj, ali do tada beznačajnoj opoziciji moćnim klubovima sa sjevera. No, Maradoninim dolaskom, u uzavrelom, južnjačkom ambijentu, Napoli je odjednom počeo rasti i bujati. U sezoni 1986./1987. Napolitanci su napokon eksplodirali i osvojili svoj prvi naslov prvaka, a isto su ponovili i 1990. godine. Osim dva prvenstva, Napoli je s Maradonom osvojio i Talijanski kup 1987., Kup Uefe 1989. i talijanski Superkup 1990. godine. Godinu kasnije, pritisnut kokainskom aferom, Maradona je na mala vrata napustio Napulj. Razočaran, deprimiran, pokisao, kao da mu se tamo ništa lijepoga nije dogodilo.

Vrhunac Maradonine karijere u reprezentaciji Argentine bio je naslov prvaka svijeta 1986. godine u Meksiku, na kojemu je bio najbolji igrač. U četvrtfinalnoj utakmici s Englezima Maradona je čuvenom vrataru Peteru Shiltonu postigao pogodak rukom kojemu se veselio kao malo dijete. Taj se potez smatra jednim od najvećih prevara u povijesti nogometa, a Maradona ga je nazvao – Božjom rukom.

U sjeni tog pogotka tako je ostao drugi Maradonin gol Englezima u toj utakmici, kada je primivši loptu na centru igrališta predriblao sve engleske obrambene igrače i praktički se ušetao s loptom u gol. E, to je bio potez istinskoga nogometnoga božanstva!

Diego Maradona jednom je u svojoj karijeri nastupio u Zagrebu. Bilo je to 4. lipnja 1994. godine u prijateljskoj utakmici Hrvatska – Argentina 0:0, koja je gaučima služila kao priprema za nastupe na Svjetskom prvenstvu u SAD-u. Na njemu je Diego posljednji put nastupio za Argentinu, budući da je bio pozitivan na dopinškom testu.

Posljednji put Maradona je u Zagrebu bio u studenome 2016. godine kada je s tribina zagrebačke Arene bodrio tenisku reprezentaciju Argentine u finalu Davisovoga kupa. 

Komentara 6

ME
medvedgrad
19:46 25.11.2020.

Najvecin svih vremena!

ZB
Zoki-Bijela
19:37 25.11.2020.

Pocivao u miru

Avatar PeppeS
PeppeS
19:47 25.11.2020.

Hrvatska ima svoju desetku Modric Luku,Srbi Piksija a ja i ostatak sveta Marodonu. Pocivaj u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije