Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADOMAK NESLAVNOG REKORDA

Ante, povuci ručnu! Kipiš od želje, ali previše si agresivan

16.03.2021.
u 21:00

Anti sad samo jedan crveni karton nedostaje da bi dostigao hrvatskoga rekordera Josipa Šimunića, vlasnika deset crvenih kartona; sedam za klubove i tri za reprezentaciju

Da je Indijanac, Ante Rebić zvao bi se – Crveni Karton! Naime, naš kršni Imoćanin prekjučer je u utakmici Milan – Napoli u 90. minuti opet dobio crveni karton, te tako svoju bogatu zbirku crvendaća doveo do broja – devet!

Pazite, Rebić ima samo 27 godina, a već devet crvenih kartona u karijeri. Nije li to, uza svu Antinu darovitost, ipak malo previše? Evo, crvendaćem u utakmici s Napolijem Rebić se po broju crvenih kartona izjednačio s Darijem Srnom, ali Srna je u karijeri za klubove i vatrene skupio gotovo 650 nastupa, a Rebić tek 280.

Anti sad samo jedan crveni karton nedostaje da bi dostigao hrvatskoga rekordera Josipa Šimunića, vlasnika deset crvenih kartona; sedam za klubove i tri za reprezentaciju.

Počelo je u Stanovima

Ante Rebić prvi je crveni karton dobio u dresu Splita, u travnju 2012. godine na utakmici u zadarskim Stanovima. Tom je zgodom, tada 18-godišnji Rebić, u samo tri minute, od 24. do 27., dobio dva žuta kartona i sudac Batinić poslao ga je u svlačionicu.

Prvi izravni crveni karton dobio je u srpnju 2013. kao 19-godišnjak. Na utakmici Istra 1961 – Split u Puli u 90. minuti opsovao je suca Antu Vučemilovića. Nešto slično napravio je prekjučer na San Siru.

Kada podvučemo crtu, Ante Rebić crvene kartone dobivao je u klupskom dresu u čak pet natjecanja: Serie A, Talijanskom kupu, Europskoj ligi, Bundesligi i Hrvatskoj ligi, a jednoga je dobio u dresu reprezentacije. Na SP-u u Brazilu 2014. godine u utakmici s Meksikom u Recifeu brutalno je startao na suparničkog igrača.

Najdrastičnija kazna koju je Rebić izdržavao zbog crvenog kartona bile su tri utakmice zabrane igranja u Europskoj ligi. Imoćanin je u srazu EL- Eintracht – Strasbourg u kolovozu 2019. bio isključen u 44. minuti zbog gruboga starta, a kazna je bila tako stroga zato što je i vrijeđao službenu osobu. Kasnije je ta kazna ublažena na dvije utakmice plus treću uvjetno.

Zašto se Anti Rebiću događaju takve pomrčine, ima li Imoćanin problema s kontrolom bijesa? Pitali smo Antina nekadašnjega trenera u RNK Split Stanka Mršića, pod čijim je vodstvom Rebić dobio prvi izravni crveni u karijeri.

– Još dok je bio mlad igrač, Ante je bio pomalo boem, ali i pun samopouzdanja. Vjerovao je u svoju snagu, svoju energiju – kaže Mršić i nastavlja: – Ovo što mu se događa pripisujem prevelikoj želji, htijenju. Pritom se slažem da bi Rebić mogao biti pažljiviji, manje agresivan, nastojati da mu se takva “pomračenja” više ne događaju. Razumijem želju da osvoji loptu, ali savjetujem; Ante, povuci ručnu, suzdrži se od grubosti i agresije!

Moglo bi mu se to dogoditi i u važnijoj utakmici, primjerice u dresu reprezentacije?

– Ma svaka je utakmica važna, crveni karton uvijek će vam nanijeti štetu. Inače, ja volim takve napadače kao što je Rebić, koji u sebi nose dozu agresivnosti, ali uvijek kažem da treba biti oprezan. Nikad ne znate na kakvog ste suca naletjeli, kakve su mu namjere – napominje Mršić.

Treba li takvom igraču pomoć psihologa?

– Uvjeren sam da veliki klubovi koriste usluge psihologa i da one mogu pomoći. Međutim, uvijek na kraju igrač to mora riješiti sam sa sobom i jednostavno u glavi prelomiti i promijeniti navike – zaključio je Mršić.

Izjednačen s Lovrenom

Ante Rebić u susretu s Napolijem dobio je prvi crveni karton ove sezone, a zadnji prije toga u lipnju prošle godine u Kupu igrajući protiv Juventusa.

Od aktivnih hrvatskih nogometaša trenutačno je izjednačen s Dejanom Lovrenom po broju crvendaća (9). Primjerice, Marko Livaja, poznat kao nogometaš kratkoga fitilja, dobio je sedam crvenih kartona, Mario Mandžukić samo tri, Brozović i Vida po pet, Ćorluka šest...

Ante Rebić u Milanovoj svlačionici ima “uzora”, eksplozivnog Bosanca Ibrahimovića koji je dobio čak 14 crvenih kartona u bogatoj klupskoj karijeri. Poznati portugalski grubijan Pepe iz Porta ima 12 “crvendaća”, a apsolutni svjetski rekorder po broju crvenih kartona u klupskom dresu je Sergio Ramos s 26!

Zanimljivo, povremeni hrvatski reprezentativac, 25-godišnji Karlo Bartolec iz FC Kopenhagena, nikada u 233 klupske utakmice nije dobio crveni karton, kao ni standardni lijevi branič vatrenih Borna Barišić u 250 nastupa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije