Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUČITE

ANKETA Tko je najveći hrvatski košarkaš svih vremena? Krešo, Dražen ili Toni?

Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL/Monografija Krešimira Ćosića/Monografija Dražena Petrovića
1/10
14.05.2020.
u 21:53

Prošlo je dugih 25 godina, a ljubitelji loptanja pod obručima i danas se ne mogu usuglasiti tko je najveći hrvatski košarkaš u povijesti

Slavni dani hrvatske košarke blijede u sjecanju, još od Europskog prvenstva 1995. godine i bronce popraćene silaskom s postolja, naši igrači nisu uspjeli osvojiti medalju.

Prošlo je dugih 25 godina, a ljubitelji loptanja pod obručima i danas se ne mogu usuglasiti tko je najveći hrvatski košarkaš u povijesti. 

Bilo je tu velikih majstora, od Mihovila Nakića, Pina Gjergje, Dina Rađe, Nikole Vujčića pa do novijih generacija predvođenih Bojanom Bogdanovićem

Ipak, izbor većinom uvijek izbaci tri imena - Krešo Ćosić, Dražen Petrović i Toni Kukoč

U nedavnom izboru jednog sportskog lista pobijedio je za milimetar Dražen Petrović ispred Tonija Kukoča, ali i taj rezultat izazvao je podjelu među pratiteljima košarke. 

Krešo je bio velikan, i dan danas njegovo ime u Utahu izaziva divljenje, o uspjesima na Brigham Youngu, a kasnije Zadru i Ciboni ne treba govoriti previše, ali više od svega ostala je u sjećanjima njegova igra, koja je izgledala kao da je došao iz budućnosti. Centrar sa sjajnim pregledom igre, odnosno kakav bi danas u NBA ligi vrijedio par desetaka milijuna dolara po sezoni. 

Dražen Petrović, kapetan kojem je njemačka cesta uzela najbolje godine karijere i koji je pomogao svim Europljanima koji su došli nakon njega u najbolju ligu svijeta. U Netsima je igrao na All Star razini, a reprezentaciju je vodio do srebra na Olimpijskim igrama 1992. protiv Dream Teama u Barceloni. Naravno, prije toga se dokazao u Europi gdje je bio glavni igrač Šibenke, Cibone i Real Madrida te pokazao kako je u tom trenutku najbolji europski igrač.

Toni Kukoč ovih je dana u medijima više nego ikada od kada je otišao u igračku mirovinu. Splitski 'Pink Panther' s Jugoplastikom je osvojio Europu, a ta momčad je proglašena i za najbolju europsku momčad 20. stoljeća, a upravo je Toni bio najbolji igrač. Nakon dokazivanja i u Italiji, odlazi u možda i najbolju klupsku momčad svih vremena, Chicago Bullse predvođene Michaelom Jordanom gdje je osvojio tri prstena, a bio je izabran i za najboljeg šestog igrača lige. Igrača kao on danas bi bili redovni sudionici All Star susreta i plaćeni suhim zlatom. Toni jedini od ovog trojca (još) nije u Košarkaškoj Kući slavnih. 

U anketi možete glasovati tko je najveći hrvatski košarkaš svih vremena, a mogu vam pomoći i brojke i usporedba trojice velikana.

>>> Pogledajte što je Kukoč rekao o Jordanu

Komentara 26

ME
medvedgrad
06:38 15.05.2020.

Ovo pitanje je deplasirano. Dražen je bio i ostao najveći i uvijek će biti. Bio je više od košarkaša, vođa, onaj koji ie činio suigrače boljim i jedan od rijetkih uopće koji nije trebao otići da bi posta legenda jer je ro već bio za života.

KN
KnezZadar
07:17 15.05.2020.

Drazen. Nitko nikad nije kao on mogao sam pobijediti protivnicu momcad. Kresu nisam nikad gledao ali za nas Zadrane je kralj. Kukoc isto vrhunski. Sva trijica su vrh iako jedino Kukoca nisam osobno upoznao. Mozda mu je jedino falila ta pokvarenost u igri koju je imao Drazen.

BA
Basket
15:30 18.05.2020.

Kresimir Cosic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije