Mrkva se radoznalo šetala između nogu ispod šanka, a Turčin Ali İhsan Tanındı (37) veselo se igrao s retrivericom nazvanom po – povrću. Na TV-u na Ribnjaku zajedno smo odgledali utakmicu Hrvatska – Turska.
– Zašto Mrkva? Prva riječ koju sam naučio na hrvatskom bila je mrkva! – priča Tanındı pa kaže:
– Čestitam, Hrvati! Igrali su vam dečki sa srcem. Žao mi je što su moji Turci tako izgubili, baš sam razočaran. Ali, ipak ne bi bilo fer da smo u posljednjoj minuti izjednačili – priča Tanındı, dakako, strastveni turski navijač.
– Galatasaray je moj klub! Zato mi je i Arda Turan miljenik. Bio sam nekoliko puta u Maksimiru, navijao za Dinamo. Ja sam već skoro purger! Osam godina sam u Zagrebu, stigao sam iz Istanbula s dva kovčega, imao sam tri para čarapa i dvije majice. Ostao sam ovdje, u Istanbul se ne planiram vratiti! Otvorio sam restoran Lokma Istanbul u Tkalčićevoj...
U turskoj metropoli, priča, imaju tri restorana, a on je jedini Turčin u Hrvatskoj koji vodi restoran.
– Počeo sam pomagati u kuhinji majci i teti već s 14 godina.
Što biste preporučili Hrvatima?
– Turska kuhinja nije kebab. Evo, sjajan je cigara burek, predjelo u koje idu feta sir i peršin, a ja ga prodajem za deset kuna. Posebno pripremamo i baklave s čak 78 kora! To je teško napraviti, a pistacije i brašno uvozim iz Turske.
A hrvatska hrana? Što je najbolje?
– Najljepše mi je popiti gemišt uz janjetinu i mladi luk. To je gušt!
Zašto ste odabrali baš Hrvatsku?
– Cure su zgodne! Šalim se. Istina je da su zgodne, ali nije to razlog. Tražio sam zemlju u kojoj neću morati vaditi vizu. Opcije su bile i Japan, Azerbajdžan, Kongo... Nisam pogriješio, ostajem tu!
>>Evo što je oduševljeni Bilić Englezima rekao o Hrvatskoj, Modriću, Ćorluki...
>>Ante Čačić je prijatelje častio tortom
>>Boris Nemec: Ćorluka će biti spreman za Češku
Takav migrant može. I još par desetaka takvih iz Turske. Tisuće i deseci tisuća "migranata" i "ratnih izbjeglica" iz Pakistana, Alžira i Tunisa...ne može!