Naslovnica Sport Ostali sportovi

Alarmantni podaci: Samo 20 do 30 djece u Hrvatskoj se bavi sportom

Zbog dodatnih tri milijuna kuna prihoda od igara na sreću Financijski plan HOO-a za 2018. godinu uvećan je s predviđenih 151.067.209 kuna na 154.067.209 kuna
28. veljače 2018. u 22:56 5 komentara 357 prikaza
Zlatko Mateša
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Od devet točaka dnevnog reda 50. skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora  (HOO) u zagrebačkom hotelu Panorama najzanimljivije su bile one o izvršenju Financijskog plana za 2017. te prva dva mjeseca ove godine, izmjene Pravilnika o kategorizaciji sportaša, kao i brojna izvješća, od onoga Nadzornog odbora do višestrukog revizijskog.

Anthony Borges MASAKR NA VALENTINOVO Dirljiva gesta oduševila dječaka heroja koji je primio pet metaka i spasio kolege

- Naša su financijska izvješća pozitivna, na tom planu svi su dobili što je planirano i predviđeno, nemamo nikakvih dugova i neispunjenih obveza  prema nacionalnim sportskim savezima - konstatirao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u najavi izlaganja glavnog tajnika Josipa Čopa na temu financijskog stanja nacionalne olimpijske udruge. 

 Zbog dodatnih tri milijuna kuna prihoda od igara na sreću Financijski plan HOO-a za 2018. godinu uvećan je s predviđenih 151.067.209 kuna na 154.067.209 kuna, uz jednoglasno prihvaćenu odluku članova skupštine da spomenuta tri milijuna kuna budu raspoređena nacionalnim sportskim savezima za pripreme i natjecanja hrvatskih sportaša pod njihovim okriljem. To bi zaključno povećalo redovne programe sportskih saveza s oko 82,6 na blizu 85,6 milijuna kuna.

 Glavni tajnik Josip Čop istaknuo je gotovo maksimalnu realizaciju Financijskog plana za 2017. godinu, zahvaljujući dobroj dinamici Središnjeg ureda za sport (SDUŠ) u transferiranju novca iz državnog proračuna. Na tom tragu bilo je i financijsko poslovanje HOO-a u prva dva mjeseca, s ostvarenih 23,5 milijuna kuna prihoda, od čega 21,6 milijuna kuna iz državnog proračuna.

 Na pozitivno izvješće Nadzornog odbora HOO-a, koje je pročitao predsjednik Ivan Jelenčić, nadovezala se i revizorica Evica Obadić koja je  ustvrdila da je prema zaključku vanjske revizije revizorske kuće Interekspert, HOO poslovao sukladno hrvatskim zakonima, Statutu udruge i pravilima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). A upravo je Statut HOO-a, uz suglasnost MOO-a, doživio izmjenu jednoga članka zbog ulaska HOO-a u sustav PDV-a, kako bi se amortizirao 25-postotni dodatak na sponzorske prihode. O izmjenama Pravilnika o kategorizaciji sportaša govorio je Neven Šavora, voditelj Odjela za istraživanje i unaprjeđivanje razvojnih programa HOO-a. Između ostaloga, ustvrdio je da se mlađi juniori uvode kao peta kategorija, uz kadete, juniore, mlađe seniore i seniore. 

 Na kraju skupštine članica Vijeća HOO-a Zvjezdana Tuma Pavlov upozorila je na alarmantne podatke, iznesene na Odboru lokalnih sportskih zajednica, o samo 20 do 30 posto djece u Hrvatskoj koja se bave sportom. Rečenicom "Vratimo djecu na igrališta!", javno je uputila poziv na hitnu akciju i to na državnoj razini.

 Inače, jubilarna Skupština počela je odavanjem počasti dvojici bivših članova Vijeća HOO-a, Marijanu Hanžekoviću i Danku Radiću, koji su preminuli početkom ove godine.

Jug CO - Olympiacos LIGA PRVAKA Jug slavio u Mađarskoj i ostao u igri za završni turnir Pehisti 'plinara' Nećete vjerovati koliko najveći pehist 'plinara' ima operacija iza sebe Modrić iŠČEKIVANJE Španjolci strahuju zbog Modrića: Luka glavna tema u Madridu
Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas

 • kruti209:

  20-30 djece? ja sam mislio da ih ipak ima malo više. . .

 • Avatar grom76
  grom76:

  Da bi se bavilo sportom 2 puta tjedno za djete do 6 godine košta u prosjeku 200 kuna.Ako imaš više djece,lako se sračuna koliko dodju te aktivnosti uz sve ostalo.I.onda se čudom čude,pa gospodo dajte malo i vi uložite nešto ... prikaži još! ne samo da se čudite.Puna su usta djece ali ništa konkretno.

 • dalibor.hren:

  Nema ulaganja u sport, u mlade! Dokaz za to su gluposti s dvije posade boba, sanjkanjem i ostalim skupim bedastoćama u Koreji! Koliko je igrališta pri školama uredio HOO, koliko su lopti poklonili osnovnim i srednjim školama, a kakve plaće imaju?