Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šuker podržao inicijativu

Regionalna nogometna liga od 2018. godine!

06.11.2014., stadion Maksimir, Zagreb - Europska liga, skupina D, 4. kolo, GNK Dinamo - Salzburg.  El Arbi Hillal Soudani.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.03.2015.
u 19:00

Sudjelovali bi klubovi iz regije koji u jesen ispadnu iz Lige prvaka i EL-a

Prema informacijama iz Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik Davor Šuker od jučer je u Engleskoj i nastavlja lobiranje za članstvo u Izvršnom odboru Uefe. Međutim, posve nezapaženo kod nas prošla je Šukerova "predigra" prije tri dana u Skoplju, sastanak s čelnicima makedonskoga saveza kojemu bismo čak mogli dodijeliti prefiks - povijesni.

Iščitavamo to iz Šukerove izjave nakon susreta s tamošnjim kolegom Ilčom Gjorgioskim (43), nekadašnjim vezistom skopske Sloge Jugomagnata, danas predsjednikom tamošnjeg nogometnog saveza.

Pomoć malim savezima

- Svi regionalni savezi suočeni su s istim problemima: slabim posjetima stadionima, slabim interesom za domaći nogomet, nedostatkom međunarodnih utakmica. Nadam se da ću dobiti potporu MNS-a kako bih kao član Izvršnog odbora Uefe bio u prilici pomagati malim savezima. Predstavili ste mi sjajnu ideju o regionalnom natjecanju, koje bi u skoroj budućnosti moglo zaživjeti i biti generator razvoja nogometa na ovim prostorima - kazao je Šuker svojim domaćinima u Skoplju.

O čemu se, dakle, radi, kakav to projekt nude Makedonci? Posrijedi je patent Ilča Gjorgioskog, o kojemu već postoji opširan elaborat, natjecanje 42 kluba iz 13 zemalja jugoistočne Europe. Igralo bi se u drugom dijelu sezone, u Uefinim terminima, a sudjelovali bi klubovi iz regije koji su sezonu počeli u Uefinim kupovima i nisu uspjeli "prezimiti". Dakle, gotovo svi.

Pobjednik u Ligu prvaka

Prema nacrtu Makedonaca, bilo bi to šest klubova eliminiranih iz pretkola Lige prvaka, 36 eliminiranih iz Europske lige, 11 eliminiranih iz grupne faze EL-a, te pet eliminiranih iz grupne faze LP-a.

Ukupno 42 kluba raspoređena u šest skupina; pa bi uslijedila eliminacijska faza, sve do finala. Za pobjednika natjecanja tražit će se izravan plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a poraženi u finalu dobio bi mjesto u četvrtom pretkolu LP-a, što bi ga u slučaju neuspjeha usmjerilo u Europsku ligu. Platforma nudi mogućnost priključivanja u završnu fazu regionalne lige i klubovima koji eventualno prezime u standardnim Uefinim natjecanjima. Uglavnom, sve je razrađeno do detalja.

Sljedeća faza je, prema prijedlogu Makedonaca, formiranje radne skupine koja bi napravila stručnu analizu projekta s kojom bi se išlo u lobiranje prema Uefi. I tu bi regija mnogo nade polagala u buduće članove Izvršnoga odbora Uefe, Davora Šukera, Bugarina Mihajlova, Turčina Serveta Yardimcija i najbogatijega Mađara Sandora Czanija. Taj kvartet snažno bi lobirao kod Platinija za novo regionalno natjecanje, a računa se kako bi prijedlog u Nyonu mogao pasti na plodno tlo jer sličnu inicijativu pripremaju i skandinavske zemlje. Za "našu" ligu planiran je start od sezone 2018./2019.

Prema nekim informacijama, šest nacionalnih nogometnih saveza iz regije tu je inicijativu podržalo na nedavnom zajedničkom sastanku u Ljubljani, na kojemu je HNS predstavljao izvršni predsjednik Damir Vrbanović, dok je Šuker bio na odmoru u Americi.

Zna se da jači klubovi iz ovoga dijela Europe vape za što više utakmica u proljetnom dijelu sezone. Najbolji je primjer Dinamo, koji u pripremi za Ligu prvaka u domaćem natjecanju ne dobiva gotovo nikakav podražaj. Ključni aspekt u pripremi novoga projekta bila bi, dakako, sigurnost na stadionima, dok se od Uefe očekuje "poguranac" u financijskom dijelu...

>> Niko Kovač: Protiv sam regionalne lige

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije