Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dnevnik navijača

Nisu Hrvati svjesni koliko znači otvaranje s Brazilom

bruno
Foto: Bruno Blumenschein
1/5
12.06.2014.
u 08:45

Iako kažu da nema besplatnog ručka, otvaranje najveće nogometne predstave u domu nogometa, u Brazilu, zvuči barem kao besplatno glavno jelo, ako ne i cijeli ručak

Zaboraviš kako se zoveš, a kamoli koliko je sati na odredištu kada se truckaš 12 sati u avionu do Sao Paula. Međutim, sve se to zaboravi, a trnci još jednom prođu kada pomisliš da će za manje od 24 sata cijeli svijet slušati hrvatsku himnu na otvaranju Svjetskog prvenstva u nogometu.

Balašević je jednom rekao ''Kada čuješ da tvoja pjesma svira kao melodija zvona na mobitelu, onda si pravi Beethoven''. Tako sam se i ja osjećao na amsterdamskom aerodromu kada je u 2 ujutro prodavač pogledom na putovnicu oduševljeno pitao: ''Idete li na Brazil – Hrvatska? Wow! Svaka čast, to je velika stvar za Hrvatsku!'' Zatim otvorim časopis u avionu i na prvoj stranici informacija da najveći sportski događaj u 2014. otvara Hrvatska. I to je to. Još je jedna hotelska kuća iz Hrvatske pozicionirala u časopisu svoj oglas. I to je zaista to. Nikakve priče o Hrvatskoj, nešto za što smo se morali potruditi i odraditi posao. Nikakve najave o ''balkanskom Brazilu'' kako nas je jedan Nizozemac nazvao.

Prošlo Svjetsko prvenstvo putem TV-a pratilo je više od tri milijarde ljudi. Tri milijarde. Iako kažu da nema besplatnog ručka, otvaranje najveće nogometne predstave u domu nogometa, u Brazilu, zvuči barem kao besplatno glavno jelo, ako ne i cijeli ručak.

Foto: Bruno Blumenschein

Zato su Nizozemci iskoristili sve što se iskoristiti može. Na amsterdamskom aerodromu sve je u znaku nogometa. Na put za Sao Paulo uputili smo se s navijačima koji su bili obučeni u pilote i stjuardese. I mi u kockicama, a navijači BiH uvijek dobre volje najčešće u dresovima Ibiševića.

U Sao Paulu nas svi znaju. Kao da je Scolari briefirao i konobare, a ne samo Neymara i Danija Alvesa. ''Širok osmijeh i zlatan zub'' konobara, da još jednom citiram Balaševića, i svi problemi oko štrajka policajaca, radnika u metrou i vojnih veterana zaborave se.

Po principu APP ''Ako prođe – prođe'', svi su pokušali podići niske plaće. Radnici u metrou tražili su 35% veće plaće, pristali na 12%, ali im država nije dala više od 8%. I kažu lokalci da će metro voziti. Ljubav prema žuto-zelenom dresu je velika. Veća i od ponosa. Ipak su Neymar i ekipa njihov ponos. Dok ih ne iznenadi kockasti ponos.

>>Kovač otkrio karte: Napast ćemo Brazil, oni to ne vole

>>Hrvatska istrčala na travnjak Corinthians Arene. Brazilci poručuju: Spremni smo!

Komentara 16

Avatar bojlere
bojlere
13:04 12.06.2014.

Pa što nisi bar još jednom citirao Balaševića? Baš šteta.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
12:37 12.06.2014.

Da je pok franjo kojom srećom živ pa da je prisutan na utakmici umjesto ovoga, bio bi 100% siguran da bi pobjedili brazil..........

Avatar pavo24
pavo24
13:23 12.06.2014.

Otvaranje svjetskog nogometnog prvenstva je najgledaniji televizijski događaj u svijetu! Odlična turistička reklama našoj državi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije