Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA NE POSUSTAJE U samo dva dana najavljena gradnja čak četiriju novih trgovačkih centara

Šopingholičarima raj od 400 mil. €

13.05.2009.
u 19:04

Dok gradnja šoping-centara i te kako posustaje u Europi te će se zbog zamrzavanja tržišta kredita i teškoća u financiranju zbog krize u ovoj godini izgraditi do 7 milijuna kvadrata manje nego što se planiralo, u Hrvatskoj za takve investicije nema zime.

Posao za 4000 ljudi
Samo osječka Portanova, brodski Vendi, požeški Kaufland te zaprešićki West Gate i Superkonzum ovih dana obećavaju nove šoping-centre vrijedne više od 400 milijuna eura, što je najbolji dokaz da kapital, bio on domaćeg ili stranog podrijetla, ide tamo gdje može biti oplođen.

Unatoč visokoj koncentraciji šoping-centara u Zagrebu te otprilike 110 kvadrata trgovačkih centara na 1000 stanovnika, Hrvatska debelo zaostaje za zemljama u regiji, a da bi dosegnula prosjek EU 25, nedostaje joj još oko 360.000 kvadrata kvalitetnog trgovačkog prostora.

Čak trećinu tog “problema” trebao bi riješiti West Gate, danas u Zaprešiću predstavljen kao najveći trgovački centar u regiji i jedan od najvažnijih investicijskih projekata u Hrvatskoj, vrijedan dvije milijarde kuna.

West Gate je, tvrde investitori, dvostruko veći od trenutačno najvećega trgovačkog centra u Zagrebu – City Centra One. Svoja vrata otvorit će 22. listopada na 120 tisuća četvornih metara neto prostora u kojem će posao naći između 3500 i 4000 ljudi.

Izniman interes
Uz 208 trgovina, 26 restorana i kafića u trgovačkom centru koji, gledajući iz zraka, ima oblik kravate, posebna atrakcija za šopingholičare bit će klizalište, kuglana i vjerojatno najveće dječje igralište u Hrvatskoj s površinom od 3500 četvornih metara, a kako mu gravitira šira okolica od čak dva milijuna stanovnika, uopće nije čudno što je baš Zaprešić odabran za gradnju najvećeg maloprodajnog projekta u cijeloj Europi, kazao je Thomas Braunsberger, predsjednik Braunsberger Holdinga, jednog od ulagača.


Portanova u Osijeku zapošljavat će 1000 ljudi, a otvara se potkraj 2010.

Slovenska tvrtka WPG Real Estate u sljedećih će, pak, nekoliko tjedana u Slavonskom Brodu početi gradnju Vendi parka – prvog retail parka u istočnoj Hrvatskoj, vrijednog 22 milijuna eura, u kojem bi posao do kraja godine moglo naći oko 500 Brođana. Na više od 27 tisuća četvornih metara parka bit će smješteno četrdesetak trgovina za koje su interes već pokazali brojni trgovački lanci, a gradnja će biti dovršena do početka prosinca.

Portanova, koja će stajati 80 milijuna eura, prva je u Osijeku najavila početak gradnje, no tamo su još uvijek u “igri” i Avenue Mall i Oasis, a najavljeni su i dolasci Bauhausa, Kike i Supernove.


U 10 godina dva milijuna kvadrata

Ove i iduće godine gradit će se i Trigranitov centar na Laništu, centri u Buzinu, Ikea kod Ivanja Reke, u Dugopolju... U travnju je otvoren drugi dio zagrebačkog City Centra One od 36.000 m2, proširuje se šibenski Dalmare, najavljuju se proširenja novootvorenih outlet centara. Prema procjeni Sektora za trgovinu HGK, u posljednjih desetak godina izgrađeno je ukupno 2 milijuna kvadrata maloprodajnih prostora – u što su uračunati oni veći od 1000 kvadrata. U Požegi je jučer položen kamen temeljac za gradnju Kauflanda vrijednog 60 milijuna kn, a gradi se i jedan u Vinkovcima. (Lj. M., J. Ra.)

Želite prijaviti greške?