Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.02.2013. u 12:00

Nora putuje i cijela zemlja će moliti da terapija uspije. No, želimo znati i za ostale Nore...

Priča teško bolesne Nore Šitum, kojoj je zadnja šansa eksperimentalno liječenje u Philadelphiji vrijedno 4,7 milijuna kuna, ujedinilo je Hrvatsku. Novac je donacijama građana prikupljen za samo nekoliko dana. Nema dvojbe, Hrvatska je pokazala da ima veliko srce!

Za pomoć Nori javili su se svi pa i mnogi poznati nogometaši, pjevači, menadžeri... A onda se u priču uključila i politika, pa se Vlada odrekla PDV-a na donirana sredstva, a budući rivali na gradonačelničkim izborima Rajko Ostojić i Milan Bandić ponudili su svoju pomoć. Iako su oba kandidata Norinoj majci pomagala “u tišini”, informacije su našle svoj put i “iscurile” u medije. Bandić je tako ponudio da nadoplati sav iznos ponestane li za liječenje djeteta i smještaj u Americi.

“Želim pomoći kao čovjek i neću pred kamere”, govorio je gradonačelnik i zaboravio spomenuti da novac koji nudi ne pripada njemu nego građanima Zagreba i da ih, iako smo sigurni da bi ga dali, ništa nije pitao. Daleko je teže bilo Rajku Ostojiću jer ga je, iako je želio naći način da država plati Norino liječenje, zaustavila činjenica da HZZO po pravilniku ne može financirati eksperimentalne terapije i da ih nije platio ni drugim pacijentima koji su molili za šansu. Ostojiću je preostalo da osigura Nori vizu i liječnike te pregovara o cijeni lijeka.

Nora danas putuje i cijela će zemlja moliti da terapija uspije, da nam se vrati zdrava. No, ono što ostavlja gorak okus u ustima jest podatak da je prije samo šest mjeseci eksperimentalnu terapiju HZZO odbio jednom drugom djetetu, a da za to nismo znali.

Komentara 12

VE
velikazmija
14:04 07.02.2013.

od kad im je sdp povećao plaće služe mu ponizno kad bi tako mogao sviju pokoriti ili jest samo se krije--

CH
Charlemagne26
14:36 07.02.2013.

U toj se zemlji za dobiti pomoc mora aktivirati marketinska masinerija prosnje, sto je poprilican ciganluk, svojstven neuredjenim, divljim drzavama. U ovom slucaju, medjutim, struka je, kako izgleda, nesumnjivo u pravu. Dalje, dokad ce javnost imati zanimanja i biti spremnaa pomoci na ad hoc nacin ako joj se ovakvi slucajevi pocnu servirati jednom ili vise puta tjedno? Ok, privatni je novac i ljudi mogu s njim ciniti sto ih volja. Bandic, s druge strane, bi pokazivao velikodusnost tudjim novcem, no to ionako cini svaki dan, samo sto inace novac ide njegovim zdravim, i siroj javnosti nepoznatim prijateljima.

DU
Deleted user
13:14 07.02.2013.

... ono što ostavlja gorak okus u ustima jest podatak da je prije samo šest mjeseci eksperimentalnu terapiju HZZO odbio jednom drugom djetetu, a da za to nismo znali. /* */ Iako HZZO smatram rak ranom hrvatskog zdravstva, ovaj put su postupili ispravno, dakle po zakonu unatoč želji ministra da skupi nekoliko lakih gradonačelničkih bodova. P.S. Posve je druga priča što bi za slične slučajeve trebalo pronaći sustavno rješenje i osnovati fond/zakladu za financiranje ovakvih slučajeva. A ne da to ovisi o roditeljskim spospobnostima/vezama prema svijetu moćnig i imućnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?