Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica najavila povrat golubice

Započeli radovi na stalnom postavu Muzeja vučedolske kulture

Muzej vučedolske kulture
Foto: Branimir Bradarić
1/4
16.05.2014.
u 16:45

Najavljeno je da će radovi na stalnom postavu, koji će imati niz multimedijalnih i interaktivnih sadržaja raspoređenih u 19 prostorija i na 1200 kvadrata, trajati godinu dana.

Prezentacijom u Muzeju vučedolske kulture u Vukovar danas su simbolično započeli radovi na postavljanju stalnoga postava ovoga novoizgrađenog muzeja.

Najavljeno je da će radovi na stalnom postavu, koji će imati niz multimedijalnih i interaktivnih sadržaja raspoređenih u 19 prostorija i na 1200 kvadrata, trajati godinu dana. Za tu svrhu Ministarstvo kulture RH osiguralo je 15 milijuna kuna.

– Očekujemo da radovi na stalnom postavu budu gotovi do proljeća sljedeće godine. Usporedo s tim radit ćemo i na dokumentaciji i osiguravanju sredstava za završnu fazu projekta, odnosno, izgradnju i uređenje arheološkog parka. Prema našim planovima radovi na tom dijelu projekta trebali bi započeti tijekom iduće godine, a sve bi bilo gotovo do 2018 godine, rekla je ministrica kulture u Vladi RH Andrea Zlatar Violić. Kod Vukovaraca je posebno oduševljenje izazvalo obećanje ministrice da će učiniti sve da se vukovarska golubica, koja je na arheološkom lokalitetu Vučedol pronađena još 1938 godine, vrati u Vukovar. Ona bi postala dio stalnog postava Muzeja vučedolske kulture i njegov najvrjedniji eksponat.

Vukovarska golubica je pronađena ovdje i po prirodi stvari bi trebala biti ovdje i izložena. Isto tako ona predstavlja mir i poslije svega što je Vukovar proživio mjesto joj je ovdje, rekla je Zlatar Violić. Prema najavama ravnateljice muzeja Mirele Hutinec njegov postav će na vjeran način prezentirati život Vučedolaca i dostignuća do kojih su oni došli.

– Biti će tu dio postava koji će govoriti o poljoprivredi, stočarstvu, metalurgiji, istraživačima arheološkog lokaliteta, zvijezdama, kalendaru… Kada se projekt realizira u cijelosti biti će ovo pravi biser, rekla je Hutinec. Na današnjem obilježavanju početka radova na stalnom postavu okupili su se brojni muzealci sa istoka Hrvatske, a uz ministricu kulture događaju je nazočio i ministar turizma Darko Lorencin. I on je u ime ministarstva turizma izrazio punu potporu ovome projektu koji će, kako je rekao, predstavljati veliki turistički potencijal Vukovara, Vukovarsko – srijemske županije kao i cijele Hrvatske.

>> Vukovarska golubica za pomirenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije