Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
medijski pokriva VL

Josipović otvorio 48. vinkovačke jeseni, došli i Šeks i R. Tomašić

vinkovačke jeseni (1)
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/12
13.09.2013.
u 21:48

Vinkovačke jeseni su primjer neraskidive veze čovjeka i zavičaja. To je priredba koja će od svog osnutka čuvati i razvijati nacionalni identitet i tradicijsku kulturu.

Pokrovitelj 48. vinkovačkih jeseni što se održavaju od 6. do 15. rujna na vinkovačkim ulicama i trgovima pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista, hrvatski predsjednik Ivo Josipović je na velikoj pozornici u pješačkoj zoni pod " lampom nasred Vinkovaca" proglasio otvorenima.

- Kao što je glumac rekao, ponosimo se svojim krajem, njenom kulturom, tradicijom. Danas kad smo u Europskoj uniji, pokazujemo ne samo našu već i europsku kulturu i tradiciju. Brinuti se o prošlosti znači brinuti se o budućnosti, a mi se brinemo o svojoj prošlosti, zato imamo i budućnost - rekao je predsjednik Josipović proglašavajući otvorenima 48. vinkovačke jeseni koje se po prvi put održavaju u europskoj Hrvatskoj.

Predsjednik Organizacijskog odbora 48. vinkovačkih jeseni i vinkovački gradonačelnik, Mladen Karlić pozdravio je visoke uzvanike i pojasnio zašto je tema ovogodišnje manifestacije "To smo što jesmo".

- Jedan od promicatelja slavonske baštine bio je pjesnik Vladimir Rem koji je velikim dijelom života bio vezan uz Vinkovce. Velika želja bila mu je kroz književni rad naći odgovor na pitanje Tko su Šokci, koje im je porijeklo, kakav je njihova materijalna i duhovna kultura kroz povijest? U posljednjoj godini svoga života na to je pitanje odgovorio u naslovu svoje knjige "To smo što jesmo". Taj naslov, u njegovu čast uzeli smo za temu ovogodišnjih 48. vinkovačkih jeseni s obzirom da je niz godina bio vezan uz ovu manifestaciju. Vinkovačke jeseni su primjer neraskidive veze čovjeka i zavičaja. To je priredba koja će od svog osnutka čuvati i razvijati nacionalni identitet i tradicijsku kulturu. Jeseni izviru iz duše slavonskog čovjeka i pokazujemo Europi i svijetu koliko bogatu povijest imamo - rekao je gradonačelnik Mladen Karlić.

U programu svečanosti otvaranja 48. vinkovačkih jeseni koje se ove godine odvija pod sloganom "To smo što jesmo", a za koji je scenarij, kao i ranijih godina, napisala Ana Cvenić, u dramskom dijelu sudjeluje 17 glumaca koji su izveli niz scenskih prikaza o Šokcima i Šokadiji, šest tamburaških sastava, sedam ženskih i muških pjevačkih skupina, šest vokalnih solista i tri folklorne skupine. U bogatom programu, svatko je pronašao nešto za sebe. Nakon svečanog otvaranja, na istoj pozornici je održana etnorevija na kojoj je prikazana odjeća pri čijem su se dizajniranju kreatori nadahnuće pronalazili u etnogarfskim motivima bogate slavonske baštine, a u 22,30 sati u velikom šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni počeli su Šokački divani gdje su posjetitelje zabavljali divanđije, tamburaški sastavi Dike, Bosutski bećari i Prijatelji.

Udarni dan Vinkovačkih jeseni je nedjelja kada se održava mimohod sudionika 48. vinkovačkih jeseni vinkovačkim ulicama u kojemu će biti preko osam tisuća sudionika iz 80-tak folklornih skupina iz Hrvatske, ali i iz Njemačke, Austrije, Slovenije, BiH, Vojvodine, 50 konjanika i 25 svečano ukrašenih konjskih zaprega, mažoretkinje, limena glazba, povijesne postrojbe, kanđijaške udruge i mnogi drugi. Prema mišljenju mnogih, mimohod je najatraktivnija priredba Vinkovačkih jeseni i očekuje se da će ga gledati preko 100 000 gledatelja

>>Folklornim večerima započele uvodne priredbe 48. 'Jeseni'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije