Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRT ZEMALJSKI

Školjke

16.05.2007.
u 14:49

Sjećate li se Vukotićeva filma Sedmi kontinent i školjke prislonjene na uho koja, ma u kom kraju svijeta, jednako odzvanja u sebe zatvorenim šumom mora? U vrijeme stvaranja filma takve su školje iz udaljenih svjetova u nas bile rijetkost, a potom su se mogle mogle kupiti ljeti, kao suvenir s Jadrana.

Prodavali su ih ekskluzivni dućani i klinci na rivi. Poput kakve raskošne jadranske periske, recimo. Onda su nam od takvih školjaka budzašto prodavali raskošne perle, zaslone za vrata vikendica i apartmana, čak i svjetiljke. Uvozilo se to na kontejnere i tržilo glupim turistima kao hrvatska znamenitost.

A sada, na početku svibnja, iz Ministarstva kulture, za zaštitu i prirodne baštine mjerodavna, stiže vijest o zapljeni tropskih puževa i školjki na carinskoj ispostavi Karasovićima kraj Dubrovnika. Zaustaviše hrvatske krijumčare ljuštura školjaka iz Crne Gore.

Na temelju digitalnih fotografija dostavljenih inspektoru zaštite prirode, a uz pomoć stručnjaka biologa Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, javljaju iz ministarstva, determinirane su vrste iz rodova i porodica Conus, Lambis, Trochidae, Cyprea, Casidaria, Tridacna, Hippopus itd.

Dakle, riječ je o vrstama puževa i školjki koje potječu iz tropskih mora. Tridacnidae spp. (rod Hippopus i Tridacna) zaštićene su i   na dodatku su II. CITES-ove konvencije, Prilogu IV  zaštićene strane svojte Pravilnika o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim, te Prilogu II Pravilnika o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama.

Roba je privremeno oduzeta, carina će provesti prekršajni postupak, a inspekcija zaštite prirode pokrenut će postupak u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Hoće li to, međutim, zaustaviti krijumčare koji nerijetko   motivirani samo zaradom uništavaju cijele vrste?

Pomislimo da nekome te školjke, kojima u nas cijene i rastu otkako se pomnije pazi što prelazi granicu, na žalost, u dalekoj svojoj postojbini  doslovce znače i preživljavanje, egzistenciju. Prisjetimo se, uostalom, naših tobože zaštićenih prstaca.

Želite prijaviti greške?