Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pisa istraživanje

Hrvatski 15-godišnjaci malo znaju o raspolaganju novcem

Michelle Braš Roth
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
09.07.2014.
u 18:00

Dostupnost – Preporuka je da se financijsko obrazovanje institucionalno provodi od vrtića do završetka fakulteta.

Od 18 zemalja, koliko je sudjelovalo u PISA istraživanju financijske pismenosti 2012. godine, hrvatski petnaestogodišnjaci zauzeli su 14. mjesto.

Prvi je, kao i u ostalim područjima ispitivanja, Šangaj čijih čak 60 posto učenika riješi zadatke najviše razine, dok je na posljednjem mjestu Kolumbija čijih gotovo toliko učenika nema osnove financijske pismenosti.

Izraelci i Talijani slabiji

Od naših lošiji su i petnaestogodišnjaci iz Izraela, Slovačke i Italije. Zanimljivo je također da čak 15,5 posto naših učenika nema osnovne vještine u financijskoj pismenosti te da nešto malo više od 10 posto njih postiže rezultate na najvišoj razini. Gimnazijalci imaju bolje rezultate od svojih kolega u strukovnim školama, međutim zabrinjavajuće je da ih samo 27 posto dođe do visoke razine financijske pismenosti.

Učenika iz strukovnih škola na najvišoj razini gotovo i nema, a na najnižoj razini ili ispod nje više ih je od 40 posto. Za financijsku pismenost djece važno je obrazovanje roditelja, ali gotovo nikakav utjecaj nemaju razgovori o novcu. Novcem bolje raspolažu djeca koja sudjeluju u obiteljskim poslovima.

2015. ne sudjelujemo

No većina ih novac dobiva od roditelja, rodbine, prijatelja. Takvih je u Hrvatskoj čak 85 posto, međutim od tog broja 27 posto novac “zaradi” pomažući u kućanskim poslovima. Voditeljica PISA centra Michelle Braš Roth naglašava da je važna ravnomjerna dostupnost financijskog obrazovanja i dodaje da prema mišljenju ravnatelja 163 škole koje su sudjelovale u istraživanju, 68 posto učenika nema nikakvo financijsko obrazovanje, a 60 posto nastavnika nije usavršavano iz područja financija.

Preporuka OECD-a koji organizira PISA istraživanje jest da se financijsko obrazovanje institucionalno provodi od vrtića pa do fakulteta, da mora biti dostupno svima i prilagođeno uzrastu kako bi se mladi lakše mogli snaći u bogatoj ponudi različitih financijskih proizvoda, znali procijeniti rizike zaduživanja i mogli štedjeti za starije dane ili školovanje djece. Sljedeće je istraživanje financijske pismenosti 2015. godine, ali Hrvatska u njemu neće sudjelovati zbog nedostatka novca.

>>Dijete u Kini sa 15 godina zna više nego u Hrvatskoj sa 18. Pokušajte vi riješiti test!

>>Hrvatskoj djeci veliki problem riješiti problem

Komentara 3

OS
osica
18:15 09.07.2014.

" ... malo znaju o raspolaganju novcem", Mnogi ga ni nemaju, kao ni njihovi roditelji, pa otkud da nauče. I mi smo zaboravili na raspolaganje -" diplomirali smo na onome - iz šupljejg u prazno". Možda je i to raspolaganje ali sa živcima.

IA
Ian64
21:13 09.07.2014.

Malo znaju o raspolaganju novcem i hrvatski političari, pa ne vidim da to nekog dira u ovoj zemlji.....

NV
novo vriijeme
21:54 09.07.2014.

teško je raspolagati nečim čega nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije