Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krapina

Skulptura pračovjeka od jučer ispred svog doma turistima želi dobrodošlicu

HUšnjakovo
Foto: Matija Topolovec /PIXSELL
1/4
19.12.2014.
u 12:15

Kontroverzni šestmetarski kip Denisa Kraškovića postavljen kod Muzeja krapinskih neandertalaca. Umjetnik tvrdi da je teško pomiriti znanost i estetiku, no smatra da u svom radu nije pobio ni jednu znanstvenu činjenicu o izgledu pračovjeka

Kip pračovjeka visok šest metara i težak 800 kilograma, postavljen je jučer kod nalazišta pračovjeka i Muzeja krapinskih neandertalaca. Pračovjek s kopljem u ruci je autorsko djelo akademskog kipara Denisa Kraškovića koji ga je izradio od poliesterske mase.

Umjetnički izraz

Kao turističku atrakciju za grad, skulpturu pračovjeka je naručila Turistička zajednica Krapine. Prije nego je postavljen, oko njegova izgleda lomila su se koplja između turističkih i stručnih djelatnika, jer ipak se radi o javnoj skulpturi koja bi trebala prezentirati krapinski i svjetski brend. Autor kaže kako si je dao puno truda te je proučavao povijest i muzejsku građu.

- Ovaj kip je moj umjetnički izraz. Teško je pomiriti znanost i estetiku, smatram da u svom radu nisam pobio niti jednu znanstvenu činjenicu, uvažavajući sve njegove morfološke i anatomske oblike - kaže umjetnik Krašković.

Pračovjek je prikazan u svijetlim nijansama žute i sive boje. Na licu mu se ističe brada, spojene guste obrve, širok nos, te bujna kosa.

- Praljudi nisu bili crne puti, zato sam odabrao svijetle nijanse. Dobro sam proučio i lutke neandertalca u Muzeju koje su rađene u umjetničkom ateljeu u Parizu. Više sam vremena uložio u proučavanje neandertalaca, nego što mi je trebalo za samu izradu kipa - kaže umjetnik.

Još je jedan takav isti kip jučer dopremljen u Krapinu, a trebao bi se postaviti uz autocestu na ulazu u Grad.Turistička zajednica Krapine projekt izrade pračovjeka prijavila je na natječaj Ministarstva turizma koje je odobrilo 50 posto novca, dok drugi dio plaća Grad. Jedna skulptura stoji oko 200 tisuća kuna.

Doček domaćina

Ogromni pračovjek odmah je privukao pažnju građana, koji su se uglavnom izjašnjavali pozitivno o svom “novom stanovniku”.

- Vidi se kako se nešto događa u Gradu. Ovaj pračovjek je baš super. Sada će svima koji dolaze u Muzej biti jasno da su stigli na mjesto. Kako se Muzej ne vidi s ceste, turisti lutaju tražeći te neandertalce, a sada ih jedan takav i dočekuje - kaže Branka Bukvić. S njom se slaže i Rudolf Vodolšak.

- Je li netko uživo vidio pračovjeka, kip je slobodna interpretacija umjetnika i meni se sviđa - kaže.

- Ovaj kip ima promidžbenu funkciju i biti će atraktivan mlađoj populaciji koja u najvećem broju dolazi u Muzej - rekla nam je direktorica Turističke zajednice Krapine Nedeljka Vodolšak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije