Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Situacija nije posve pod kontrolom, ali nismo ni potpuno bespomoćni

30. prosinca 2008. u 20:08 3 prikaza

Na pitanje može li HNB ublažiti udare krize u 2009., guverner HNB-a Željko Rohatinski u intervjuu mjesečniku Banka odgovorio je da će HNB intervenirati na deviznom tržištu budu li problemi s vanjskim financiranjem izraženiji i dugoročniji kako bi održao eksternu likvidnost i spriječio jaču deprecijaciju tečaja.

Dodatno bi HNB smanjio i stopu obvezne pričuve kako bi se spriječio kreditni lom u zemlji. Istodobno, međutim, poduzeo bi i sve raspoložive mjere, uključujući tzv. zaštitne mjere iz Zakona o deviznom poslovanju te snažno zaoštravanje kriterija za odobravanje kredita.

Od Vlade bi se očekivalo da smanji proračunske rashode, odnosno proračunski suficit. Guverner vjeruje da Hrvatska, “uz racionalno i odgovorno ponašanje”, može sama prebroditi krizu.

– Bilo bi neozbiljno tvrditi da je situacija potpuno pod kontrolom i da će takva ostati neovisno o zbivanjima u okružju. No, nismo bespomoćni, imamo određene mehanizme da se suprotstavimo aktualnim problemima – istaknuo je Rohatinski.

Ukidanjem obvezne granične pričuve, smanjenjem opće stope obvezne pričuve sa 17 na 14%, operacijama na otvorenom tržištu i intervencijama na deviznom s jedne, te isključivanjem blagajne banaka iz održavanja obvezne pričuve s druge strane, HNB je u posljednja tri mjeseca oslobodio neto likvidnost bankovnog sustava u iznosu od oko 1,1 milijardu eura i oko 4 milijarde kuna”, kaže u novogodišnjem intervjuu Banci guverner Željko Rohatinski.

Doda li se tome najavljeno smanjenje stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja sa 28,5 na oko 25 posto, ukupno oslobođena likvidnost kojom HNB nastoji ublažiti prve učinke svjetske financijske krize na Hrvatsku dostiže 17 milijardi kuna. To je, kazao je Rohatinski, ekvivalent od gotovo trećine postojeće razine novčane mase ili 8 posto ukupnih likvidnih sredstava u zemlji.
Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda