Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudom je preživjela

Zvijezda hit serije progovorila o dva teška moždana udara: 'Dio mog mozga više nije upotrebljiv'

London: Poznati na dodjeli The Fashion nagrada
Foto: Ik Aldama
1/13
20.07.2022.
u 10:29

- Dio mog mozga više nije upotrebljiv, nevjerojatno je da mogu govoriti, ponekad artikulirano, i živjeti svoj život potpuno normalno bez ikakvih posljedica... - kazala je glumica Emilia Clarke tijekom gostovanja u talk showu Sunday Morning na BBC-ju One.

Slavna britanska glumica Emilia Clarke (35), koja se proslavila kao Daenerys Targaryen u hit seriji "Igre prijestolja", progovorila je o teškom periodu koji je uslijedio nakon završetka prve sezone te HBO-ove uspješnice. Nakon što je snimanje završeno Emilia je doživjela aneurizmu mozga 2011. godine, a potom joj se isto dogodilo i dvije godine kasnije. 

- Dio mog mozga više nije upotrebljiv, nevjerojatno je da mogu govoriti, ponekad artikulirano, i živjeti svoj život potpuno normalno bez ikakvih posljedica... - kazala je glumica tijekom gostovanja u talk showu Sunday Morning na BBC-ju One te dodala da joj na snimkama mozga koje je od tada napravila "poprilično toga nedostaje".

- Što me uvijek nasmije. Ja sam u stvarno, stvarno, stvarno maloj manjini ljudi koji to mogu preživjeti. Jer moždani udari, u osnovi, čim bilo koji dio vašeg mozga ne dobije krv na sekundu, nestao je. I tako krv pronalazi drugačiji put za prolazak, ali onda ono gdje ne dođe je nestalo - ispričala je glumica. 

O zdravstvenim problemima prvi puta javno je progovorila još 2019. godine kada je za New Yorker ispričala da je počela osjećati jaku glavobolju dok se spremala za trening te da nije imala snage za zagrijavanje. 

Foto: Marechal Aurore/ABACA
- Trener me postavio u plank poziciju i odmah sam osjetila kao da mi elastična traka steže mozak. Pokušala sam ignorirati bol i izgurati ga, ali jednostavno nisam mogla - otkrila je tada Emilia. 

Clarke je rekla da je uzela pauzu i stigla do svlačionice gotovo puzajući, gdje joj je pozlilo i bol se pogoršala. Tada joj je u pomoć pritekla žena u susjednoj svlačionici te je odvezena u bolnicu gdje joj je odmah učinjena magnetna rezonanca. 

Rezultati su pokazali da je pretrpjela subarahnoidno krvarenje (SAH), po život opasnu vrstu moždanog udara, uzrokovanu krvarenjem u prostor koji okružuje mozak. Uslijedila je i operacija mozga u Nacionalnoj bolnici za neurologiju i neurokirurgiju u Londonu, a potom i oporavak. Dvije godine kasnije, nakon što je završila treću sezonu hit HBO-ove serije, glumica je rekla da je napravila CT mozga koji je pokazao da se izraslina na drugoj strani mozga udvostručila i da opet mora na operaciju. 

Nakon zahvata probudila se vrišteći od boli. - Procedura nije uspjela. Imala sam veliko krvarenje i liječnici su jasno rekli da su moji izgledi za preživljavanje neizvjesni ako me ponovno ne operiraju. Ovaj put su morali pristupiti mom mozgu na staromodan način, kroz lubanju, a operacija se morala odmah izvesti - objasnila je Clarke. 

Zdravstveni problemi motivirali su je da se posveti pomaganju drugima koji su se našli u sličnoj situaciji. Osnovala dobrotvornu organizaciju SameYou koja podržava žrtve moždanog udara na njihovom putu prema oporavku te im pruža usluge emocionalnog i mentalnog zdravlja te kognitivnog oporavka.

Foto: HBO

VIDEO Svjetske face odmaraju na Jadranu 

Komentara 1

ZS
zspanco
11:16 20.07.2022.

Sva sreća da te je trefilo u onaj inteligentniji dio mozga koji inače nisi koristila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije