Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRACIJA FILIPOVIĆ

Zvijezda filma 'Murina': 'Ne znam hoću li se baviti glumom, više volim znanost'

U Puli počeo 68. filmski festival
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/4
21.08.2021.
u 08:00

- Oduvijek su me zanimale životinje i znanost i razmišljala sam hoću li upisati veterinu ili biologiju. Na kraju sam upisala biologiju na PMF-u i mislim da je to dobar izbor jer se želim educirati u tom smjeru - kazala je Gracija

Film “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović nedavno je u Cannesu nagrađen prestižnom nagradom Zlatna kamera, za najbolji debitantski film. Film je ovog tjedna prikazan i na Sarajevo Film Festivalu, a uskoro stiže i u hrvatska kina. Uz Leona Lučeva i Danicu Čurčić glavnu ulogu u “Murini” odigrala je 18-godišnja Dubrovčanka Gracija Filipović.

– Činjenica da je “Murina” ušla u kompeticiju Cannesa nevjerojatna je sama po sebi. Naravno da smo se nadali nagradi, ali, iskreno, nisam baš očekivala da ćemo je osvojiti, tj. nisam baš previše ni stigla razmišljati o tome jer sam iz Cannesa odmah išla u Pulu gdje smo imali hrvatsku premijeru – zadovoljno nam je kazala Gracija, kojoj je ovo treća suradnja s redateljicom Kusijanović, nakon spota “Neobranjivo” za grupu Silente i kratkog filma “U plavetnilo”.

– S Antonetom imam zaista poseban odnos. Suradnju smo počele na snimanju spota za pjesmu “Neobranjivo”, a otad smo gradile naš odnos te smo postale vrlo bliske u privatnom životu. Antoneta je jedna od onih osoba koje uvijek pitam za savjet i znam da mogu računati na nju u bilo koje doba dana, a naš “radni odnos” vrlo je produktivan – kazala je Gracija i otkrila nam kako se snimao film.

– “Murinu” smo snimali 42 dana na hrvatskim otocima; Kalamoti, Hvaru i Kornatima. Samo snimanje bilo je prilično fizički i psihički naporno i prethodile su mu intenzivne pripreme s Antonetom i ostalim glumcima. Pisala sam dnevnik iz Julijine perspektive, učila roniti na boce i loviti ribu harpunom, a velik dio priprema bio je i suživot s ostalim glumcima kako bismo se uigrali u što realističniju sliku obitelji. Što se tiče snimanja, najteže su mi bile noćne morske scene koje smo snimali na Kalamoti i u kojima sam znala biti i po nekoliko sati u moru tijekom noći, to me poprilično iscrpilo – kaže Gracija, koja nam je i opisala lik Julije.

– Julija je 16-godišnja djevojka koja odrasta na jednom od izoliranih hrvatskih otoka. Ona je hrabra, odlučna, ali i pomalo tvrdoglava – kaže Gracija. Mlada se glumica filmom bavi od 13. godine, a počela je glumiti u dramskoj grupi u Kazalištu Marina Držića. Prva predstava bila joj je “Hasanaginica” redatelja Ivana Lea Leme. Nakon toga odradila je još nekoliko predstava, uključujući i “Prasca koji gleda u sunce” Olje Lozice, u kojoj je dobila svoju prvu glavnu ulogu. Godinama se bavi i plesom, a s plesnom grupom Step’n’jazz dva je puta bila u finalu “Supertalenta”.

– “Supertalent” je bio zanimljivo iskustvo, a na njemu sam sudjelovala sa svojom plesnom grupom Step’n jazz i s voditeljicom Lindom Valjalo. Stekla sam puno novih prijatelja i ostala zatečena brojem glasova iz Dubrovnika. Ne bih mogla birati između glume i stepa, i jedno i drugo velik je dio mog života te su mi donijeli puno iskustava, putovanja i nevjerojatnih prijateljstava – kaže Gracija. Nakon što je završila srednju školu, nedavno je u Zagrebu upisala fakultet, i to biologiju na PMF-u, a ne Akademiju.

– Oduvijek su me zanimale životinje i znanost i razmišljala sam hoću li upisati veterinu ili biologiju. Na kraju sam upisala biologiju na PMF-u i mislim da je to dobar izbor jer se želim educirati u tom smjeru. Mislim da za sve ima vremena, ako budem htjela glumiti, uvijek mogu krenuti i tim putem – kaže Gracija i dodaje kako joj se život nije puno promijenio otkad je postala poznata.

VIDEO: Pogledajte snimku vjenčanja Vucine kćeri

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Asterix
Asterix
09:18 21.08.2021.

Mene, pored svega pročitanog, najviže zanima tko je zaslužan za stajling na slici br. 4.

Avatar prahrvat
prahrvat
09:08 21.08.2021.

Lakše ti je, bona, glumit. To radimo i bez para, a kamoli za pare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije