Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SILA JE JAKA

Znate li zašto se danas slavi Dan Ratova zvijezda?

May The Fourth Be With You
Foto: Promo
1/7
04.05.2017.
u 20:14

Povodom praznika koji se slavi širom svijeta donosimo neke od najzanimljivijih detalja popularne franšize

Vjerojatno ste danas na društvenim mrežama primijetili pozdrav "May The Fourth Be With You". Fanovi popularne franšize "Ratovi zvijezda" tako već godinama čestitaju svoj praznik Stars Wars Day. Današnji dan odabran je zbog čuvenog pozdrava "Neka sila bude s tobom" ("May The Force Be With You"). Igrom riječi na engleskom jeziku dobiven je i ovaj praznik.

Zanimljivo je da se ova fraza prvi put koristila nakon dolaska Margaret Thatcher na mjesto engleske premijerke 4. svibnja 1979. Njena Konzervativna stranka tada je zakupila cijelu stranicu u London Evening Newsu i napisala čestitku . "May The Fourth Be With You, Maggie".

Današnji dan počeo se slaviti 2008. na Facebook grupi posvećenoj Lukeu Skywalkeru. No, fraza nije postala popularna sve do 2011. godine, kada se počinje slaviti kao Star Wars Day. Svake godine na današnji datum tisuće fanova okuplja se širom svijeta kako bi proslavili popularnu franšizu. Prije dvije godine proslava se održala i u svemiru, kada su astronauti na Internacionalnoj svemirskoj postaji gledali "Ratove zvijezda".

Povodom Star Wars Daya prisjetit ćemo se nekih od najzanimljivijih detalja iz popularne franšize.

1. Sithi su se trebali zvati "The Damned" ("Prokleti"). No britanski band istog imena natjerao je Lucasa da Damned promijeni u Sith. Redatelj navodno od tada mrzi punk rock.

2. Fraza "I have a very bad feeling about this" ("Imam loš predosjećaj u vezi ovog") pojavljuje se u svakom od dijelova "Ratova zvijezda"

Foto: Promo

3. "Povratak Jedija" trebao je imati skroz drukčiji kraj. Lucas je imao ideju da nakon smrti Dartha Vadera Luke stavi njegovu kacigu, kaže "Sada sam ja Vader", i prijeđe na mračnu stranu.

4. Dartha Vadera igralo je čak troje ljudi. David Prowse bio je ispod maske, glas je dao James Earl Jones, a kad na kraju vidimo njegovo lice, to je Sebastian Shaw!

5. Iako su prva dva dijela bili veliki hitovi, studio nije Lucasu dalo dozvolu za snimanje "Povratka Jedija", sve dok nije obećao kako će među likovima biti više onih od kojih će moći raditi igračke. Tako su rođeni Ewoksi.

6. Jeste li znali da Yoda ima još jedno ime? Naime, trebao se zvati Minch Yoda, no na kraju je odlučeno kako ima samo jedno ime, kako bi se povećao misterij oko njega. Inače, nikad nije objavljeno koje je rase.

7. Jedini likovi koji su se pojavili u svim dosadašnjim filmovima u franšizi su C3PO and R2D2  (Anthony Daniels i Kenny Baker).

Foto: Screenshot: Youtube

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije