Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak glumice

Život joj je započeo tragedijom, a ona je otišla u tišini 5 mjeseci nakon što je dobila veliko priznanje

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/16
08.11.2020.
u 13:28

Na svečanoj dodjeli bila je već vidno narušena zdravlja. Trebala je pomoć pri hodanju i preuzimanju nagrade, ali s lica joj nije silazio zarazni osmjeh životnog zadovoljstva i energija koja ju je uvijek krasila

Ne postoji veće priznanje za umjetnika od nagrade za životno djelo, a sreću da za svog života dobije takvo priznanje imala je Vera Zima. Jedna od naših najomiljenijih glumica proteklog vikenda napustila nas je u 68. godini života samo pet mjeseci nakon što je ponosno u ruke primila Nagradu Vladimir Nazor. Na svečanoj dodjeli bila je već vidno narušena zdravlja. Trebala je pomoć pri hodanju i preuzimanju nagrade, ali s lica joj nije silazio zarazni osmjeh životnog zadovoljstva i energija koja ju je uvijek krasila. Mnogi su je voljeli zbog vedrog duha, a jednu od najrecentnijih uloga ostvarila je u HRT-ovoj seriji "Odmori se, zaslužio si" u kojoj je igrala Ružu Kosmički za koju je nagrađena 2006. godine Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

1/13

Vijest o njezinom odlasku rastužila je njezine brojne kolege. Potresena je bila i Ksenija Erker koja je sa Zimom vezalo prijateljstvo, ali i brojni glumački projekti među kojima je i zajednička predstava 'Nismo sve Karenjine'. - Vera je velika glumica, velikog talenta i velika prijateljica. Mi smo generacija, od mladosti smo prošle puno toga skupa i mogu samo reći: Vera, HVALA na svim dragocjenim trenucima našeg druženja. Danas znam da ljude koje volimo nosimo u srcu ma gdje god bili - kazala nam je Ksenija Erker.

14.11.2014., Zagreb - Glumica Vera Zima i pjevacica Ksenija Erker s radnicama bivse tekstilne tvrtke Kamensko. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Tužan je bio i redatelj Antun Vrdoljak u čijem je filmu 'Mećava' iz 1977. godine Vera odigrala prvu veliku filmsku ulogu. Redatelj kaže kako od tada nije volio snimati filmove bez nje. -Kad birate glumce morate znati kako oni razmišljaju o glumi i o ulozi, meni se svidjelo kako je Vera Zima razmišljala i odmah sam ju angažirao. Dopalo mi se kako rezonira, ona je bila putujući glumac. I za mene je bila neponovljiva, baš poput Šovagovića ili Dvornika. Davala je sve od sebe i bila iskrena. U glumi nema istine, ali nema ni laži. Kada sam snimao "Dugu mračnu noć" imao sam jednu manju ulogu za nju, no čim ju je odigrala, znao sam da mora dobiti veću i zbog nje smo nadopisivali scenarij, a ona je zaigrala Višnjićevu majku. Bila je naprosto sjajna. I zato mi je drago da postoje filmovi i serije u kojima je igrala i koje će gledati generacije koje dolaze. Ja sam nekako uvijek mislio da ću, obzirom na godine, otići prije nje....-tužno priča Vrdoljak.

Vera je rođena kao Vjeročka Zimova u Metkoviću, a djetinjstvo i mladost provela je u Pločama. Majka joj je bila Dalmatinka, a tata Slovak koji je došao u Dalmaciju iz Vojvodine i ostao. Njihova je ljubavna priča bila tragična, naime, Verina majka je već s 18 godina ostala udovica. No u toj ljubavi rođena je djevojčica koja će duboko obilježiti hrvatsku glumačku scenu.Već u gimnaziji profesori ju prozivaju 'glumicom', nosila je taj poziv u sebi i bila uporna u nakani da upiše Akademiju. Zbog čvrste naravi zvali su je 'mala s kamena', prije studija uzdržavala se kao kontrolorka na autobusnoj liniji Drvenik – Ploče, a na prijemnom ispitu na Akademiji dramskih umjetnosti bila je jedina žena u generaciji. Izvela je Grušenku iz Braće Karamazovih, odlično to odradila i prošla. Tada je od 140 kandidata primljeno samo njih četvero.

24.01.2013., Zagreb - Glumica Vera Zima u svom domu. Presnimke fotografija. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Odmah nakon završetka Akademije Relja Bašić i Vanja Drach iz Teatra u gostima pozvali su je da s njima radi hit predstavu Ivana Kušana 'Čaruga', pa se tako već kao mlada glumica našla na pozornici među velikanima glumišta. - Ta prilika mi je bila velika škola i kumovala je mojem samopouzdanju. U predstavi su bili, to uvijek napominjem jer ih se želim prisjetiti: Franjo Majetić, Relja Bašić, Fabijan Šovagović, Vanja Drach, Ivo Serdar, Ana Karić, Pero Juričić i Stjepan Bahert – kazala je medijima svojevremeno Zima o čuvenoj drami koja je u toj produkciji izvedena 220 puta.

Neke kazališne predstave poput "Hamleta" i "Balada Petrica Kerempuha" odigrala je sigurno i po tri stotine puta. Najugodnije se, govorila je, osjećala u ulozi temperamentne i na svoj način lude Mirandoline u "Krčmarici", predstavi za koju je dobila brojne nagrade. Radi se o ulozi koja glumca cijela dva sata na sceni drži neizmjerno budnim i živim, a publika je njene izvedbe često prekidala pljeskom i ovacijama. Kad smo ju u kasnijim godinama znali pitati u koje bi se godine da može vratila, govorila je:
"Balzac je rekao da je žena od 35 godina remek-djelo prirode – eto tako sam se i sama osjećala. Vratila bih se u doba Krčmarice, u moju 35-u godinu i ne bih mijenjala baš ništa!"

Nastupala je između ostalog i u Satiričkom kazalištu Kerempuh, u Zagrebačkom kazalištu lutaka, sinkronizirala animirane filmove.
Filmsku karijeru započela je 1975. u filmu "Kuća", ali prepoznatljivost i epitet buduće velike glumice donijet će joj film "Mećava" Antuna Vrdoljaka iz 1977. u kojem je utjelovila Mašu. Glumila je i u "Kiklopu", "Ljubavnim pismima s predumišljajem", "Četveroredu", "Bogorodici", "Blagajnica hoće ići na more", "Duga mračna noć", "Ne dao Bog većeg zla", "Metastaze". Posljednji film snimila je 2011. "Korak po korak" Biljane Čakić-Veselič.

No u svijesti televizijskih gledatelja u uspomeni je najživlja kao savršena mama Ruža Kosmički u seriji HRT-a scenarista-supružnika Tribuson "Odmori se, zaslužio si", “žena koja zna kuhati” Brankica Bedeković, kućna pomoćnica familije u seriji "Luda kuća" i brižna seoska majka u kultnom filmu "Oprosti za kung-fu" Ognjena Sviličića za koji je nagrađena Zlatnom arenom.
"Kod glumca je najvažnija glumačka strast. Što se, pak, mene tiče, držim da je prava sreća što smo se srele Ruža Kosmički i ja!", govorila je do samog kraja o ulozi koja joj je obilježila tv karijeru.

04.06.2013., Prisavlje HRT, Zagreb - Serija "Odmori se, zasluzio si" uspjesno se emitirala pet sezona i ostaje trajno blago Hrvatske radiotelevizije. Ekipa serije tom prigodom okupila se na Prisavlju s nadom da ce jednoga dana ponovno stati pred kamere u novom serijalu. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Bila je i strastvena putnica i obišla zemlje od Južne Amerike do Irske te priželjkivala neko vrijeme odživjeti u Norveškoj. U Zagrebu je pak živjela u blizini Trešnjevačkog placa, odlazak na njega bio joj je dnevni ritual jer tamo se družila, govorila je, s umirovljenicima svojim najvećim obožavateljima. Medijima je otvoreno govorila i o nemogućnosti da se riješi poroka - pušenja, ali i o svojim problemima sa štitnjačom koju su joj uklonili 2007. godine. Šest godina kasnije odlučila je prestati snimati serije jer se na setu nije osjećala dobro. Probleme joj je zadavalo i bolno koljeno. 2015. godine je imala zahtjevnu operaciju te joj je ugrađena joj je endoproteza, a Zima je ubrzo zahvaljujući vježbama koje je radila  uspjela ponovno stati na svoje noge. Nikada se nije udavala i nema djecu, a cijeli je život isticala kako se unatoč tome ne osjeća usamljeno. U mirovini je uživala u knjigama, šetnji i putovanjima koje je obožavala.

06.04.2013., Zagreb - Vera Zima, glumica. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

Komentara 9

Avatar YUKA1962
YUKA1962
16:09 08.11.2020.

Vera Zima,...Ti si nam bila "Proljeće!" Sad se napokon odmori, ...zaslužila si!!!!

SO
sohnahoakasaa
15:23 08.11.2020.

Pokoj vječni i svjetlost vječnu podario joj Gospodin

AM
Axis Mundi
15:59 08.11.2020.

Odlična glumica (nezaboravna "Mećava") i posebno draga žena i osobnost. Za članak - "..., ali s lica joj nije silazio zarazni osmjeh životnog zadovoljstva i energiju koji ju je uvijek krasio." Dva puta jednako piše, kako se deklinira imenica "energija"? Sjećam se jednog intervjua u kojem je pričala da se morala brinuti o ocu u kasnijoj životnoj dobi, a iz ovog članka se zaključuje da je rano ostala bez njega. Znam da sam vizualizirala mušku osobu, ne žensku. O kome se brinula kasnije? Nejasan je i iz nekih drugih članaka taj dio biografije, kad se već spominju članovi njene obitelji. I ono najvažnije - zašto je važno za ženu naglasiti je li se ili nije udavala i koliko je imala ili nije imala djece? Je li to bitan dio nečije glumačke biografije? A veze koje je imala nije morala podastirati svakome na uvid. Vrijedi i za muškarce, samo mi se čini da se ta činjenica (ako nisu oženjeni) ne naglašava toliko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije