Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razumijete li pjesmu?

Koliko škole trebate da biste shvatili stihove Depeche Modea, a koliko za Led Zeppelin

Depeche Mode in concert - Birmingham Dave Gahan of Depeche Mode performing live on stage at the LG Arena - BirminghamKatja Ogrin Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/PIXSELL
1/4
06.12.2014.
u 14:00

Daily Mirror analizirao je koliko je godina obrazovanja potrebno za razumijevanje stihova britanskih bendova

Što je pjesnik htio reći? Zapitali ste se to sasvim sigurno slušajući neki hit. Igra je riječima u glazbi slobodna, legitimna i opravdana pa, usudili bismo se reći, i poželjna. No, dok zbog nekih stihova muku mučite s tumačenjem, za neke druge objašnjenje vam ne treba.

Uzmimo za primjer stih "Pa da iz kolica vire crte tvog lica" pjesme "Sijamski blizanci", za koji je i pjevačica Magazina Andrea Šušnjara kazala:

– To je najsmješniji stih koji sam dosad otpjevala.

Empirijski provjereno, što je pjesnik u tom stihu htio reći, razumiju već i šestogodišnja djeca. S druge strane, postoje stihovi čije razumijevanje traži i godine obrazovanja. Koliko godina točno, dokučili su u Daily Mirroru analizom stihova više od šest tisuća pjesama najpopularnijih britanskih izvođača. Svaku pjesmu pojedinog izvođača analizirali su dvama indeksima koji se inače koriste da bi se ustanovilo koliko je za razumijevanje zahtjevan neki školski tekst, a prosječna je ocjena dobivena prema rezultatima oba testa.

Najsofisticiraniji su stihovi, prema Mirrorovoj analizi, elektroničkog sastava Depeche Mode (koji obožava i hrvatska publika, op. a.), a za čije su razumijevanje potrebne u prosjeku 10,3 godine obrazovanja. Njihova je najteža pjesma "Macro" sa stihovima – u doslovnom prijevodu – "Prepun osjetila, povišene svijesti, čujem protok krvi, osjećam njegovo milovanje. Šaputanje, kozmos mi govori, neograničeno, beskonačno, Bog diše kroz mene".

Na drugom je mjestu Elton John (9,3), a slijede Dire Straitsi (9,2), Pet Shop Boysi (9,1) i David Bowie (8,7) te Robbie Williams (8,6). Grupa Led Zeppelin "najjednostavnija" je. Potrebne su 4,4 godine obrazovanja da biste razumjeli o čemu Plant pjeva. Slijede The Who (5,3), Smithsi (5,5), Beatlesi (5,7), Jethro (6,1), Joy Division (6,5), Fleetwood Mac (6,5), The XX (6,7), Paul McCartney (6,7) i Coldplay (6,9). Matematičke analize za domaće stihopisce nema, ali dovoljno je pogledati tko su najveći obožavatelji domaćih hitova – vrtićka djeca.

No nije sve tako sivo. Jednostavno ne znači odmah i loše, a na koncu upravo je publika ta koja će pjesmu prigrliti, zbog stihova ili njima unatoč. Primjerice, pjesma "ABC" (Freeform) grupe Eurythmics sastoji se od 26 slova britanskog alfabeta koja se izriču jedno za drugim. Za njezino je razumijevanje dovoljno znati – abecedu, što je opet ne čini nužno lošom pjesmom.

 

Komentara 4

JA
janko23
18:14 06.12.2014.

Kakvih besmislenih izračuna još nećemo vidjeti... Depeche Mode je na prvom mjestu zbog čega, spominjanja povišene svijesti i kozmosa? Ajde, molim vas, kao da ne znam barem šačicu ljudi bez formalnog obrazovanja, a bistrijih od pojedinaca s fakultetom. A ovi komentatori pljuvači obavezno moraju izjednačiti "hrvatsko" i "nekvalitetno". Kao da ne postoje internacionalno poznati izvođači pjesmuljaka: što je, molim vas 80% današnje popularne glazbene industrije? Puke gluposti i kvaziintelektualizam.

Avatar Azriel
Azriel
15:34 06.12.2014.

mislim da razumjevanje pjesama Depeche mode, nije proporcionalna veličina sa godinama škole, nego sa stažom korištenja droga.... A Šušnjara? koja je pak ta? Inače slušam D.M. a ne koristim drogu ;)

PA
patuljčica..
15:01 06.12.2014.

Blaženi Hrvati. Za razumjeti njihove pjevače ne trebaju ni tri razreda osnovne škole. Svatko razumije i Thompsona i Severninu i Rogzu i sve ono što se danas mota po hrvatskoj muzičkoj sceni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije