Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 73. godini

Zbogom legendo! Preminuo dalmatinski velikan Jakša Fiamengo

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/3
27.12.2018.
u 10:12

Jakšine pjesme zauvijek će ostati dio dalmatinske baštine. Najviše ih je izvedeno na glazbu Zdenka Runjića, a izvodili su ih i Oliver Dragojević te Meri Cetinić.

Napustio nas je Jakša Fiamengo. Legendarni skladatelj, pjesnik, književnik, novinar i akademik preminuo je u 73. godini života, javlja Slobodna Dalmacija.

Rođen je u Komiži 1946. godine, a živio je u Splitu. Objavio je petnaestak knjiga pjesama, a sudjelovao je i u stvaranju niza pjesničko-likovnih mapa.

Od kraja sedamdesetih godina njegova poezija počinje se uglazbljivati i Jakša Fiamengo postaje nezaobilazna osoba dalmatinske šansonijerske i klapske scene, posebno na festivalima u Splitu i Omišu, za što je dobio pedesetak nagrada.

Autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, među kojima su najpopularnije: Piva klapa ispo' volta, Nadalina, U prolazu, Infiša san u te, Promenade, Ja sam pjesma, Karoca gre, Sutra će te ponit i Sidro u čoviku.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Jakšine pjesme zauvijek će ostati dio dalmatinske duše. Ponajviše ih je izvedeno na glazbu Zdenka Runjića i u izvođenju Olivera Dragojevića, a neke od njih su: Karoca, Ništa nova, Evo mene među moje, Rojena valo, Piva klapa ispo volta, Dubrovačka jesen, A vitar puše, Laku noć Luigi, laku noć Bepina, Sutra će te ponit, Nokturno, Anđele moj, Nadalina, Luce mala, Infiša san u te, Lastavica, Ostavljam te samu, U prolazu...

Od Fiamenga se oprostila i Meri Cetinić. – Rano jutros napustio nas je veliki i legendarni pjesnik i akademik Jakša Fiamengo. Puno smo surađivali i ostvarili neke vječne pjesme – Lastavica, U prolazu, Prašina s puta, Budi dobra prema njemu... Zbogom, dragi Jakša i hvala za najljepše stihove koje si mi podario i obogatio moj život! – napisala je shrvana pjevačica na društvenim mrežama.

Pogledajte i veličanstven oproštaj od Olivera Dragojevića.

Ključne riječi

Komentara 5

PA
pax5
10:35 27.12.2018.

Počivao u miru Božjem!!!

TR
tramontana
10:31 27.12.2018.

Jakša , Oliver, Runjić, Stipišić, Vice, Smoje, Brešan i puno drugih.. Velikani male Dalmacije.

KO
korisnicc
10:39 27.12.2018.

Počivali u miru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije