Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐURINA NASLJEDNICA

Zala Đurić: 'Tata me pokušavao odgovoriti od glume dok me nije vidio na pozornici'

storyeditor/2022-07-28/PXL_170722_94680555.jpg
29.07.2022.
u 07:00

U filmu 'Šesti autobus', kojim je otvoren Pulski filmski festival jedna od uloga povjerena je i Zali Đurić, kćeri glumačkog para Branka Đurića i Tanje Ribič

Filmom "Šesti autobus", koji je malo koga ostavio ravnodušnim, ove je godine otvoren Pulski filmski festival. Riječ je o potresnoj drami o padu Vukovara, producenta Dominika Galića i redatelja Eduarda Galića, kojoj je uporište stvarni događaj, a riječ je o tzv. šestom autobusu kojim su zarobljeni hrvatski branitelji i ranjenici odvezeni iz vukovarske bolnice na Ovčaru i njihova sudbina ne zna se sve do danas, ni nakon 29 godina.

U filmu glume mnoga poznata imena poput Živka Anočića, Marka Petrića, Ozrena Grabarića i Borka Perića, a glavnu žensku ulogu Olivije ostvarila je Zala Đurić (26), kći glumaca Branka Đurića - Đure i Tanje Ribič.

- Zaista sam veoma zadovoljna filmom. Inače ne volim ratne filmove, no pročitavši scenarij, postalo mi je jasno da dobra situacija i kvalitetni likovi mogu ratu dati neku novu dimenziju. Doista je duboka i jaka ta priča između dvojice najboljih prijatelja, a isto tako i ljubavne priče u filmu čine ga realnim u svim perspektivama. Pomalo sam se bojala kako će na kraju film ispasti, no moram priznati da sam sad mirna. Film je dobar. A tome u prilog svjedoče i komentari onih koji su ga imali prilike gledati, kao i doista visoka ocjena publike na Pulskom filmskom festivalu, 4,39, čime smo svi zadovoljni - rekla je Zala, rođena nakon rata, pa nije puno znala o patnjama Vukovara i njegovih stanovnika.

- S obzirom na to da je početak snimanja zbog objektivnih okolnosti nekoliko puta pomican, imala sam godinu dana da se pripremim za ulogu i vjerujem da sam to razdoblje baš dobro iskoristila. Čitala sam knjige, članke, gledala dokumentarne filmove i snimke, koristila sve dostupne izvore kako bih saznala što više o toj tragediji, o situaciji u Vukovaru, o ljudima koji su ondje živjeli i žive. Nakon toga počela sam sa svojim već dobro uvježbanim ritualom pripremanja za ulogu. Napisala sam Olivijinu biografiju, Olivia je moj lik u filmu, napravila playlistu, pronašla njezin hod i odabrala parfem - kazala je Zala, koja će dugo pamtiti snimanje tog filma.

- Nemojte me pogrešno shvatiti, sa svim poštovanjem, ali snimanje ovog filma, s obzirom na priču koju želi prenijeti, bilo je zaista nezaboravno iskustvo. Vrlo često smo, da ne potonemo od teške tematike u koju smo se svi uživjeli, nakon snimanja tražili neku dobru klopu, muziku i uz pomoć humora nastojali smo odagnati težinu priče koliko god je to bilo moguće. A tome u prilog ide i činjenica da sam tijekom snimanja dosta smršavila i trebalo mi je nekoliko dana da se trgnem iz stanja u kojem sam unutar lika živjela. Vrlo sam empatična pa to onda tako ide. S Markom Petrićem, Borkom Perićem, Pavlom Matuškom, Tonijem Gojanovićem i šminkericom Ivanom Praljom ostala sam u kontaktu i uvijek im se javim kad sam u Zagrebu. Vrlo mi je drag i Rade Vulin, iako nisam imala mnogo scena s njim, no mislim da je nevjerojatno talentiran i, iskreno, jedva čekam njegove iduće uloge - kaže glumica. Inače, isprva se govorilo da će Oliviju igrati svjetski poznata glumica Emilia Clarke, a Zala je ulogu dobila audicijom?

- Stvarno? Nisam znala da je Emilia trebala igrati Oliviju. Agentica mi je poslala tekst za audiciju i snimila sam ga u svojoj sobici u Brooklynu uz pomoć kolege. Kasnije sam snimila još jedan videoprilog za drugi krug. I nakon nekoliko mjeseci, letjela sam u Zagreb, upoznati redatelja Eduarda Galića i producenta Dominika Galića. U meni su, izgleda, pronašli Oliviju kakvu su tražili, a ja sam im beskrajno zahvalna na povjerenju i tom izvrsnom glumačkom projektu - kaže kći Branka Đurića - Đure. Njezin nam je otac prošle godine u intervjuu kazao kako ju je pokušao odgovoriti od toga da postane glumica. Nije ga poslušala.

- Zapravo, nikad nisam svjesno odlučila da ću postati glumica. To je moj poziv, gluma je pozvala mene. Da, tata me pokušavao spriječiti da postanem glumica jer najbolje zna koliko je zahtjevna i ponekad plitka ta naša industrija. No ti njegovi pokušaji trajali su dok me nije prvi put vidio na pozornici. Tad je shvatio da to nije moj ego-moment, nego jednostavno moj način izražavanja, moja ljubav. I koliko god to zvuči patetično, istina je - gluma je moj život - kaže Zala Đurić koja trenutačno u Istri snima seriju o kojoj zasad ne smije govoriti.

- Žao mi je, ali u ovom trenutku ne smijem još ništa govoriti o seriji, no čim budem u mogućnosti rado ću to podijeliti s vama. U jesen izlazi dugometražni film "Dedek gre na jug“, koji sam snimala u isto vrijeme kad i "Šesti autobus“. Pišem seriju. I planiram objavu moje druge zbirke poezije. Mene moj posao hrani. O odmoru ni ne razmišljam, odmorim ja i kad u hladu učim tekst, ujutro plivam prije posla ili jedem ručak. Ljeto i godišnji su po meni više stanje duha nego događaj. A uskoro sve nas iz "Šestog autobusa" očekuje i sudjelovanje na Sarajevo film festivalu, od 12. do 19. kolovoza, što je još jedan drugačiji način provođenja ljetnog vremena. Jedva čekam, da zagrlim moju nanu koja živi tamo, zaključila je Zala Đurić. 

VIDEO: Ukrajinac zapjevao na koncertu Coldplaya nakon što ga je, dok je pjevao na ulici, čuo Chris Martin

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije