Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSONG

Vremeplov: Znate li da smo ovih 10 poznatih pjesama prvi put čuli na Dori?

Foto: PIXSELL
1/5
03.02.2019.
u 10:00

Tijekom godina izbora često smo se pitali jesmo li uvijek izabrali baš najbolju pjesmu. Neke od pjesama koje su prvi put izvedene na Dori kasnije su postale još veći hitovi.

Dora se ove godine vraća na velika vrata. Izbor za pjesmu Eurovizije održat će se 16. veljače u Opatiji. Tijekom godina izbora često smo se pitali jesmo li uvijek izabrali baš najbolju pjesmu. Neke od pjesama koje su prvi put izvedene na Dori kasnije su postale još veći hitovi. Podsjetit ćemo se na neke od njih.

Hrvati su svoju predstavnicu prvi put birali 1993. godine, kada je pobijedila grupa Put s pjesmom "Don't Ever Cry". Te je godine na drugom mjestu bila Maja Blagdan s pjesmom "Jedini moj", a treći Neki to vole vruće i "Sve me podsjeća na nju". Vjerovali ili ne Tony Cetinski je te godine izveo pjesmu "Nek te zagrli netko sretniji". Zauzeo je tek šesto mjesto, no ta pjesma je i danas čest koncertni hit na njegovim nastupima.

Tony Cetinski pobijedio je godinu dana poslije, a te 1994. godine njegov brat Matteo zauzeo je treće mjesto s "Arrivederci signorina", a Nina Badrić bila je deseta s pjesmom "Godine nestvarne". Ta pjesma kasnije je postala veliki hit i Nini otvorila vrata uspješne karijere. 

Godine 1995. na Eurosong poslali smo Magazin i Lidiju s pjesmom "Nostalgija", a te godine upoznali smo i simpatičnu 17-godišnju debitanticu Mineu koja je izvela "Good Boy" i zauzela osmo mjesto.

U Opatiji je 1996. pobijedila Maja Blagdan. Njena "Sveta ljubav" kasnije je osvojila četvrto mjesto na Eurosongu i opravdala pobjedu. Međutim, te godine svoj prvi nastup imala je grupa Divas, koja je s pjesmom "Sexy Cool" osvojila deseto mjesto. 

Još jedan uspješni nastup na Eurosongu imali smo i 1998. u Birminghamu, gdje je Danijela Martinović osvojila peto mjesto s "Neka mi ne svane". Te godine u Opatiji nastupila je i Colonia. S pjesmom "U ritmu ljubavi" osvojili su četvrto mjesto. 

Godine 1999. na Dori je premoćno pobijedila Doris Dragović, i kasnije u Jeruzalemu osvojila četvrto mjesto s pjesmom "Marija Magdalena". U Opatij je drugo mjesto osvojio Petar Grašo, s pjesmom "Ljubav jedne žene".

Godinu poslije na Eurosongu nas je predstavljao Goran Karan s pjesmom "Ostani". Na izboru u Opatiji pobijedio je sa samo osam bodova prednosti ispred Vanne i prekrasne pjesme "Kao rijeka". 

Vanna je pak pobijedila 2001. s pjesmom "Strings Of My Heart", a još jednu zapaženu pjesmu imao je Tony Cetinski. Njegova "Iz dana u dan" zauzela je peto mjesto. 

Godine 2003. prvi put su se održale dvije polufinalne večeri. U finalu je na kraju pobijedila Claudia Beni s "Više nisam tvoja",a  na drugom mjestu bila je Nina Badrić s pjesmom "Čarobno jutro".  Ta joj je izvedba godinu poslije donijela i Porin za najbolji ženski vokal.

Svi još pamtimo Severinin nastup na Eurosongu s pjesmom "Moja štikla". Te je godine u Opatiji nastupila i odlična Tina Vukov, koja je s pjesmom "Il treno per Genova" zauzela treće mjesto. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije