Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3,2,1 – peci

Slatki Luka iz Splita: Volio bih si ispeći svadbenu tortu

Luka Sajc-Budija
Foto: RTL televizija
1/4
04.12.2014.
u 08:30

Zaručnicu Blaženku impresionirao je pa ga je "natjerala" da se prijavi u show

Za 25-godišnjeg Splićanina Luku Sajca-Budiju, kandidata druge sezone RTL-ova kulinarskog showa "Tri, dva, jedan – peci!", doslovno se može reći da mu je život sladak. Stručnjak je za pripremanje torti, a najponosniji je na tortu na tri kata koju je napravio za bratovu svadbu. Uz glavnu tortu radio je još nekoliko manjih i to je bio posao od nekoliko dana.

– Torte sam radio noću, kad bi svi pošli leći. Tri sam noći proveo u kuhinji. Bio je to kompleksan posao, morao sam paziti i na to kako se torte slažu u hladnjak – kaže Luka.

U "Tri, dva jedan – peci!" prijavio se na nagovor zaručnice.

Otvorio bi slastičarnicu

– Rekla mi je: "Prijavit ćeš se pa što bude". Vidio sam to kao priliku da od slastičarskih stručnjaka naučim puno toga ne samo o pravljenju slastica nego i o tome kako funkcionira slastičarski biznis jer mi je ambicija i želja jednog dana imati slastičarnicu – otkriva ovaj sveučilišni prvostupnik elektrotehnike.

Luka je kuhati počeo još kao dječarac, u osnovnoj školi. Najprije je radio slana jela, a sa slasticama je počeo eksperimentirati kao srednjoškolac.

– Ljubav prema kuhanju naslijedio sam od majke koja je uvijek nešto eksperimentirala s jelima, ali samo sa slanima jer slatko ne voli. Ja pak volim jesti slatko, ali uvijek sam bio izbirljiv oko toga, pa sam počeo sam raditi slastice koje su mi fine – govori Luka i dodaje da mu nije problem po cijeli dan biti u kuhinji jer ga kuhanje uopće ne umara.

Specijalitet su mu čokoladne torte, a natjecanje u "Tri, dva, jedan – peci!" vidi i kao priliku da nauči što se sve s čokoladom može raditi.

– U Hrvatskoj baš nema stručne literature o tome pa se nadam da ću od žirija u showu naučiti mnogo o brojnim tehnikama obrade čokolade i načinima pravljenja čokoladnih slastica – ističe Luka koji još nije odlučio hoće li nagodinu raditi i tortu za vlastitu svadbu.

Sretnica koja je osvojila ovog slastičarskog majstora 27-godišnja je Blaženka, a u vezi su dvije i pol godine.

Zaručnici peče i kruh

– Kad smo se upoznali, Blaženku je impresioniralo to što pečem kolače i torte. Redovito me zamoli da napravim neki kolač kad joj dođu prijateljice ili da ispečem domaći kruh. Jako volim raditi s tijestom, obožavam miris kruha i pečenja. Volim raditi prhka tijesta, odnosno sve što ima veze s tijestima, kiflice, peciva... Vjerojatno ću tjedan dana prije vjenčanja odlučiti hoću li tortu za našu svadbu raditi sam ili ću to prepustiti nekom drugom. Ako naručim tortu, ona će možda lijepo izgledati, ali će okus biti "industrijski". Više bih volio da torta bude domaća, a tko bi to osim mene mogao to izvesti, još ne znam. Možda ću nekome dati recept i precizne upute kako da je napravi – kazao je Splićanin i dodao da jedva čeka da se po završetku snimanja showa opet uhvati omiljenih sportskih aktivnosti, brdskog biciklizma i planinarenja.

– Kako se zbog cjelodnevnih snimanja ne krećem puno, čak sam dobio nekoliko kilograma pa jedva čekam opet sjesti na bicikl i krenuti planinariti.

>> Posjetitelji pokupovali 10 tona čokolade na Masters World Chocolate

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije