Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISLAV ČAVAJDA

Vjerujem u borbu za neke svoje ideale

Mislav Čavajda
Foto: Borna FilićPIXSELL
1/3
05.08.2018.
u 11:56

Iako će imati vremena za odmor, ljeto je glumcu počelo poslovnim obavezama - premijerom filma 'Dom' u kojem se njegov lik On bori protiv deložacije, a time i ljubav svoje supruge

Kada se govori o najboljim domaćim glumcima, uvijek se spomene i ime Mislava Čavajde. Osim u brojnim kazališnim ulogama, odličan je u serijama i filmovima, a jedan od njih, “Dom”, redatelja Darija Pleića, premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu, a odmah je uslijedila i premijera u Italiji. Iako se bavi problemom deložacija, u pozadini filma je i ljubavna priča. Da mu je ljubav iznimno važna, ne krije 37-godišnji Zagrepčanin koji će sve učiniti za voljene osobe, čak i oličiti stan kao lijepo iznenađenje.

Posljednjih desetak dana obilježile su projekcije filma “Dom”. Zbog finala Svjetskog prvenstva premijera u Puli pomaknuta je u kazalište. Je li vam žao što film niste gledali pod zvjezdanim nebom?

“Dom” se u zahtjevnoj borbi nezavisne produkcije “gradio” u razdoblju od gotovo tri godine. U glavi i želji redatelja Darija Pleića i dulje. Iako se premijera filma poklopila s danom u kojem se odigralo finale Svjetskog nogometnog prvenstva, nismo dopustili da nas zaokupe negativni aspekti takvog razvoja događaja, nego smo se kolektivnoj sreći u vezi s nevjerojatnim uspjehom naše nogometne reprezentacije pridružili srećom i ponosom da se naš film napokon rodio. Na kraju, u takvoj intimnijoj atmosferi koja zapravo igra dobro za naš film, publika je mogla još intenzivnije doživjeti intimni odnos mlade obitelji koja je ugrožena problemom koji je kod nas sveprisutan, ali, nažalost, uvijek čitamo samo o kraju takvih tragičnih situacija.

Brojni glumci izbjegavaju na premijeri s publikom gledati film u kojem glume. Je li tako i s vama?

Inače nemam problema pogledati rezultat svog rada jer na kraju krajeva puno toga tako mogu naučiti. Međutim, ovo je zapravo bio prvi put da sam istodobno bio u poziciji izvođača i publike. Moram priznati da me ta situacija malo zatekla te sam više puta ulazio i izlazio iz kazališta. Ali opet, u takvim situacijama shvatite koliko vam je stalo do filma i vašeg rada.

Nakon Pule otputovali ste na Siciliju. Jeste li imali vremena za odmor ili su posjeti takvim festivalima obilježeni samo poslom?

Naravno da je bilo puno obveza vezanih za što kvalitetniju prezentaciju filma. To zahtijeva određenu vrstu fokusa i koncentracije, ali zamislite samo sliku ljeta, Sicilije i sreće što ste dobili priliku predstaviti svoj rad pred jakim imenima svjetske filmske scene. To donosi posebnu vrstu užitka.

Je li jednak osjećaj kada se film predstavlja domaćoj i stranoj publici? Koja je kritičnija?

Nikako! Lakše je predstaviti film stranoj publici kod koje se kritika oblikuje bez ikakvih drugih konotacija osim onih vezanih za kvalitetu filma.

Kako se inače nosite s kritikama u poslovnom i privatnom životu?

Dobro, nadam se. Čini mi se da ću iz iskrene i konstruktivne kritike uvijek iskoristiti ono što me može usmjeriti da napredujem.

Tijekom novinske konferencije “Doma” rečeno je da je vaš lik pragmatičan u smislu “učinjena nam je nepravda, ali idemo dalje”. Jeste li bliži njemu ili liku joj je utjelovila Judita Franković Brdar koji predstavlja beskompromisni idealizam?

Vjerujem u borbu u neke svoje ideale, ali popustit ću ako osjećam da oni ozbiljno ugrožavaju intimnu sferu mog života i ljude koje volim.

Može li se društveno angažiranim filmovima mijenjati možda ne svijet, ali okolina u kojoj živimo?

vjerovati da može. U prirodi mog posla trebalo bi biti da postavljamo pitanja i otvaramo teme o kojima okolina nije spremna malo dublje razmisliti. Čini mi se da smo i dalje prekonzervativna sredina u kojoj nema hrabrosti za takvo što. Nadam se da će se to s vremenom promijeniti. Moj je zadatak da do tada neprestano radim na sebi i čekam priliku u kojoj ću moći zavrtjeti mali kotač unutar nekog kompleksnijeg mehanizma.

Ove godine snimali ste seriju “Uspjeh”, kako je bilo raditi na tom projektu?

Bio sam zaista sretan što sam dobio priliku biti dio tog projekta. Zahvaljujući iznimnoj profesionalnosti cijele ekipe na čelu s Danisom Tanovićem, bilo je to apsolutno jedno od najugodnijih iskustava u mojoj karijeri.

Razlikuje li se set domaće serije od onog koji producira HBO?

Ovisi o čijoj produkciji govorimo i u domaćim okvirima. Kada se udruže HBO i “Drugi plan” na čelu s genijalcima Nebojšom Tarabom i Miodragom Silom, koji su svim svojim dosadašnjim projektima visoko postavili ljestvicu kvalitete domaće TV produkcije, dobije se tim iz snova koji jamči vrhunsku radnu atmosferu.

Film “Dom” sadržava ljubavnu priču, koristite li tu emocije koje ste iskusili u svojim ljubavnim odnosima?

Svaki glumac trebao bi moći koristiti svoju emotivnu memoriju kako bi se što kvalitetnije povezao s ulogom. Naravno da i ja pokušavam koristiti osobna iskustva kako bih ulogu kreirao što životnije i kako bi se publika što lakše s njom poistovjetila.

Koliko vam je ljubav, zaljubljenost važna?

Iznimno! To je za mene najjače gorivo iz kojeg crpim strast prema svemu čemu se posvetim i profesionalno i privatno.

Prije nekoliko godina (govoreći o showu “Supertalent”) rekli ste “Najdraže mi je kada me netko iznenadi nečim neočekivanim”. Je li vas u posljednje vrijeme netko iznenadio? Čime?

Iznenađuje me život, svakodnevno. I iznenađuje me koliko smo u posljednjim danima uspjeli zaboraviti sve razlike i ujediniti se oko jednog pozitivnog događaja. Čini mi se da tih događaja ima i više, ali nas preintenzivna politička klima uspije okrenuti u negativnom smjeru.

Koje ste najveće iznenađenje nekome priredili?

Često na razne načine ljudima koje volim dajem do znanja koliko mi znače. Želite li baš primjer, jednoj sam dragoj prijateljici, dok nije bila kod kuće, oličio stan.

Kako ćete provesti ljeto?

U idealnom omjeru rada (gostovanja) i odmora.

Kako izgleda vaš odmor iz snova?

Dobra glazba, priroda i dragi ljudi kojima se mogu potpuno prepustiti.

Jeste li se već počeli pripremati za novu kazališnu sezonu?

Budući da još ne znam u kojim sam podjelama u matičnom HNK, jedino što mi preostaje jest iskoristiti odmor i prikupiti snagu za nove zadatke.

Pogledajte video: Evo gdje su i što rade natjecatelji prve sezone Story Supernove

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije