Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DRUGAČIJA' DJECA

Veljača napisala slikovnicu: 'Sanjam o svijetu u kojem će se različitosti slaviti’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/9
11.10.2020.
u 14:33

- Slikovnica je o svoj djeci koja su “drugačija” ili odrastaju “drugačije”. Moram staviti navodnike uz tu riječ, jer smo zapravo svi drugačiji- i to je nekako poanta priče. Sanjam o svijetu u kojem će se različitosti slaviti i u kojem će one biti alat osnaživanja i samoosnaživanja, a ne prostor stigmatizacije i traume, kazala nam je Veljača

Glumica i scenaristica Jelena Veljača proteklog je vikenda predstavila svoju prvu slikovnicu “Čučkolina”, koju je radila u suradnji s dizajnericom Anom Tevšić Nauković. Na promociji koja je održana u Zagrebu podršku su joj između ostalih dali i glumci Amar Bukvić i Ivana Roščić, ali i dečko Vito Turšić. 

- Slikovnica je o svoj djeci koja su “drugačija” ili odrastaju “drugačije”. Moram staviti navodnike uz tu riječ, jer smo zapravo svi drugačiji- i to je nekako poanta priče. Sanjam o svijetu u kojem će se različitosti slaviti i u kojem će one biti alat osnaživanja i samoosnaživanja, a ne prostor stigmatizacije i traume, kazala nam je Veljača i dodala kako je njena kći Lena posebno ponosna, te da misli kako je slikovnica napisana samo za nju.

1/6

- Priču sam, kao i sve svoje priče ikad, napisala u svega dva dana, samo je iscurila iz mene. Da ne pišem tako lako, mislim da ništa u životu nikad ne bih napisala - kaže Veljača koja se koja je odmah znala da je Ana Tevšić Nauković prvi izbor za ilustratoricu.

- Dugo sam tražila ilustratoricu ili ilustratora koji bi oživjeli svijet koji sam smislila u jednom kratkom vremenu, vjerojatno potaknuta nespavanjem i umorom, tako dobro poznatom svim friškim mamama. Anu sam poznavala iz grada- kupila sam nekoliko njezinih autorskih radova, lampu za dječju sobu i stol za blagovaonu, te jedan prsten koji nije njezin dizajn ali je bio njezin odabir i uvoz u Hrvatsku.

Neopisivo mi se sviđala njezina estetika dugi niz godina: njezin studio u Dežmanovoj ulici uvijek je najljepše oslikan i uređen. Ne znam ni sama kako, ali odlučila sam je pitati bi li pokušala ilustirati moju priču. To je Ani prva knjiga za djecu, kao i meni. Malo sam strepila hoće li joj se priča o Čučkolini svidjeti: ali, bila je inspirirana pričom, a meni su se odmah svidjeli pastelni tonovi i stilizacija likova koje je predložila, kaže Veljača.

 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
17:47 11.10.2020.

I ja svašta otvaram i čitam... 🤮

AR
ArsenT
15:53 11.10.2020.

Na vjeronauku se uči da je svaki čovjek originaj, neponovljivo stvorenje, dijete božje drugačije od svih ostalih.

MK
marko_krpan
22:59 11.10.2020.

Nije se trebala previše mučiti. Trebala je samo napraviti ilustracije za scenarije koje je ranije napisala za tv serije i eto slikovnice. Jer ti scrnariji i jesu za djecu vrtićke dobi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije