Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Barberić

Vegan sam, ali mogu spremiti savršen lungić

Igor Barberić
Foto: Nova TV
23.03.2016.
u 08:29

Redatelj i koreograf u Celebrity Masterchefu odlično sprema meso jer ga, kaže, i doma kuha mačkama

Ne jede ni meso ni ribu, a izbjegava i ostale namirnice životinjskog porijekla jer je već godinama vegan. To ga ipak ne sprečava da na tanjuru servira savršeno sočan lungić... Koreograf i redatelj Igor Barberić pravo je otkriće Celebrity Masterchefa Nove TV, a u kuhanje se, priča nam, zaljubio još kao dječak.

Brza juha uvijek pali

– Kuhanje je logičan nastavak kreativnog posla kojim se bavim. Kad sam se počeo baviti repliciranjem jela koja mi se sviđaju, zaglibio sam u to. Skužio sam da je kuhanje kreativna aktivnost pa sam joj se posve posvetio i u tim prvim susretima s pripremom jela aktivno sam kuhao za prijatelje, dao im da kušaju moje novotarije – kaže nam Igor.

Malim tajnama zanata učio je promatrajući kako se za štednjakom snalaze njegovi roditelji, a među prvim jelima koje je pripremio bila je kajgana.

– Još dok sam bio klinac, mama mi je pokazala sve što treba znati, a onda sam se okrenuo internetu i stručnoj literaturi – govori nam Igor otkrivajući da nema neko jelo koje bi mogao izdvojiti kao ono koje uvijek prolazi kod njegovih gostiju.

– Ne bi bilo fer da izdvajam samo jedno jelo, haha. Što sam više kuhao, to mi je bilo jasnije da zapravo svako jelo koje pripremiš može biti ukusno, glavno je da su pogođeni okusi i da dobro pašu teksture – smatra Igor. Uskoro će na scenu Lisinskog s Tončijem Huljićem postaviti mjuzikl. Režirao je predstavu Loptice, stalno je u pokretu. Kad onda uspije pronaći vremena za kuhanje, pitamo ga.

– Uh, kako kada, ali nekako se uvijek trudim da i u dane kad puno radim, nešto skuham. Dio tog odmora nakon posla i jest kuhanje, ne biste vjerovali. Volim se okrijepiti nakon proba i u nekom od restorana koji nude zdravu hranu, no načelno mislim da je važno da pripremanje hrane kod kuće postane sastavni dio života. Da razvijemo tu naviku, a ne da se pravdamo nedostatkom vremena i stavom “ma ne da mi se...” – razmišlja Igor i nada se da će show potaknuti gledatelje da kuhaju malo više doma, da se druže i češće okupe zajedno oko finih zalogaja.

Kad je u stisci s vremenom, propirja malo povrća, napravi brzinsku juhu od namirnica koje pronađe u hladnjaku, skuha rižu, kvinoju ili bulgur. Sve pod motom glavno da je zdravo i ukusno. Za sebe kaže da možda bolje kuha nego što radi slastice, ali upravo ga slastičarstvo zanima s teorijskog i znanstvenog aspekta.

Čini mi se da svi u showu jako dobro kuhaju i da će pobjedu odnijeti onaj tko se najbolje nosi sa stresom

Zanimanje slastičar

– Impresionira me pristup slastičarstvu u kojem je važna preciznost, točnost omjera namirnica, trikovi, kemijski procesi, kako torta ispadne baš onako kako treba... Volim ih ukrašavati, a i volim tu kreativnost kod pripremanja slatkih stvari. Iako je to puno zahtjevnije. Jednog dana, kad budem imao malo više vremena, rado bih i upisao neku školu, educirao se o slastičarstvu – kaže.

Kao najveći izazov u Masterchef kuhinji Igor ističe borbu s vremenom, ali i urednost.

– Naučio sam da je bitno zadržati jedinicu organiziranom dok radiš, onda si i brži i mozak multitaska, ali na funkcionalan način – smatra Igor. Najveću konkurenciju vidi u Ricardu Luqueu, Hrvoju Rupčiću i Lani Klingor Mihić.

– Ponekad se čini da svi jako dobro kuhaju i da će presuditi nijanse. Kako se slažu stres-testovi, čini mi se da će na kraju presuditi i tko će se od nas bolje nositi sa stresom – smatra. A na pitanje kako mu tako lako uspijeva baratati ribom i mesom, s obzirom na to da ne može kušati, Igor sa smiješkom kaže:

– U Masterchefu smo svi u istom sosu i meso koje pripremamo često je nepoznanica svima pa nisu u većoj prednosti. Nadam se da ću naći varijante gdje ću moći kuhati veganski, ali to je natjecateljski show. Spremao sam 
već meso, a uostalom, možda će netko reći da sam licemjeran, meso spremam i svojim mačkama. 

>> Boje piliće za Uskrs kako bi dodatno zaradili

>> Dobili su zadatak kušati sir za vegane. Njihove reakcije su urnebesne...

Komentara 1

ZV
Zvonko60
10:49 23.03.2016.

Kaj su mu MAČKI glavni degustatori .. i kod mene je tak ..će ne pojedeme dame mačkima. Nada se da bu živel sto let . Da je priroda htela imeli bi želudec kaka krava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije