Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30. svečana dodjela

Porin za album godine pripao je Parnom valjku i prijateljima, a pjesma godine je 'Trebaš li me'

Zagreb: 30. jubilarna dodjela glazbene nagrade Porin
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/64
28.04.2023.
u 23:28

Kroz dodjelu 30. Porina gledatelje su vodili Danijela Trbović i Robert Ferlin, Marko Tolja i Zrinka Cvitešić, Barbara Kolar i Duško Ćurlić, Iva Šulentić i Ivan Vukušić.

Završila je 30. dodjela nagrade Porin. Boćarski dom u Zagrebu večeras je ugostio najuspješnije hrvatske glazbenike u protekloj godini, a prijenos uživo gledatelji su mogli pratiti od 20:45 sati na  Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT–HR2). 

Veliki 30. rođendan Porin je proslavio i uz sve voditelje koji su dodjelu vodili kroz godine, a to su bili: Danijela Trbović i Robert Ferlin, Marko Tolja i Zrinka Cvitešić, Barbara Kolar i Duško Ćurlić, Iva Šulentić i Ivan Vukušić.

Priznanja su se dodjeljivala u 37 kategorija, od kojih se deset statua dodijelilo u prijenosu uživo, a to su bili Porini za najbolji album rock, klasične, hip hop, jazz i zabavne glazbe, za najboljeg novog izvođača, najbolju žensku i mušku vokalnu izvedbu, najbolju pjesmu te najbolji album godine.

Za Pjesmu godine nominirani su bili: „Dani koji sjaje“ koju izvode Pavel feat. Sanja, Marinko i Zec, a koju potpisuje Aljoša Šerić, zatim „Guilty pleasure“ Mie Dimšić koju potpisuju Mia Dimšić, Vjekoslav Dimter i Damir Bačić, „Ponovo“ Parnog Valjka autora Huseina Hasanefendića Husa, „Trebaš li me“ Eni Jurišić i Matije Cveka autora Matije Cveka i Zvonimira Husnjaka i pjesma „Zamisli“ u izvedbi Massima autora Ivana Dečaka i Rajka Dujmića. Porin je pripao pjesmi 'Trebaš li me' Matije Cveka i Eni Jurišić.

U kategoriji za Album godine bili su nominirani: Parni Valjak i prijatelji s albumom „Dovoljno je reći…Aki“, Tedi Spalato s albumom „Ime mi je nevažno“, Silente s albumom „IV“, Darko Rundek & Jazz orkestar HRT-a s albumom „Za vašu poslijepodnevnu razonodu“ te Chui s albumom „Zagreb-Berlin“, a nagradu je osvojio Parni Valjak i prijatelji.

- Podijeljen je osjećaj nakon ove nagrade. Naravno da mi je drago, naravno da sam ponosan, ali volio bih da nije bilo razloga za taj koncert. Koncert je bio izrazito emotivan, bilo je nešto i strašno lijepo na njemu i strašno tužno i to je zabilježeno - rekao je Husein Hasanefendić Hus nakon osvajanja ove nagrade.

Najboljim albumom jazz glazbe proglašen je album 'Insite' Davora Križića & Jazz orkestra HRT-a, a Porina za Najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojila je Ivana Kindl za pjesmu 'Netko ko me čuva'.

- Zaista neočekivan Porin! Velika Mi je čast ovaj Porin! Jako lijep osjećaj! Moraju mi se još malo slegnuti dojmovi - rekla je Ivana nakon osvajanja nagrade.

Porina za Najbolji rock album godine osvojio je album „Kao sad“ Daleke Obale, a titulom Najboljeg albuma zabavne glazbe proglašen je „Ime mi je nevažno“ Tedija Spalata. Porina za Novog izvođača godine osvojio je Marko Bošnjak, dok je kipić za Najbolju mušku vokalnu izvedbu pripao Massimu za skladbu 'Zamisli'.

Porina za Najbolji album klasične glazbe osvojio je Boris Papandopulo s albumom "Hrvatska misa“ u izvedbi Zbora HRT-a (Tomislav Fačini, dirigent: Darija Auguštan, sopran; Martina Gojčeta Silić, mezzosopran; Stjepan Franetović, tenor; Robert Kolar, bariton) glazbenog producenta Vjekoslava Nježića, a u kategoriji za Najbolji album hip hop glazbe pobjedu je odnio Edo Maajka s albumom 'Moćno'.

Najprestižnija nagrada, Porin za životno djelo, uručena je skladatelju, aranžeru, dirigentu i producentu Dušanu Šarcu i autoru nekih od najvećih hitova, zaljubljeniku u more i pjesmu, pjevaču Daleke obale Marijanu Banu.

Tijekom večeri kolege glazbenici pjesmom su se oprostiti i od preminulog Massima, čijoj se kolekciji od devet Porina pridružuje i ovaj posthumni za životno djelo, a koji će njegovoj obitelji biti uručen naknadno. Massimovi prijatelji na pozornici su izveli njegove pjesme koje su nagrađene Porinima.

Porin je ove godine proslavio trideseti rođendan, a tijekom prijenosa prisjetili smo se nezaboravnih izvedbi i laureata čija se glazba ne zaboravlja. Vidjeli smo i sve najbolje od glazbene produkcije protekle godine. Na svečanoj dodjeli nastupile su brojne zvijezde, među kojima su i Darko Rundek, Elemental, Svadbas i Detour, Lu Jakelić, Hiljson Mandela, Edo Maajka, Chui, Zvonimir Radišić, Miach, Marko Bošnjak, Mia Dimšić, Kvartet Papandopulo, Ivan Dečak, Neno Belan, Meritas, Tedi Spalato, Davor Križić i Jazz orkestar HRT-a, Vanna, Ivana Kindl, Silente koji su predstavili i svoju novu pjevačicu Laru Viktoriju Ilić, a nastupili su i Matija Cvek, Pavel, Sanja, Marinko i Zec. 

Dodajmo i da su brojni uzvanici prisustvovali svečanoj dodjeli. Tedi Spalato na dodjelu je stigao u društvu djevojke Branke od koje se nije odvajao. 

VIDEO Boris Novković: 'Tamara je stvarna osoba, a tu pjesmu zamalo nisam snimio'

 

Komentara 5

ZW
zweistein
08:14 29.04.2023.

kakav malograđanski šrot.... parada sterilnog kiča....

Avatar Hazl113
Hazl113
21:38 28.04.2023.

Nikad čuo.

SL
slavenZadravec
21:17 28.04.2023.

Nije li Hrvatska glazbeno premala za tolike nagrade? Da se barem dodjeljuje za sve koji djeluju / pjevaju na našem jeziku ili za cijelo jugoslavensko područje tako da ima barem nekakvu težinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije