Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Plavi cvijet'

Vanja Ćirić prvu glavnu ulogu dobila je s 45 godina: 'Zlatna arena je veliko priznanje, ali nikako garancija'

Foto: Promo
1/8
28.10.2021.
u 14:32

Film "Plavi cvijet" hrvatskog redatelja Zrinka Ogreste nedavno je stigao u hrvatska kina nakon sudjelovanja na brojim međunarodnim festivalima, a kruna tog filma koji je oduševio kritiku bila je nagrada na 68. filmskom festivalu u Puli gdje je film osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji hrvatski film, a glavna glumica Vanja Ćirić  (45) Zlatnu arenu za najbolju žensku glavnu ulogu.

Film "Plavi cvijet" hrvatskog redatelja Zrinka Ogreste ovih je dana stigao je u hrvatska kina nakon sudjelovanja na brojim međunarodnim festivalima, a kruna tog filma koji je oduševio kritiku bila je nagrada na 68. filmskom festivalu u Puli gdje je film osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji hrvatski film, a glavna glumica Vanja Ćirić  (45) Zlatnu arenu za najbolju žensku glavnu ulogu. Ćirić je to prva glavna uloga u filmu, a posebno iskustvo bilo joj je pokloniti se publici u Puli gdje je provela velik dio djetinjstva, a nekoliko dana nakon premijere dobila je i spomenutu prestižnu nagradu.

- Uloga u "Plavom cvijetu" prva mi je glavna uloga na filmu i bilo je uistinu jako lijepo raditi na predivnom scenariju s tako profesionalnom i odličnom ekipom, a Zlatna arena je veliko priznanje, ali nikako garancija da će uslijediti još takvih filmskih prilika. Vidjet ćemo, nadam se da hoće - kaže glumica te dodaje kako je unatoč tremi doista poseban osjećaj popeti se na pozornicu sretan i uzbuđen.U filmu tumači lik Mirjane, sredovječne službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, a prikazuje njezinu svakodnevnu borbu, a osim nje u središnjim ulogama su i Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Alen Liverić i Doris Šarić Kukuljica.

Foto: Arena Hospitality Group

- Atmosfera na snimanju bila je vrhunska, profesionalna, i premda smo snimali dramsku, pomalo mračnu stranu jedne obitelji, naša filmska obitelj je često bila nasmijana i dobro raspoložena. Projekt za poželjeti, jedan od ljepših sigurno - ističe glumica te otkriva da ju je uhvatila panika kada je shvatila da se radi o glavnoj ulozi. Čak je razmišljala o tome da odbije ulogu, no Zrinko Ogresta je znao da je ona idealna za ulogu Mirjane, a otkrila nam je i ima li sličnosti s likom koji tumači.

- Mirjana je na neki način samozatajna žena, a ja nikako nisam taj tip. Sličnih smo godina, obje smo majke, ali sebe nekako vidim kao puno sretniju ženu. Iako je neizbježno da se sa svakom svojom ulogom preispitujem i unesem nešto svoje, intimno u lik koji igram, a možda i obrnuto. Mirjana je sigurno ostavila trag u meni - kaže Vanja, koju često možemo vidjeti na kazališnim daskama.

- Razlika između kazališta i filma je vrlo opširna tema... Sam proces stvaranja meni je ipak prirodniji u kazalištu, to je možda i zato što više igram u teatru. Na filmu sam imala neku drugu vrstu koncentracije. Kako se scene ne snimaju kronološki, vrlo je bitna priprema na probama prije samog snimanja, ali i razvojni put uloge te apsolutno povjerenje i sigurnost u redatelja i cijelu ekipu na setu. Vrlo zanimljivo i kompleksno pitanje... Možda više o tome jednom u nekom razgovoru uživo - kazala je glumica.

Osim glumom, Vanja se bavi i animacijom, odnosno posuđivanjem glasa animiranim likovima. - Posuđivati glas animiranim likovima je vrlo zabavno i opuštajuće. Uživam u tome, tako da nisam baš objektivna koliko je to teško i zahtjevno - rekla je Vanja, kojoj je gluma velika ljubav još od djetinjstva.

- Ljubav prema glumi je tu od najranijeg djetinjstva. Naime, kako je i moj otac glumac, odrasla sam praktički u kazalištu, tako da je za mene taj poziv bio sasvim logičan slijed kako sam odrastala. 

Godina iza nas bila je veoma izazovna za sve umjetnike, no Ćirić ni tada nije mirovala, pa je sa svojim dečkima puno vremena provodila u prirodi, vratila se čitanju, preuredila stan, udomila psa i pomagala klincu oko online školovanja. Kako kaže, uglavnom je bila majka.

Kada joj to poslovne obveze dopuste, vrijeme voli provoditi u prirodi i uživati u filmovima i serijama...  - U slobodno vrijeme volim otići na izlet u planine, obišli smo već puno mjesta u Hrvatskoj. Ljubiteljica sam mora, pješačenja, šparoga i svih proljetnih mediteranskih mirisa. Redovito vježbam, kuham, šećem se sa svojim psima, ovisnica sam o filmovima, serijama... i craft pivicama - kazala je Vanja te dodala kako nakon premijera jedva čeka da malo predahne.

- Želim se malo odmoriti nakon dviju premijera, jedne filmske i jedne kazališne, a igram i dalje predstave u svom matičnom kazalištu Komediji, crtići su također stalno u igri, a nadam se da ćemo se svi uskoro izvući iz ove pandemijske katastrofe pa ću sigurno otputovati nekamo jako, jako daleko - zaključila je glumica

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije