Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodijeljeni zlatni kipići

Najbolji film je 'Birdman'. Oscare osvojili Eddie Redmayne i Julianne Moore

Oscar
Foto: Reuters/PIXSELL
1/23
23.02.2015.
u 06:16

Oscara za najbolji film osvojio je ''Birdman''. Glumačke nagrade dobili su Eddie Redmayne i Julianne Moore te J. K. Simmons i Patricia Arquette

Nakon što su zvijezde prošetale crvenim tepihom, u losanđeleskom Dolby Theatreu pod motom ''Anything can happen'' (''Sve je moguće'') sinoć je započela 87. dodjela Oscara. U kategoriji najboljeg filma pobjedu je odnijela humorna drama ''Birdman'' Alejandra Gonzáleza Inárritua koji je nagrađen i za najboljeg redatelja.

Zlatne kipiće za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu kući su odnijeli Eddie Redmayne (''Teorija svega'') i Julianne Moore (''Still Alice''). U kategoriji najboljih sporednih uloga Oscare su osvojili J.K. Simmons (''Whiplash'') i Patricia Arquette (''Odrastanje'').

Za najbolji originalni i adaptirani scenariji nagrađeni su filmovi ''Birdman'' i ''Igra oponašanja''.

Svečanost proglašenja dobitnika u ukupno 24 kategorije prvi put u karijeri vodio je popularni komičar Neil Patrick Harris.

Sve o Oscarima pročitajte na našem specijalu.

U nastavku pročitajte tijek dodjele nagrada:

6.05 – Nagradu Oscar za najbolji film dobio je ''Birdman''. Sean Penn je prije proglašenja kazao: ''Tko je ovom pasjem skotu dao zelenu kartu'', aludirajući pritom na činjenicu da je redatelj filma Alejandro Gonzáleza Inárritu Meksikanac

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

6.03 – Najvažniju nagradu večeri, onu za najbolji film, dodijelio je Sean Penn.

5.54 – Za najbolju žensku glavnu ulogu Oscara je osvojila Julianne Moore, za ulogu profesorice lingvistike oboljele od Alzheimerove bolesti u filmu ''Still Alice''. U govoru se našalila kako je čula da dobitnici Oscara žive pet godina dulje te je zahvalila Akademiji jer je njen suprug mlađi od nje.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

5.47 – Oscara za najbolju mušku glavnu ulogu osvojio je Eddie Redmayne (Teorija svega). Nagradu mu je uručila lanjska dobitnica Cate Blanchett. Redmayne je u govoru zahvalio Stephenu Hawkingu i njegovoj obitelji.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

5.41 – Za najbolju režiju nominirane je predstavio Ben Affleck. Oscara je dobio Alejandro González Iñárritu, redatelj filma ''Birdman'' koji je u govoru zahvalio Michaelu Keatonu i bijelim gaćama koje je nosio u sceni koju je tijekom dodjele parodirao Neil Patrick Harris.

5.33 – Za najbolje adaptirani scenarij Oprah Winfrey nagradu je uručila Grahamu Mooreu za film ''Igra oponašanja''. Moore je u svom govoru otkrio kako se kao mladić pokušao ubiti jer je bio ''drukčiji''.

5.29 – Eddie Murphy predstavio je nominirane za najbolji originalni scenarij. U toj su kategoriji slavili Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris i Armando Bo, scenaristi filma ''Birdman''.

5.23 – Za najbolju izvornu glazbu nagrađen je Alexandre Desplat za film ''Grand Budapest Hotel'', što je četvrti Oscar večeras za taj film.

5.13 Scarlett Johansson najavila je nastup Lady Gage koja je izvela koloplet pjesama iz mjuzikla ''Moje pjesme, moji snovi'' koji je premijeru imao prije 50 godina. Na pozornici joj se potom pridružila i Julie Andrews, zvijezda legendarnog mjuzikla koja je najavila nagradu za najbolju glazbu.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

5.04 – Idina Menzel, pjevačica pjesme ''Let it go'' iz crtića ''Frozen'' na pozornici se pojavila s Johnom Travoltom koji je lani pogrešno izgovorio njezino ime najavljujući njezin nastup. Oscarom za najbolju pjesmu nagrađeni su John Legend i Common za pjesmu ''Glory'' iz filma ''Selma'', o maršu za građanska prava koji je predvodio Martin Luther King. U svome su govoru, koji je podignuo publiku na noge, istaknuli kako borba za građanska prava još nije gotova.

4.58 – John Legend i Common izveli su pjesmu ''Glory'' iz filma ''Selma''.

4.49 – Najbolji dugometražni dokumentarni film je ''Citizenfour''. Oscar su dodijelili Jennifer Aniston i David Oyelowo.

4.46 – Filmove ''Ritam ludila'', ''Igra oponašanja'' i ''Selma'' najavio je glumac Terrence Howard.

4.43 – Benedict Cumberbatch i Naomi Watts dodijeli su Oscar za najbolju montažu Tomu Crossu za ''Ritam ludila''.

4.30 – Meryl Streep, glumica s čak 19 nominacija, podsjetila nas je na filmaše koje su nas napustili prošle godine. Među njima su Mickey Rooney, Geoffrey Holder, James Garner, Elizabeth Pena, Edward Herrmann, Maya Angelou, James Rebhorn, Anita Ekberg, Virna Lisi, Louis Jourdan, Richard Attenborough, Robin Williams, Rod Taylor, Lauren Bacall, Eli Wallach, Gabriel Garcia Marquez, Bob Hoskins, Mike Nichols...

4.23 – Idris Elba i Jessica Chastain dodijeli su zlatni kipić za najbolju fotografiju. Nagradu Oscar osvojio je Emmanuel Lubezki za film ''Birdman''.

4.20 – Felicity Jones i Chris Pratt predstavili su nominirane za najbolju scenografiju, kategoriju u kojoj je nagradu Oscar odnio film ''Grand Budapest Hotel'', kojem je ovo treća nagrada večeras.

4.17 – Cheryl Boone Isaacs, predsjednica Akademije u svom je govoru zahvalila filmskoj publici diljem svijeta.

4.09 – Nominirane za najbolji dugometražni animirani film predstavili su Zoe Soldana i Dwayne Johnson. Nagradu Oscar ponovno je osvojio Disneyev film ''Ekipa za 6'' (''Big Hero 6'').

4.06 – Kevin Hart i Anna Kendrick predstavili su nagrade za najbolji kratki animirani film. Nagradu Oscar osvojio je Disneyev film ''Gozba''.

4.04 – Film ''Interstellar'' osvojio je Oscara za najbolje vizualne efekte.

4.00 – Josh Hutcherson, zvijezda filma ''Igre gladi'', najavio je pjesmu ''Grateful'' iz filma ''Iza reflektora'', koju je izvela Rita Ora.

3.51 – Jared Leto najavio je nominirane za najbolju žensku sporednu ulogu. Nagradu je osvojila Patricia Arquette za ulogu u filmu ''Odrastanje''. U svom je govoru naglasila važnost borbe za ravnopravnost spolova.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

3.45 sati – Sienna Miller i Chris Edwards najavili su nagrade za najbolje uređenje i montažu zvuka. Nagrade su osvojile ekipe filmova ''Ritam ludila'' i ''American Sniper''.

3.42 sati – Odjeven samo u donje rublje, parodirajući scenu iz filma Birdman, Neil Patrick Hariss najavio je Margo Channing i Miles Teller koji su predstavili nagrađene za tehničke uloge. – Gluma je plemenita profesija – prokomentirao je pri tome Harris.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

3.34 Gwyneth Paltrow najavila je pjesmu ''I'm not gonna miss you'' iz dokumentarca ''Glen Campbell...I'll be me'', koju je izveo Tim McGraw.

3.30 – Viola Davis predstavila je nagrade za životno djelo koje su dobili Maureen O'Hara, Hayao Miyazaki i Jean Claude Carriere. Nagradu za humanitarni rad dobio je Harry Belafonte.

3.28 – Oscara za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobio je film ''Crisis hotline''.

3.24 – Kerry Washington i Jason Bateman dodijelili su nagradu za najbolji kratkometražni film. Oscara je dobio britanski film ''Telefonski poziv'' s Jimom Broadbentom.

3.16 – Marion Cotillard, dobitnica Oscara za najbolju žensku ulogu ''La Vie en Rose'' najavila je izvedbu pjesme ''Everything is Awesome'' iz filma ''The Lego Movie'', koju su izveli Tegan i Sara i Lonely Island.

3.13 – Shirley MacLaine predstavila je filmove ''Odrastanje'', ''Birdman'' i ''Teorija svega''.

3.08 – Oskarovci Nicole Kidman i Chiwetel Ejiofor predstavili su nominirane za najbolji film s neengleskog govornog područja. Oscara je osvojio poljski film ''Ida'' redatelja Paweła Pawlikowskija.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

3.00 – Reese Witherspoon dodijelila je Oscara za najbolju šminku i frizuru Frances Hannon i Marku Coulieru za film ''Grand Budapest Hotel''.

2.57 – Jennifer Lopez i Chris Pine uručili su Oscara za najbolju kostimografiju Mileni Canonero za rad na filmu ''Grand Budapest Hotel''.

2.49 – Dakota Johnson, zvijezda filma ''50 nijansi sive'' najavila je Maroon 5, koji je izveo pjesmu ''Lost stars'' iz filma ''Begin Again''.

2.47 – Liam Nesson predstavio je filmove ''Grand Budapest Hotel'' i ''American Sniper''.

2.40 – Prvog Oscara večeras osvojio je J.K. Simmons za sporednu mušku ulogu u filmu ''Ritam ludila''. Simmons je u govoru zahvalio supruzi i publici poručio da nazovu i zahvale svojim roditeljima.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

2.35 – Lupita Nyong'o najavljuje nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu.

2.32 – Izvodeći uvodni glazbeni broj, Harris je kazao kako se nada da nitko večeras neće izvesti show u stilu Kanyea Westa. Na pozornici su mu se pridružili Anna Kendrick i Jack Black.

2.30 – Počela je svečana dodjela nagrade Oscar. Na pozornicu se popeo Neil Patrick Harris, domaćin dodjele.

>> Slavni pristižu na crveni tepih ispred Dolby Theatra! Tko će večeras najviše zablistati?

>> Pomlađivanje vagine, tečaj kontrole uma... Što sve dobivaju nominirani za nagradu Oscar 2015.?

>> Oni su najbolji! Po devet nominacija filmovima "Birdman" i "The Grand Budapest Hotel"

Komentara 12

Avatar nekakav
nekakav
09:14 23.02.2015.

sve dok su nam udarne vijesti nekakva proglašenja nagrada za najbolje uloge, ostvarenja, u filmskom svijetu, nema nam pomoći. svrha hollywooda je ionak politička propaganda, polako mijenjanje odnosa ljudi prema nekim stvarima, pojavama. eto, homoseksualnost najviše promiču na filmu. čakčak je i aleksandar veliki bio homoseksualac. prema filmu. politika? hm, pa pogledajte odnos prema muslimanima. ama baš svaki musliman na filmu je prikazan kao potencijalni terorist. a svaki židov kao nevini komedijaš. američki filmovi su najveća propaganda ikad u povijesti. prema njima svijetu svakog časa prijeti uništenje od pijanih ruskih generala (jeste li ih ikada vidjeli u stvarnosti), pomahnitalih diktatora iz sjeverne koreje. a u realnom svijetu je sve totalno drukčije. amerika terorizira svijet, truje ga, baca atomske bombe, glavna je prijetnja svjetskom miru, i tako dalje. zadnja egzibicija im je gmo. ako mislite da ga kod nas nema varate se. eto, svaki totalni herbicid je na bazi glifosfata. ključ u gmo industriji.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
09:33 23.02.2015.

Zbog čega je ovo na naslovnici umjesto da je samo u rubrici showbiz?

KM
kataleja.martyr
17:44 23.02.2015.

Tko će pamtiti te filmove za 10 godina? Opet je bila godina "promašenih oscara". Udruga previše pažnje odvaja filmovima koji se vrte oko neke bolesne ili hendikepirane osobe. I tu je oscar 99% zagarantiran. A što je sa osnovnom idejomm same defininicije filma da gledaoca film što više zabavi i emotivno dirne da je taj jedan od kandidata za oscara? Izgleda da se se sve svelo na emocije. Od zabave ni traga. Sigurno se nakon 10 god neću sjećati filmova kao Grand Budapest Hotel ili Birdman već filmova kao što je odličan Interstellar. I mega zabavan Edge of Tomorrow. O tome filmu ni riječi. Zar je Tom Cruise odjednom glumac B klase? Iako ga ne obožavam, u filmu Edge of Tomorrow je odlično odigrao ulogu. Ne znači da je kandidat za najboljeg glumca, ali da takav nevjerojatno dobro osmišljen i zabavan Sci-Fi film nije ni spomenut na dodjeli nagrada, to sve govori koliko je Udruga otišla u krivi smjer priocjenjivanju kvalitete filmova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije