Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 66. GODINI

Umrla glumica Nada Đurevska

Nada Đurevska
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
14.09.2017.
u 11:06

Uz ostala priznanja 1986. godine dobila je Zlatnu arenu Filmskog festivala u Puli za epizodnu žensku ulogu u filmu "Od zlata jabuka" koji je režirao Nikola Stojanović.

Jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica Nada Đurevska umrla je u Sarajevu u 66. godini života, potvrdili su iz Narodnog pozorišta u Sarajevu u kojemu je ona provela najveći dio svog stvaralačkog vijeka.

Đurevska je preminula u noći između srijede i četvrtka usljed teške bolesti. Rođena je 1952. godine u Skoplju no cijeli je život provela u BiH odnosno Sarajevu a iza nje je ostalo 40 godina umjetničkog djelovanja.

Uz ostala priznanja 1986. godine dobila je Zlatnu arenu Filmskog festivala u Puli za epizodnu žensku ulogu u filmu "Od zlata jabuka" koji je režirao Nikola Stojanović.

Iza nje su i kazališne uloge Maše u Čehovljeve "Tri sestre", Hasanaginice, Filomene iz Molierovih "Učenih žena" te Nađe iz "Romana o Londonu" Miloša Crnjanskog.

Ostat će u sjećanju i njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Duplo dno, Medeja, Hotel slobodan promet, Paskvelija.

Nakon rata ostvaruje vrhunske uloge u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend.

Dobitnica je Zlatnog lovorovog vijenca za ukupni doprinos kazališnoj umjetnosti festivala MESS 2002. godine.

Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada. Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva dobila je 2014. godine.

Komentara 1

Avatar gala_kit
gala_kit
22:20 14.09.2017.

Nagrađena je i Zlatnom arenom 2013. za ulogu u filmu Obrana i zaštita Bobe Jelčića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije