Naslovnica Showbiz Zvijezde

Umrla glumica Nada Đurevska

Uz ostala priznanja 1986. godine dobila je Zlatnu arenu Filmskog festivala u Puli za epizodnu žensku ulogu u filmu "Od zlata jabuka" koji je režirao Nikola Stojanović.
14. rujna 2017. u 11:06 1 komentara 1764 prikaza
Nada Đurevska
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica Nada Đurevska umrla je u Sarajevu u 66. godini života, potvrdili su iz Narodnog pozorišta u Sarajevu u kojemu je ona provela najveći dio svog stvaralačkog vijeka.

Mireille Darc i Alain Delon ODLAZAK VELIKE LIČNOSTI Umrla slavna francuska glumica: 'Bila je utjelovljenje ženskih sloboda'

Đurevska je preminula u noći između srijede i četvrtka usljed teške bolesti. Rođena je 1952. godine u Skoplju no cijeli je život provela u BiH odnosno Sarajevu a iza nje je ostalo 40 godina umjetničkog djelovanja.

Uz ostala priznanja 1986. godine dobila je Zlatnu arenu Filmskog festivala u Puli za epizodnu žensku ulogu u filmu "Od zlata jabuka" koji je režirao Nikola Stojanović.

Iza nje su i kazališne uloge Maše u Čehovljeve "Tri sestre", Hasanaginice, Filomene iz Molierovih "Učenih žena" te Nađe iz "Romana o Londonu" Miloša Crnjanskog.

Ostat će u sjećanju i njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Duplo dno, Medeja, Hotel slobodan promet, Paskvelija.

Nakon rata ostvaruje vrhunske uloge u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend.

Dobitnica je Zlatnog lovorovog vijenca za ukupni doprinos kazališnoj umjetnosti festivala MESS 2002. godine.

Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada. Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva dobila je 2014. godine.

'06.04.2009., Cakovec - Elizabeta Toplek zvana Teta Liza nastupila pred brojnom publikom.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list' Odlazak heroine Preminula Elizabeta Toplek, teta Liza U 78. godini Preminula zvijezda kultne serije "Twin Peaks" Raša Popov ODLAZAK RAŠE PRONALAZAČA Preminula zvijezda dječje serije uz koju su odrastale brojne generacije

VIP izdvaja za Vas

  • Avatar gala_kit
    gala_kit:

    Nagrađena je i Zlatnom arenom 2013. za ulogu u filmu Obrana i zaštita Bobe Jelčića.