Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U Trikinom showroomu predstavljen ciklus keramičkih tanjura poznatog hrvatskog slikara Borisa Guine

Foto: Vanja Šolin
1/40
24.05.2024.
u 15:34

Umjetnikov odabir lokacije ne čudi, budući da je ljepše mjesto za od Trikinog showrooma za prvo javno predstavljanje njegovog ciklusa keramičkih tanjura nazvanog Keramika 2024., teško zamisliti.

Od drevnih kultura poput kineske i grčke do suvremenih umjetnika, tehnike slikanja keramike razvile su se tijekom vremena kako bi danas krasile brojne muzeje i umjetničke galerije, ali i domove. Kroz povijest u oslikavanju keramike okušali su se i brojni umjetnici, a sinoć su u salonu Trika predstavljeni novi radovi u keramici, akademskog slikara Borisa Guine.

Umjetnikov odabir lokacije ne čudi, budući da je ljepše mjesto za od Trikinog showrooma za prvo javno predstavljanje njegovog ciklusa keramičkih tanjura nazvanog Keramika 2024., teško zamisliti.

GALERIJA: U Trikinom showroomu predstavljen ciklus keramičkih tanjura poznatog hrvatskog slikara Borisa Guine 

1/40

Nakon studija u Londonu i boravka u Beču, Boris Guina se vratio rodni grad, Zagreb gdje se osim slikarstvom, bavi i uređenjem interijera. Na likovnoj sceni prisutan je od početka 1990-ih, a do danas je izlagao na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobitnik međunarodne nagrade Premio Lissone. Ciklus keramičkih tanjura Boris Guina x Trika - Keramika 2024. vezan je za njegova velika djela na keramici, rađena za kolekcionare, ali istovremeno funkcionira kao samostalni opus koji iskorištava mogućnosti, kako sam kaže „fascinantnog svijeta glazura i tekstura“. Stavljeno u službu njegova vlastita rukopisa, sve je rezultiralo keramičkim tanjurima.

VEZANI ČLANCI:

„Svoju keramiku vidim u grupacijama ili nizovima, kao objekte koji oplemenjuju prostor i pružaju utilitarni aspekt“ rekao je Boris Guina, i dodao „Nedugo nakon otvorenja Trika showrooma na novoj lokaciji, došao sam na ideju da bi ovaj uzbudljiv prostor bio izvrstan poligon za promociju ciklusa keramičkih tanjura. Svidjela im se ideja i tako je nastao projekt.“

Možda najljepši osvrt na ovu kolekciju koju možete razgledati u Trikinom Showroomu dao je umjetnik Saša Tkačenko: "Borisova keramika je lagana, unatoč monokromatskoj paleti i vjerno se nadovezuje na njegov slikarski opus, što je velika kvaliteta ako se uzme u obzir da je proces nastajanja potpuno drugačiji. To se najbolje vidi u ciklusu keramičkih tanjura promjera od 45 cm, koji zrače magnetskom monumentalnošću."

Predstavljanje nisu propustili ni brojni ljubitelji umjetnosti, ali i lijepih interijera koji su u ugodnoj atmosferi uživali uz aperitiv na bazi pjenušca obogaćen elegantnim aromama španjolskih naranči - Chandon Garden Spritz i Hennessy and Ginger koktel.

VIDEO: Nina Badrić u vjeri je našla svoj oslonac: 'Kažem sebi - jednostavno bez Boga niti preko ceste'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije