Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

U krizi pomažu i naši dizajneri: Kreiraju i doniraju zaštitne maske

Dizajnerica iz Makarske Marina Obradović na ideju je došla kada je u samoposluzi vidjela da djelatnice nemaju nikakve zaštitne maske, a svakodnevno dolaze s brojnim ljudima u kontakt.
27. ožujka 2020. u 07:00 4 komentara 2327 prikaza
Foto: Instagram
Pogledajte galeriju 1/6

Pojava pandemije koronavirusa svima nam je uvelike promijenila život. Kako bismo poštovali mjere Nacionalnog stožera i zaštitili svoje bližnje, ali i one koji imaju oslabljen imunitet i teško se opiru ovoj bolesti, svi ostajemo u svojim kućama, a kada odlazimo u šoping na ruke stavljamo rukavice, a lice prekrivamo maskama - naravno, ako smo ih u mogućnosti nabaviti. Mnoge modne kuće odlučile su pomoći. Prenamjenjuju svoje tvornice i proizvode sredstva za dezinfekciju, ali i maske. Dior, Louis Vuitton, Gucci proizvode šalju bolnicama, kojima nedostaje zaštitne opreme. Problem nedostatka medicinske opreme pojavio se zbog toga što se maske nakon jednog korištenja moraju bacati jer u doticaju s česticama postaju kontaminirane i više ne mogu pomoći u borbi s virusom. Stoga su se akciji pomoći priključili i neki naši dizajneri pa su se odmah prihvatili šivaćih mašina i počeli proizvoditi  svoje.

Ne može odmoći

Među prvima se istaknuo dizajner Zoran Aragović, koji je u jednom intervjuu izjavio da vesele maske koje on radi nisu prave medicinske, ali ih ljudi svejedno žele imati. To su maske koje mogu koristiti oni koji nisu zaraženi, oni kojima takva zaštita treba više na psihološkoj razini, ali i kao dodatna zaštita preko prave, medicinske maske.  Za razliku od njega, tvornica Varteks d.d. upogonila je svoje radnike i  počela s ubrzanom proizvodnjom zaštitnih maski koje će donirati Stožeru civilne zaštite i Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Na svojim stranicama navode da će donirati ukupno 50.000 komada zaštitnih maski Stožeru civilne zaštite i 20.000 komada Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Javne obavijesti

Dizajnerica iz Makarske Marina Obradović na ideju je došla kada je u samoposluzi vidjela da djelatnice nemaju nikakve zaštitne maske, a svakodnevno dolaze s brojnim ljudima u kontakt.
– One su prve za koje sam napravila maskice jer mi je stvarno bilo strašno vidjeti ih za pultom bez ikakve zaštite – kazala je dizajnerica koja ih je izradila i za makarske redarstvenike te vatrogasce iz Makarske i Tučepa. Članovi HGSS-a iz Makarske su joj na svojoj Facebook stranici i javno zahvalili. Proizvodnji se priključila i naša dizajnerica Aleksandra Dojčinović koja na društvenim mrežama upozorava pratitelje da je bitno da ostanu doma, a maske je donirala medicinskom osoblju. Akciji proizvodnji zaštitnih maski priključile su se i radnice Udruge Kamensko koje su izrađivale perive zaštitne make i prodavale ih za 20 kuna, a odlučile su ih pokloniti građanima slabijeg imovinskog statusa.

No kako se situacija mijenjala iz sata u sat, nakon brojnih upita prestale su primati narudžbe građana kako bi slijedile upute i mjere relevantnih institucija. Domaći dizajner Ivan Friščić, čija su odijela pod brendom Delight sinonim za eleganciju, također je napravio dizajnerske modele maskica koje su iz dana u dan sve traženije. URIHO na svojim stranicama redovito obavještava javnost o broju zaštitnih maski koje proizvode. Svi oni imaju istu poruku: ostanite kod kuće, a ako baš morate izaći, svakako pazite na sebe i svoje bližnje.

Lažni proizvod Nina Badrić žrtva je krađe identiteta: Pojedinci se žele obogatili u ovako teškoj situaciji Ivica Kostelić Obitelj na okupu Otkriveno koja su imena svojim blizankama dali Elin i Ivica Kostelić Ella Dvornik protiv korone VIDEO Ella pokazala drastične mjere koje poduzima kako bi zaštitila supruga koji je u rizičnoj skupini

 

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Machak:

    Te maske su bzvz i više štete nego što koriste jer pružaju lažan osjecaj zaštite. Uz svaku bi trebala biti cedulja sa natpisom “ne štiti od virusa”

  • iron.hide.54966:

    Ajde nemojte...radit budale od sebe i drugih. Namjera je ok ali i pogrešna ujedno. Sigurnije je stavit običnu plastičnu vrećicu iz konzuma za voće nego te maske.

  • mikrogrizzly:

    Nisu mi baš jasni medijski pokušaji populariziranja ovakve prakse - naime, kirurška maska se mora napraviti od certificiranog materijala, inače je besmislena i samo daje lažnu nadu onome tko ih nosi. Ukratko, kako je krenulo- prodavat će se i kačkane ... prikaži još! maske... Da je lako napraviti zaštitnu opremu, to bi pravili svi obrtnici i još uradi -sam. Ali u tome prednjače velike multinacionalne kompanije koje i proizvode takve materijale da udovoljavaju strogim med. standardima - ostali mogu tek kupovati od njih i eventualno lohn poslovi s takvim certificiranim materijalima. Tako stvari stoje... Nije ovo partizanija da žene štrikaju čarape borcima!