Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
54. IZDANJE

U Krapini su pjevali zabavnjaci, ali i operne zvijezde

Foto: Promo
1/7
14.09.2019.
u 07:00

Večerašnja Večer novih skladbi idealan je spoj mladosti i iskustva. Nastupit će neka od najpoznatijih domaćih imena, ali i brojni mladi pjevači.

Krapina je ovaj vikend 54. put domaćin jednog od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala – Festivala kajkavskih popevki. Prvi je put održan 1966. i od tada do danas njime u Krapini svake godine završava Tjedan kajkavske kulture u sklopu kojeg se redovito organiziraju i mnoge druge glazbene i folklorne priredbe, izložbe, pjesničke tribine te razni kulturno-umjetnički programi. Od sredine 1970-ih Festival organizira krapinsko Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo.

– Krapinski festival po mnogočemu je drukčiji od ostalih glazbenih festivala. On pripada u kategoriju festivala zabavne glazbe, ali ima i dosta posebnosti. Svih ovih godina prisutan je festivalski orkestar koji je najveći po broju svirača, ima ih više od 30 i to su uvijek vrhunski profesionalci, članovi filharmonije, Simfonijskog i Tamburaškog orkestra HRT-a – kazao nam je Siniša Leopold, koji je umjetnički direktor Krapinskog festivala od 2008. godine, a i dirigira festivalskim orkestrom. Leopold je na festivalu pune 43 godine jer je prvo svirao u orkestru, zatim je aranžirao i komponirao.

– Pitaju me često kako uskladim sve obveze na festivalu. Odrastao sam u okruženju kajkavskih popevki i poznajem gotovo sve od 1500 pjesama koje su se izvele na Krapinskom festivalu. Znam čak i tonalitete pjesama koje su se izvele prije 30 godina. Volim ovaj festival, tako da mi je najmanji problem sve ovo što radim – kaže Leopold.

Zanimljivo je da su na Krapinski festival uvijek dolazili ne samo izvođači zabavne glazbe nego i oni iz klasične glazbe, poput Ruže Pospiš Baldani koja je niz godina pjevala na festivalu. Nastupili su i Vladimir Ruždjak, Krunoslav Cigoj, Gertruda Munitić i drugi poznati izvođači klasične glazbe. Naravno, ovaj festival obilježili su i nastupi velikana domaće glazbene scene kao što su Vice Vukov, Ivo Robić, Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Gabi Novak i puno drugih pjevača koji ne pripadaju kajkavskom glazbenom izričaju.

– Recimo, jedan od onih koji je obilježio festival je i Krunoslav Kićo Slabinac koji je otpjevao desetak antologijskih pjesama na festivalu. Pa onda legendarni Vice Vukov, Šibenčanin koji je pjevao takve klasike kao što su “Dobro mi došel prijatel”, “Suza za zagorske brege”, “Vužgi”, i druge pjesme – kaže Leopold.

Od početka Krapinskog festivala svi pjevači nastupaju u narodnim nošnjama svih kajkavskih krajeva.

– Krapinski festival nije samo festival Zagorja, nego svih kajkavskih područja. U taj bazen spada više od trećine Hrvatske – Međimurje, Podravina, Zagorje, karlovačko područje, Gorski kotar... – dodaje Leopold.

Na Krapinskom festivalu nastupali su ne samo najpoznatiji izvođači nego i najveća dirigentska imena te aranžeri poput Krešimira Oblaka, Miljenka Prohaske i drugih. Pjesme su pisali naši najpoznatiji autori, a uglazbljeni su stihovi Miroslava Krleže, Dragutina Domjanića, Vlahe Paljetka i drugih velikana.

– Svake godine imamo dvije večeri pa smo se u petak na retrospektivnoj večeri podsjetili na neke od najvećih uspješnica s Krapinskih festivala. Posebno smo se sjetili i maestra Đele Jusića koji nas je napustio ove godine i koji je Krapinskom festivalu podario nekoliko prekrasnih pjesama. Sjetili smo se i Viktora Crneka, koji je bio dugogodišnji direktor festivala. Izvodili su se i brojni aranžmani Stjepana Mihalinca koji je dugi niz godina bio umjetnički ravnatelj festivala – kaže Leopold.

Večerašnja Večer novih skladbi idealan je spoj mladosti i iskustva. Nastupit će neka od najpoznatijih domaćih imena, ali i brojni mladi pjevači.

– I to je jedna od osobina našeg festivala. Od kada sam preuzeo festival, nastojim spojiti tradiciju s modernim glazbenim trendovima. Nažalost, vrlo je malo ostalo doajena ovog festivala. Nema više Ive Robića, Zvonka Špišića, Arsena... Od tih doajena nastupit će Hrvoje Hegedušić i Zdenka Kovačiček, a tu su i Kvartet Gubec, Mirko Švenda Žiga, Bojan Jambrošić, Tomislav Brajša, Marija Borić, Jelena Balent. Nastupit će i Gabrijela Hrženjak, Dina Leško, Srećko Blažičko, Marko Jašek pa vokalni ansambl Little Black Dress koji ima sjajnu pjesmu modernog aranžmana. Prvi put pojavljuje se i Mate Grgat, koji ne pripada kajkavskom miljeu, ali ima izvanredan glas – kaže Leopold i dodaje da ga posebno veseli što mlade i dalje zanima ova glazba pa nema bojazni za buduća izdanja ovog festivala.

– Ima toliko dobrih talentiranih pjevača, ali i autora. Ti su pjevači kvalitetni, ali i vole kajkavske popevke, iako je to pomalo retro. No, njih to zanima. Eto, najbolje smo to mogli vidjeti nedavno na festivalu mladih u Začretju. Najbolji od njih dobivaju priliku nastupiti na Krapinskom festivalu – kaže Leopold koji zato ima plan da na Krapinskom festivalu napravi Rock kaj večer, na kojoj bi se pjesme na kajkavskom narječju pjevale u rock-aranžmanima. Izvođači ne bi nastupali u nošnjama, nego bi ta večer bila neovisna o druge dvije večeri Krapinskog festivala.

– Mislim da je to jedan dobar put za mlade jer bih prije svega volio i da manje odlaze odavde, ali i da im približimo i to govorno područje u glazbenom smislu – kaže Leopold.

Prijenos finalne večeri bit će na HTV-u i Hrvatskom radiju od 20.05 sati pa će se i gledatelji širom Hrvatske moći uvjeriti u posebnost ovih pjesama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije