Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROKO BLAŽEVIĆ

U hrvatskim Zvjezdicama nisu ga prepoznali, a u Srbiji žari i pali

Roko Blažević
Foto: Ivo Čagalj/ PIXSELL
1/7
18.06.2017.
u 11:17

Ima samo 15 godina, a popularnost mu se već širi i na Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu

Roko Blažević, 15-godišnji Splićanin, učenik drugog razreda IV. gimnazije Marka Marulića, megazvijezda je u Srbiji, a popularnost mu se širi i na Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Naš Roko najveći je favorit gledanog televizijskog talent-showa Pinkove zvjezdice. Božanskim glasom, virtualnim izvedbama i samouvjerenim scenskim nastupom od prve je emisije osvojio nepodijeljene simpatije žirija i publike koje rastu iz emisije u emisiju. Neposredan, spontan, veseo i raspjevan, Roko u Beogradu ima podršku kao da je usred Splita, dobiva aplauze na otvorenoj sceni, publika vrišti, a članovi žirija iz svojih mu fotelja pjevaju back-vokale ili plaču dok ga slušaju, pa nižu hvalospjeve ocjenjujući svaki njegov nastup.

“Spektakularno, nestvarno, fantastično”, nižu se komplimenti na račun splitskog slavuja, prvog Hrvata u srbijanskom talent showu.
“Ajmo, Splićo!”, podržavaju ga, raspamećeni njegovim izvedbama bezvremenskih skladbi Arsena, Gabi, Kemala Montena ... kao i ponajboljih svjetskih izvođača. Prošli je tjedan u četvrtfinalnoj emisiji briljirao izvedbom “New York, New York” Franka Sinatre i glatko se prošetao do polufinala, da bi u petak s pjesmom “Još uvijek sanjam da smo zajedno” Toše Proeskog izborio finale.

Roko u Beogradu uživa u slavi, pa kao prava tinejdžerska zvijezda privlači pozornost čim se pojavi na ulici. Vršnjaci mu prilaze, traže autograme i selfije, a on se strpljivo potpisuje i pozira, pomalo u čudu što mu se to događa.

Uhvatili smo ga u Splitu gdje je došao položiti završne ispite u gimnaziji, u udruzi Zlatni mikrofon gdje je uvježbavao pjevanje sa svojom mentoricom Dubravkom Pleško na posljednjoj splitskoj probi uoči polufinalnog nastupa u petak, koji je išao uživo iz beogradskog studija. Dok pozira našem fotoreporteru, Roko pjevuši, jednim uhom slušajući kolegice Saru Andrić, finalisticu domaćeg showa RTL Zvjezdice, i Lorenu Bućan, također uspješnu na brojnim pjevačkim natjecanjima. One su tu kako bi mu pomogle da se vokalno pripremi, pjevaju mu prateće vokale, a moralnu i svu ostalu podršku daje mu Giovanni Kovačević, koordinator Zlatnog mikrofona čiju su svi članovi.

– Obožavam pjevati. Pjevam otkad znam za sebe, od četvrte godine pjevušio sam u stanu pa su me s pet godina upisali u glazbenu školu, u koju sam išao gotovo 10 godina. Ove sam se godine odlučio odmaći od klasične glazbe i krenuti u solo vode pjevajući modernije, pop-skladbe – priča nam Roko.

Sudjelovalo je na Super talentu 2011. i na našim Zvjezdicama prošle godine. Međutim, ispao je u ranoj fazi oba natjecanja. Unatoč tome što nije dobio dobre kritike članova domaćeg žirija, njegov dar nije promakao producentu Pinkovih zvjezdica, pozvao ga je na audiciju koju je s lakoćom prošao i od prve emisije, kada je pjevao Carusa, počinje Rokov put prema zvijezdama.

– Njegov talent žiri u hrvatskim Zvjezdicama nije prepoznao – dodaje Giovanni Kovačević kroz čiju su udrugu Zlatni mikrofon prošli brojni talenti, pobjednici dječjih festivala, sudionici brojnih humanitarnih koncerata.
– Dobio sam priliku pokazati što mogu, njihov show je puno gledaniji od bilo kojeg našeg i činilo mi se da bi mogao biti dobra odskočna daska, pa sam pokušao. Zasad su rezultati odlični! – kaže Roko koji se ne opterećuje slabim plasmanom u našim Zvjezdicama, već kaže da je puno radio i napredovao.

– Počeo sam više gristi u pjevanju, više se boriti. I prije sam pjevao i uživao, a sada je adrenalin narastao i “grizem” što jače mogu. Publika osjeća emocije koje unosim u izvedbe, žiri ima sve bolje i bolje komentare, samopouzdanje raste – govori Roko koji s mentoricom Dubravkom Pleško, kao i ostali članovi Zlatnog mikrofona, vježba već pet godina. Pjesme bira zajedno s njom, poslije ih uvježbavaju i dogovaraju stil izvedbe. Roko doma sluša strani pop, “pjevljive pjesme”, balade u kojima može iskazati emocije svirajući za klavirom. Obožava Christinu Aguileru. Scenski nastup također mu je odličan i vidi se da i na njemu radi.

– Prije 6-7 godina počeo sam glumiti u HNK u operama i mjuziklima, pozornica mi nije strana i volim te stilove pjesama. Jedva sam čekao da izvedem “New York, New York”, tempirao sam trenutak i mislim da je četvrtfinale pun pogodak – zadovoljan je višestruko talentirani mladi glazbenik.

Prije pjevačke karijere bio je vrstan plesač. Četiri je godine plesao hip-hop, bio je prvak Hrvatske u parovima i samostalno. Plesao je do lani, a sada više za hip-hop nema vremena.

Talent show Pinkove zvjezdice traje već 10 mjeseci, a Roko žonglira između škole i satova pjevanja u Splitu, putovanja i nastupa u Beogradu. Autobus od Splita do Beograda vozi preko Zagreba i putovanje u jednom smjeru traje 12 sati.

– U početku sam putovao u Beograd svakih mjesec dana, a zadnjih mjeseci svakih 10 dana i to je bilo užasno jer se bližio kraj škole. Hvala Bogu, uspio sam sve riješiti, a bilo je teško i naporno. Neki su mi profesori gledali kroz prste, ali neki su bili stroži jer me nema, a škola je na prvome mjestu. I to, naravno, poštujem, ali eto, potrudio sam se i dobro je! – kaže Roko koji je unatoč ubitačnom tempu uspio razred položiti s vrlo dobrim uspjehom.

Popularnost i pažnja kojim ga obasipaju naši istočni susjedi mu godi.
– Sve mi je to simpatično, premda ima i zaluđenih curica koje mi prilaze i pitaju mogu li me taknuti i slične stvari. Ima raznih situacija, ali drago mi je da me prepoznaju i da me podržavaju. Traže autogram, žele se slikati, kažu mi da će glasati za mene i žele mi sve najbolje. To mi je super! – kaže Roko čija popularnost raste i unutar naših granica.

– Zahvaljujući YouTubeu, počeli su me zaustavljati i u Splitu i tražiti autogram. Uglavnom djevojčice, sedmi-osmi razred – smješka se Roko.

Ima i curu, o njoj ne želi razgovarati, ali kaže da joj njegova popularnost ne smeta. Iz glazbene je obitelji – mama i tata su se upoznali na folkloru, tata još pjeva u klapi, a brat svira u KUD-u Brodosplit. Svi ga podržavaju – roditelji, brat, prijatelji, profesori.
– Hvala svima! – poručuje Roko koji planira tijekom ljeta pronaći gažu u nekom restoranu na obali, a na jesen se posvetiti školi.

– Dugoročni cilj mi je studiranje na glazbenoj akademiji negdje vani, trebat ću se boriti za stipendiju – otkriva nam vrlo ozbiljne planove Roko. Giovanni Kovačević drži kako je pred Rokom sjajna budućnost.

– Sve je u njegovim rukama. Nastavi li ovako, ni nebo mu nije granica – kaže Giovanni, koji ga je, kao i ostalu djecu iz udruge, naučio abecedu: kako stati pred mikrofon, kako ga uzeti, gdje gledati, kamo s rukama... Opisuje Roka kao nadarenog, vrijednog momka, dobrog prijatelja, omiljenog među kolegama.

Trenutačno je u udruzi 14 talentirane djece, a Zlatni mikrofon priprema Međunarodni festival koji bi se iduće godine trebao održati u Splitu.

– Lorena je naša buduća zvijezda, djevojčica koja iz alta ode u sopran, a Sara je finalistica naših Zvijezda – predstavlja nam Kovačević i druge mlade nade Zlatnog mikrofona.
– S Rokom je na pozornici uvijek zabavno, s puno smijeha, nikad ne može biti ozbiljno. Želimo mu da pobijedi, jer je najbolji na Pinkovim zvjezdicama – poručile su Lorena i Sara koja je finale RTL-ovih Zvijezda upravo ostavila iza sebe pa mu pomaže i savjetima iskusne kolegice.

– Imam ponude nekoliko bendova, vjerojatno ću neku prihvatiti – otkriva Sara.
Sa svim tim mladim talentima radi Dubravka Pleško, koja je, zanimljivo, po zanimanju socijalna pedagoginja, a obučavati pjevanje počela je kada je njezina kći, Antonia Dora Pleško, bila na Supertalentu.
– Počelo je slučajno, ali jako me zainteresiralo podučavati pjevanje, usavršavala sam se i išla na radionice svjetskih mentora.

Zanima me rad na vokalnoj tehnici, ali i sociološka komponenta, recimo kako zahvaljujući pjevanju sramežljiva djeca postaju otvorenija, dobivaju samopouzdanje i osvješćuju sebe – smatra Dubravka i ističe kako je riječ o djeci koja su čvrsto na zemlji unatoč javnim nastupima pa čak i popularnosti, kao u slučaju Roka.

– Mi ih psihološki pripremamo. Objasnimo im da je to sve show i da nekad i ne pobijedi najbolji. Ali, sudjelovanje je dragocjeno i nezamjenjivo iskustvo, dobivaju veliko samopouzdanje i dobro im dođe poslije i za druge stvari u životu – ističe Dubravka Pleško.
Kaže da se, unatoč velikoj popularnosti, napisima u medijima i obožavanju kojim ga obasipaju Roko nimalo nije umislio iako je riječ o stvarima koje bi zanijele i odraslu osobu.

– Razgovaramo o svemu i on zna da je to danas, a da sutra ne mora biti. Ostaju i opstaju oni koji su najhrabriji i najuporniji. Ako si utuviš u glavu da si zvijezda, vjerojatno te očekuje spuštanje na zemlju.

Ovo je dobra odskočna daska, Roka prepoznaju, vjerojatno će mu se lakše otvarati brojna vrata, ali on nije gotov proizvod, on je jako dobar materijal i mora se nastaviti usavršavati. Ustraje li, bit će prava zvijezda – poručuje mentorica  .

A Roku Blaževiću na njegovu putu od Zvjezdica do prave zvijezde možemo pomoći i mi. Od ovoga petka i za Hrvatsku je otvoren broj za glasovanje. Tako možete na broj 666 555 poslati SMS sadržaja “GLA C16” i dat ćete glas Roku. Poruke možete slati do 7. srpnja, kada je superfinale Pinkovih zvjezdica. A naš Roko ima velike šanse da postane najsjajnija zvijezda!

Komentara 25

Avatar ZvanicniBeograd
ZvanicniBeograd
12:12 18.06.2017.

To je moj Beograd, otvoren za sve. Momku zelim sve najbolje u karijeri.

Avatar zagorac2
zagorac2
13:42 18.06.2017.

nazalost mi Hrvati se prodajemo za zuti gumb

DU
Deleted user
17:39 19.06.2017.

bravo Roko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije