Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legendarni Zadranin

Tragična smrt šokirala je Hrvatsku prije 31 godinu, poginuo je jedan od najvećih

Foto: Privatni album
1/17
04.03.2024.
u 10:30

U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Zagrebu 4. ožujka 1993. godine smrtno su stradale četiri osobe. Među njima i legendarni Tomislav Ivčić. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj, ali njegove pjesme žive i dalje.

Tomislav Ivčić jedan je od najpoznatijih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, a rođen je u Zadru 6. siječnja 1953. godine. Osim u glazbi, Ivčić je bio dobar i u nogometu. Nakon srednje škole postao je glazbena zvijezda i u Zagrebu je upisao studij ekonomije, smjer vanjska trgovina, ali ga nije završio zbog toga što je većinu vremena bio na nastupima. Tih godina oženio je suprugu Slavicu s kojom je u braku dobio troje djece - kćeri Izabelu i Kristinu te sina Ivana.

Već je 70-ih godina prošloga stoljeća postao jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja bivše Jugoslavije. Zajedno s Mladenom Grdovićem nastupao je kao "Duo Pegla" čija se kazeta prodala u rekordnih 400 tisuća primjeraka.

VEZANI ČLANCI:

 

- Nas dvojica smo bili istinski prijatelji, nikad se ozbiljno nismo posvađali, osim kad bi zaigrali na karte. Nema situacije u kojoj se nismo našli, a dijelili smo istu strast prema brzini i autima. Kad je 1982. ili 1983. godine kupio novog Mercedesa odmah smo se stali utrkivati. Nas dvojica u Mercedesu, a Italo Surać u drugom autu. Natjeravali smo se neko vrijeme, a Italo nas je pretekao. Kako smo se približavali semaforu palilo se žuto svijetlo. Mislili smo da će Italo produžiti, a on je stao. Svom snagom udarili smo odozada, i ode novi Mercedes u papar – prisjetio se svojedobno Grdović prijatelja Ivčića.

U svojoj kratkoj karijeri napisao je više od 200 pjesama i izdao 23 albuma prodana u više od 2.5 milijuna primjeraka. Njegove pjesme bile su spoj popa i tradicionalnog dalmatinskog izričaja. Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj, Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku "Stop the War in Croatia". 

- Smatrao sam da je dužnost mene kao umjetnika nešto stvoriti. Napravio sam pjesmu u jednoj noći, 4.8. i na hrvatskoj televiziji je bila prikazana pjesma koja je istog trenutka bila prikazana i u dnevnicima slovenske i što je apsolutno nevjerojatno srbijanske televizije. Drugi dan je emitirao BBC, nekoliko dana poslije CNN - otkrio je pokojni pjevač u jednom intervjuu o pjesmi kojom je htio ukazati svijetu na strašnu agresiju koja je zahvatila Hrvatsku. 

Aktivirao se i u politici i 1990. godine postao članom Hrvatske demokratske zajednice te se 1993. kandidirao za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru. Na izborima ga je osvojio, ali nekoliko tjedana prije stupanja na navedenu dužnost pogiba. Sjajna karijera tragično je prekinuta 4. ožujka 1993. godine. U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Zagrebu smrtno su stradale četiri osobe. Među njima i Tomislav Ivčić.

GALERIJA: Posljednji ispraćaj glazbenika Jurice Popovića, Matija Vuica neutješna

1/11

Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj, a njegove pjesme poput "Najljepša si", "Gorka rijeka", "Tamo gdje sam rođen" , "Otrov s tvojih usana" traju i dan danas. Najpopularnija je "Večeras je naša fešta" koja je od objave davne 1986. postala neslužbena himna cijele Dalmacije te "Kalelarga" koja je i dan danas himna Zadrana

Posthumno je 2001. godine dobio nagradu Domagoj koja se dodjeljuje za godišnji angažman na području glazbe, s naglaskom na domoljubne pjesme i humanitarne nastupe. Na dvadesetu obljetnicu tragične smrti na YouTubeu se pokazao video objavljen od strane obitelji. Video isječak prati Tomislavov život, a na kraju je poruka supruge Slavice i djece.

- Zahvaljujemo svima koji su ga se svih ovih godina prisjećali kroz tekstove, priloge i ono najvažnije, njegove pjesme. Iako više nije među nama, njegov glas i dalje živi. Mi ga se uz ovaj kratki film prisjećamo kao najboljeg tate i supruga. Tvoj osmijeh i tvoje pjesme zauvijek su s nama - stoji u poruci. Njegova braća su također poznati hrvatski pjevači: Vedran Ivčić, kao i stariji polubrat Đani Maršan, hrvatski pjevač i skladatelj, jedno vrijeme i diplomat. 

VIDEO: Životna priča jednog od omiljenih glazbenika: Počeo je pjevati slučajno, a najveću zaradu donijela mu je 'Džuli'

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar utunelu
utunelu
10:55 04.03.2024.

bio je popularniji nego F.T tada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije