Naslovnica Showbiz Estrada

Evo tko najviše zarađuje na naknadi za autorska prava

Među deset najplaćenijih su Miro Buljan, Boris Đurđević, Ante Pecotić, Gibonni, Neno Belan, bračni par Huljić...
18. srpnja 2014. u 11:16 49 komentara 30005 prikaza
zamp
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Televizijski i radijski eter posljednjih je dana okupiran kampanjom “Autori čine svijet ljepšim”. A da društvo ipak cijeni svoje autore, barem one glazbene, govore i najnoviji podaci ZAMP-a za 2013. godinu prema kojem je od naknada za autorska prava prikupljeno 104,6 milijuna kuna, od čega će 72,4 milijuna biti isplaćeno autorima (razlika se izdvaja za poslovanje ZAMP-a i socijalnu i kulturnu namjenu).

Naknada je to za sve pjesme emitirane u medijima ili izvedene na koncertima i priredbama, a u prošloj godini zabilježeno je više od 8,1 milijun izvođenja za 238.460 autorskih djela.

Najveći dio naknada prikupljen je na ime prava javnog priopćavanja, čak 93,3 milijuna kuna. Zanimljivo je da je u prošloj godini zabilježen skok u razredu koncerata gdje prikupljena naknada iznosi 7,4 milijuna kuna u odnosu na 5,3 milijuna iz prethodne godine.

Velike isplate

A tko su oni koji imaju najviše razloga za trljanje rukama? Među deset najizvođenijih autora smjestila se već poznata ekipa – Ante Pecotić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Neno Belan, Nenad Ninčević, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić i Zlatan Stipišić Gibonni.

Tonči Huljić (1) | Autor : Pixsell Foto: Pixsell

Lista je slagana po abecednom redu da bi se zaštitili privatni podaci o točnoj zaradi pojedinih autora, ali, kako doznajemo, pojedini honorari nekih autora navodno iznose i nekoliko stotina tisuća kuna.

I u Danskoj nas slušaju

Što se tiče najizvođenijih pjesma, to su Massimo i ”Suze nam stale na put" (Predrag Martinjak), Parni valjak i “Samo da znaš” (Husein Hasanefendić Hus) te Natali Dizdar (Dino Šaran i Đani Pervan) i njezin “Grijeh”. Najprodavaniji albumi u prošloj godini bili su “Ora et labora” Marka Perkovića Thompsona, “Tišina mora” Olivera Dragojevića te Severinin “Dobrodošao u klub”. Najizvođenija strana pjesma u protekloj godini bio je hit „Get Lucky“ u izvedbi Daft Punka i Pharrella Williamsa.

Thompson u Splitu | Autor : Tino Jurić/Pixsell Foto: Tino Jurić/Pixsell

Klasična diskografija nastavlja pad pa je tako na ime autorskih naknada prikupljeno 1,14 milijuna kuna u odnosu na 1,17 prethodne godine. Iako mnogi ističu predsjednika Ivu Josipovića kao jednog od autora koji profitira radom ZAMP-a, doznajemo da njegova naknada za klasična djela nije ni blizu vrha najprofitnijih i iznosi desetak tisuća kuna.

Iz inozemstva je, od sestrinskih društava koja na svojim teritorijima prikupljaju naknade za hrvatske autore i nositelje prava, prikupljeno 5,2 milijuna kuna – što je također blagi rast u odnosu na godinu prije. Zemlje koje su Hrvatskoj isplatile najviše autorskih prava očekivano su susjedne – Srbija, Mađarska, Slovenija, Makedonija, ali na petom je mjestu – iznenađujuće – Danska.

>>Severina protiv Rozge – čiji će singl postati pravi ljetni hit?

>>Jelena Rozga pokreće svoj glazbeni reality show!

Top 10 najizvođenijih autora

Ante Pecotić

Boris Đurđević

Husein Hasanefendić Hus

Miro Buljan

Neno Belan

Nenad Ninčević

Tonči Huljić

Vjekoslava Huljić

Zdenko Runjić

Zlatan Stipišić Gibonni

Top 3 najizvođenijih pjesama

Massimo – Suze nam stale na put

Parni valjak – Samo da znaš

Natali Dizdar – Grijeh

Top 3 najprodavanija albuma

Marko Perković Thompson – Ora et labora

Oliver Dragojević – Tišina mora

Severina – Dobrodošao u klub

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

 • LeonardS:

  Umoljava se država da im plaća socijalno i mirovinsko kao zaslužnim građanima te da im osigura stanove

 • Avatar Hulk007
  Hulk007:

  Oni bi trebali plaćati onome tko sluša to smeće od glazbe!

 • Sinatra:

  zar naš drago predsjednik Josipović nije među prvih deset?