Naslovnica Showbiz Estrada

Tko je kome ukrao ideju za "Velikane hrvatskog glumišta"?

Producent Igor Prizmić kaže da nije došlo do nikakve krađe, da Gotovac očito ne razumije što su autorska prava te da nitko nema pravo na nečiji život, a nakon smrti po logici stvari ta prava polaže obitelj
25. listopada 2018. u 20:05 2 komentara 889 prikaza
Foto: Grgo Jelavić/Pixsel

Prije nekoliko tjedana na HTV-u je krenula serija dokumentaraca „Velikani hrvatskog glumišta“ u kojoj su predstavljene veličine poput Borisa Dvornika i Ene Begović.

HNK Split želi predstavu za mlade koju će igrati po srednjim školama  PROBLEMI U HNK SPLIT Milijunski dug datira iz vremena Mani Gotovac

No, da na HTV-u ne nedostaje skandala, pa čak i u „mirnom“ dokumentarnom programu pokazuje i ovaj slučaj. Naime, teatrologinja Mani Gotovac tvrdi da je ideja o dokumentarcu njezina te da je još prije deset godina snimila nekoliko epizoda serijala malo drugačijeg imena „Velika imena hrvatskog glumišta“. Tako je na Facebooku objavila kako njezin rad s Dvornikom od prije deset godina sad potpisuje producent Igor Prizmić i njegova „Menorah produkcija“

17.05.2014., Split - Koreograf Stasa Zurovac i baletni ansambl HNK na pokusu glazbeno-plesne Krlezine drame Sprovod u Theresienburgu.  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL Intervju STAŠA ZUROVAC S Mani Gotovac sam prestao surađivati kad se prestala normalno ponašati

Gotovac nam je u telefonskom razgovoru rekla da je riječ o krađi intelektualnog vlasništva i da producent Igor Prizmić „zarađuje na mrtvim ljudima“ referirajući se na Borisa Dvornika i redatelja Željka Senečića koji je s njom radio na filmu.

-2006.godine Boris Dvornik mi je predložio da mu pomognem u ostvarivanju serijala o njegovom liku i djelu. Donio je u Zagreb preko trideset ondašnjih VHS kazeta, te je u dogovoru sa mnom, dodatno snimio svoje izjave i pjesme, razgovor s Lepom Smoje i Antom Tomićem u Splitu. Započeli smo raditi četri epizode pod radnim naslovom: Balada o glumcu. Posao nismo završili jer je Boris preminuo u ožujku 2008-e godine., objašnjava Mani.

Kaže kako je zamolila bivšeg supruga Željka Senečića da u njegovom filmskom studiju “Procura” realiziraju barem jednu emisiju koju je pripremala s Borisom. Radeći na tome došli su na ideju TV serijala pod naslovom: Velikani hrvatskoga glumišta.

U srpnju 2008.godine predali su Dokumentarnom programu HRT-a, Miru Brankoviću i cijeloj ekipi emisiju o Borisu Dvorniku. Željeli su da se što prije obilježi odlazak legende. Uz tu emisiju predali su i cijeli projekt –“Velikani hrvatskoga glumišta”.

Kaže da je projekt bio usvojen, a nastavak na serijalu, prema dogovoru, trebao je početi kad se za isti sakupe sredstva.

-Zaprepastila sam se kada sam prošle nedjelje, deset godina kasnije, vidjela seriju „Velikani hrvatskog glumišta“ s našim idejama i ponekom snimkom, koju potpisuje Igor Prizmić i njegov Menorah film.

Prizmićeva serija dokumentaraca prošla je na javnom natječaju HRT-a 2017-.e, te producent zaključuje da je Gotovac bila odabrana 2008-e njegov serijal se ne bi se ni prikazivao.

Producent kaže da nije došlo do nikakve krađe, da Gotovac očito ne razumije što su autorska prava te da nitko nema pravo na nečiji život, a nakon smrti po logici stvari ta prava polaže obitelj.

edita majić nije se zaredila zbog heroina Oglasila se Edita Majić i demantirala tvrdnje Mani Gotovac

-Nama su za emisiju o Borisu Dvorniku prava dali Dean i Diana Dvornik, za Enu Begović nam je pravo dao Josip Radeljak teTereza i Mia Begović. Nisu to „njezini velikani“, to je opće mjesto naše kulture, to su najveći glumci u zadnjih pedeset godina. Mani nam kaže da je vidjela inserte iz filmova „Deveti krug“ ili iz „Kiklopa“ – pa nema ona pravo na inserte, ima ih Vrdoljak od kojeg smo dobili dozvolu.

HTV se ogradio od cijele priče standardinim priopćenjem: „Neovisni proizvođači obvezuju se i jamče HRT-u da će ugovorima s autorima, izvođačima i drugim sudionicima unaprijed i u cijelosti urediti sva autorska, izvođačka i druga prava za korištenje Djela, tako da s tih osnova na HRT ne prelazi nikakva obveza plaćanja ili uređivanja odnosa, odnosno prava“.

Pogledajte video Mani Gotovac: "Boris Dvornik: Balada o glumcu"

Joško Jeličić
DINAMO - ROSENBORG
Joško Jeličić uoči uzvratne utakmice: Spokojan sam, jači smo individualno i momčadski

A1 izdvaja za Vas

  • dikan:

    A o Vasom sramnim komentarima pred svjedocima ... razgovarat cemo pred institucijama sramite se !

  • dikan:

    drugarice Mani manite se imena Ene Begovic Radeljak Javite se umetnici pevaljki Severini za vasa "prava"!? Samo probajte bez moje dozvole, a koju nemate uzimati u svoja pogana usta Enu .. pa cete se jako bolje sjetiti sramotne predstave u ... prikaži još! Rijeci! Sram Vas bilo ...!