Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE JE NAJVAŽNIJE

Teška borba slavnih za novi život

SELENA GOMEZ Na slici pokraj kreveta svoje donorice, glumice i najbolje prijateljice Francije Raise
Foto: Instagram
1/4
21.09.2017.
u 21:40

Brojnim glumcima, pjevačima i sportašima presađeni su organi, a neki ih još čekaju

Kada se mlada pjevačka zvijezda, 25-godišnja Selena Gomez ovog ljeta povukla iz javnosti, nitko nije mogao pretpostaviti da je razlog smrtno ozbiljan. I da posrijedi nisu, kako se nagađalo, ni depresija ni borba s ovisnošću, nego borba za goli život koji je ugrozila teška autoimuna bolest zbog koje je bilo potrebno i presađivanje organa.

Sve za svoje zdravlje

– Doznala sam da trebam transplantirati organ zbog lupusa i oporavljala sam se, zato me nije bilo. Morala sam to učiniti za svoje zdravlje – napisala je pjevačica ispod fotografije na svojem Instagram-profilu.

A njezine riječi potkrepljuje prizor s fotografije na kojoj leži u bolničkoj sobi pokraj kreveta svoje donorice, glumice i najbolje prijateljice Francije Raise. Osim Selene, brojni su poznati i slavni koji su transplantacijom organa dobili novu priliku za život, dok neki, poput ovogodišnjeg eurovizijskog pobjednika Salvadora Sobrala, još čekaju svoj red. Mladi Portugalac zbog bolesti srca treba hitnu transplantaciju, koju bi najbolje bilo obaviti do kraja godine, ako želi ostati živ. Nažalost, iz Portugala još uvijek ne stižu dobre vijesti da je Sobral uspio naći donora. I Dicky Cheney, bivši američki premijer u administraciji Georgea W. Busha, te poznati redatelj Robert Altman (“Kratki rezovi”, “Gosford Park”) morali su dobiti novo srce, a bivša “spajsica” Mel B podvrgnuta je transplantaciji rožnice, koja je ostala ugrožena nakon laserskog zahvata na oku. Tada je pjevačica ostala slijepa na lijevo oko i trebala je novu rožnicu. I američki glumac Mandy Patinkin, kojeg gledamo u seriji “Zločinački umovi”, morao je ugraditi nove rožnice na oba oka zbog degenerativne bolesti očiju.

Teško iskustvo

Komičar, glumac i zvijezda showa Saturday Night Live Tracy Morgan, pjevačica Natalie Cole, nogometaš Ivan Klasnić i pjevačka legenda Kemal Monteno morali su proći isto iskustvo. No, za Montena je ona završila kobno. Nakon tri godine čekanja na kompatibilnog donora, presađen mu je bubreg, no zbog komplikacija nastalih nakon zahvata, pjevač je preminuo u siječnju 2015. godine. Glazbenici Lou Reed i David Crosby, osnivač Applea Steve Jobs i naš Arsen Dedić samo su neke od poznatih osoba koje su dobile novu jetru. Legendarni Arsen, koji nas je zauvijek napustio prije dvije godine nakon što je dobio sepsu koja je bila posljedica komplikacije ugradnje kuka, dobio je novu jetru 2004.

– Zahvaljujući neurednom načinu života, neizmjernom radu, alkoholu i nestabilnom emotivnom životu, došao sam u stanje u kojem sam živio polusvjesno. Gledao sam svijet oko sebe kroz mliječno staklo, polujasno, da bih nakon operacije u Padovi počeo novi život. Puno bistrije vidim sve oko sebe, odmjeravam sebe samog, svoj prethodni rad, možda budući, ljude, prošle i sadašnje. Sve mi se odjednom razvedrilo i mogu vidjeti kakva je elementarna težina onog što sam učinio – izjavio je nakon zahvata Arsen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije