Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Slavin Balen: Kako sam naljutio ZZ Top i Led Zeppelin

Foto: Davor Puklavec/pixsell
1/5
21.04.2018.
u 09:01

DJ i voditelj na Radiju 101 ljubitelje glazbe oduševljava svakom novom emisijom "Rock antologije", koja je nagrađena Večernjakovom ružom, a otkriva i zašto su se na njega naljutili članovi kultnih bendova.

Rock antologija živi vječno, zaorilo se zagrebačkim HNK na nedavnoj dodjeli nagrada Večernjakova ruža nakon što je proglašena najboljom radijskom emisijom. Nagradu je preuzeo njezin dugogodišnji urednik i voditelj Slavin Balen koji je bio prvi DJ s ovih prostora koji je emisije posvetio rapu i hip hopu i svojim glazbenim odabirima odgajao generacije zaljubljenika u glazbu.

Rekli ste: “Glazbu ne odabirete vi, glazba je odabrala vas”. Kada ste se u nju zaljubili?
Moj brat Ranko Balen bio je član u to doba popularnog sastava Grupa 220. Prije njih svirao je bubnjeve u manje poznatoj grupi Ehosi. Kao dijete prisustvovao sam njihovim probama i slušaokako nastaju besmrtni hitovi poput “Osmijeh”, “Kad bih bio Petar Pan” itd. Ranko je kupovao gramofonske ploče koje su svi slušali tražeći inspiraciju, Grupa 220 žarila je i palila i sve mi se to sviđalo. Imao sam osam-devet godina, išao u osnovnu školu na Bukovcu, roditelji su mi kupovali ploče, i to kako su objavljivane, sve što god se moglo pronaći po trgovinama, i zabavna i strana izdanja. Ranko je svirao bubnjeve, a ja sam pomislio da probam ne bubnjeve nego udaraljke, bongose i konge. Tako sam s 13 godina počeo vježbati sviranje na udaraljkama. Najprije na malim bongosima, a poslije i na profesionalnim kongama Asba, Natal, Latin Percussion. U gimnaziji sam svirao u jednoj grupi, a sredinom 70-ih u drugoj koja se zvala Krik.

Zanimljivo je da ste ”zaraženi” rockom od pete godine.
Bilo mi je pet godina kada sam dobio prvu ploču “San Remo Festival 1961”. Slijedio je još jedan “San Remo 1962” pa razni popularni talijanski pop izvođači. Otad sam gnjavio roditelje da kupuju sve i svašta svih mogućih glazbenih žanrova. Otkrio sam rock muziku - The Shadows, Bill Haley, Little Richard, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones, Beach Boys, Tom Jones, Engelbert Humperdinck, Monkeys, domaće rokere Drugi način, Kiću Slabinca, Yu grupu, Smak, Korni grupu, Time i Boom Festival. Kako su se pojavljivale ploče, tako sam ih nabavljao. Prekretnica u mom glazbenom doživljaju bili su bendovi Deep Purple, UFO, Black Sabbath, Led Zeppelin, festivali Woodstock i Isle of Wight, Santana band, Osibisa, Johnny Winter i ZZ Top. Otkrio sam i njemačku psihodeliju Krautrock.

Vašu “Rock antologiju” čitatelji Večernjeg lista odabrali su za radijsku emisiju godine. Rekli ste da vas je iznenadila nagrada. Zašto?
Iznenađen sam bio jer sam u 2017. godini dobio nagradu “Ambasador” Klub(p)ske scene za promicanje elektroničke glazbe u medijima. Nagrada je za životno djelo i njezin sam drugi nositelj. Također sam dobio 2013. godine prvu nagradu za životno djelo za rap glazbu portala Hip Hop Unity. U ovogodišnjoj konkurenciji bila je i poznata radijska emisija “Andromeda” pa sam mislio da će me žiri preskočiti u ovoj godini.

Je li Ruža našla posebno mjesto u vašem domu?
Sve nagrade čuva moja partnerica Snježana. Ona je veliki glazbeni znalac iako joj to nije struka. Naime, zaposlena je u dječjem vrtiću.

“Rock antologija” uskoro slavi 35 godina od prvog emitiranja. Planirate li proslavu?
Proslava će eventualno biti iduće godine. Zapravo smo planirali organizirati proslavu prije četiri godine kada smo obilježili tridesetu godišnjicu. Zahvaljujući krasnoj i iznimno sposobnoj ekipi - Leu Klaiću (koji je glazbeni urednik, glazbenik u bendu She Loves Pablo i tehničar na Stojedinici) te Maši Meklav-Golubić (glavnoj urednici Radija 101) - održali smo emisiju u ovim turbulentnim vremenima kada je prisutna posvemašnja ekspanzija raznih zabavnih sadržaja, a posebno društvenih mreža.

Kako je došlo do vašeg angažmana na Radiju 101 nekoliko mjeseci nakon što je osnovan?
Na Radio 101 došao sam u srpnju 1984. Tadašnja emisija zvala se “Electro-funk premijera” i bila jeprva rap-electro emisija u bivšoj državi. Poslije sam joj promijenio ime u “Rap Attack” jer je bila orijentirana na rap. Osim njih, imao sam i prvu house emisiju koja se zvala “This Is Acid” te emisiju etno glazbe “Afro Music”. Zbog onih prvih spomenutih dobio sam i nagradu za rap glazbu. Od 2000. godine radim noćni subotnji program “Subotnik” s kolegom Sergiom Štifanićem. U tom programu, koji je elektronički, dance i rap orijentiran, gostuju razni hrvatski i svjetski DJ-i. U posljednje tri godine taj se program zove “Radio 101 In The Mix”. Desetak godina bio sam zamjenik voditelja Glazbene redakcije Radija 101. Paralelno s radom na Radiju 101, imao sam od 1983. do 1991. emisije na Radiju Velika Gorica. Prva dance emisija na RVG-u bila je “Dona muzički vlak” 1983. i 1984., koje se itekako sjeća generacija starijih DJ-a.

Jeste li tijekom karijere pomišljali otići na neki drugi radio ili medij?
Narvno da je rat usporio, ali nikad nije prestalo emitiranje emisija na Stojedinici. Nekad ih je bilo manje, nekad više. Do 2011. bio sam i suvlasnik Radija 101 pa nisam namjeravao otići na neku drugu radijsku postaju. Kada sam počeo raditi na RVG-u, nije postojao Radio 101.

Kada se rodila vaša ljubav prema radiju?
Osim radijskih poslova, bio sam DJ u desetak klubova. Radio se razlikuje od diskoteke ili kluba, gdje smo u neposrednom dodiru s publikom. Inače, nekoliko poznatih klubova u kojima sam radio su Scotch, Karaka, ITD, Petar Pan i Amazona. Organizirao sam događanja za europske promatrače, ali i paralelno svirao s grupom Tango.

Kako se posao DJ-a mijenjao tijekom godina? Je li sada lakše doći do novih, dobrih izvođača?
Razvoj tehnologije donekle mijenja i način rada DJ-a. Često DJ-i imaju pripremljene setove koji se ne mijenjaju ad hoc. Neki, prema mom mišljenju bolji DJ-i znaju se prilagoditi situaciji i mijenjati set listu. Inače, u našoj struci smatramo abecedom znanje rada s gramofonskim pločama, nakon toga dolazi rad s CD-ima, a potom s fileovima i kontrolorima zvuka. U načelu se danas tehnički može naučiti posao za relativno kratko vrijeme, no takvi DJ-i nerijetko budu ograničeni na određenu vrstu glazbe.

Tko vas trenutačno najviše intrigira?
Budući da volim razne stilove, slušam glazbu za vježbanje i sviranje, onu za umiksavanje, ali i za radijski program. Rap će uvijek biti moja ljubav, jedna od, naravno. Zapravo imam jednak emotivni odnos prema doajenima rock glazbe i reperima starog kova. Zahvaljujući pravcu kraut rock početkom sedamdesetih otkrio sam eksperimentalni rock, dok sam tijekom klupskog rada zavolio dance, boogie i funky. U kolekciji imam oko 8000 ploča i CD-a te puno opreme, a među njima je 300-tinjak potpisanih. Bio sam radnik promotor u jednoj tvrtki za organizaciju koncerata te sam upoznao brojne poznate strane izvođače. U zbirci imam autograme na pločama i CD-ima brojnih zvijezda poput Davida Bowieja, U2 (Sarajevo), Stinga, Faith No More, Bryana Adamsa, Slayer, Iron Maiden, Jamesa Browna, Santane, Andyja Gilla iz Gang of Four, Ice-T- ja, Eagles of Death Metal, Davida Moralesa, Fatboy Slima, Blondie, Simply Red, Joea Cockera, Jethro Tull, Deep Purple... Sviđa mi se “prljavi” zvuk Death Grips, Run The Jewels, Aphex Twin, Noisia, Liquida Strangera, Kendricka Lamara, Buraka Som Sistema, repera Dr. Drea, Ice Cubea, Public Enemy...

Intervjuirali ste brojne glazbenike, sigurno je bilo zanimljivih anegdota...
Brojne anegdote vezane su za glazbenike. Ice-T, poznati hard-core reper, odbio je redare jer se “sam zna brinuti o sebi”. Nick Cave tražio je četiri samostojeća ogledala u svojoj garderobi. David Bowie hodao je bez cipela, samo u čarapama po tapisonu hodnicima Doma sportova, Roberta Planta mučili su bolovi u leđima i tražio je kvalificiranog masera. James Brown je, star i bolestan, napisao na ploču “I feel good”. ZZ Top ljutili su što sam uspio izgubiti jedan njihov singl, inače prvo izdanje koji ni oni nemaju. Reper Afrika Bambaataa, nekadašnji lider ganga iz Bronxa u New Yorku, objašnjavao mi je dva sata politiku na Balkanu (!). Robert Plant i Jimmy Page iz legendarne grupe Led Zeppelin naljutili su se što imam “piratsko” izdanje (bootleg) njihova singla “Black Dog”. Negodovali su iako je ploča legalno kupljena u Italiji, ali su se ipak potpisali. Debbie Harry potpisala mi se na singl “Heart Of Glass” u liftu jednog zagrebačkog hotela 1999. A 15 godina poslije moja partnerica Snješka joj je u Varaždin na Špancirfest donijela taj singl pa se potpisala na suprotnu stranu izjavivši da je to jedinstveni slučaj u njezinoj karijeri. Snješka ima dara za pronalaženje djeteline s četiri lista za sreću pa je svaki izvođač dobio za uspomenu jednu takvu, posebno numeriranu i plastificiranu. Debbie Harry, Chris Cornell, David Morales, Pendulum, Tony Martin iz Black Sabbath, Egyptian Lover, House Of Pain, Ian Astbury iz grupe Cult, Edo Maajka, Remi i Sassja neki su od njih.

Odlazite li privatno na koncerte ili samo kada je radni zadatak?
Odlazim na koncerte, pretežno u veće prostore i/ili na festivale open air. Nepušač sam pa mi smetaju zadimljeni prostori. Osim toga, volim superiornu produkciju poput Coldplay, Muse, The Rolling Stones, AC/DC koja me čak i više zanima od same glazbe.

Mora li vaša partnerica imati sličan glazbeni ukus kao i vi?
Moja partnerica Snježana obožava glazbu, ona je primarno rock orijentirana, amaterski svira gitaru i pjeva. Obožava kantautorice Katie Melua, Tracy Chapman i Tanitu Tikaram, a totalni je fan Brucea Springsteena. Godinu dana radio sam noćnu smjenu na Radiju 101 pa je umjesto mene intervjuirala razne izvođače. Sprijateljila se s Davidom Moralesom i Debbie Harry. Iako Snježana pokazuje interes za elektroniku i housu glazbu, ipak je nepopravljiva rokerica.

Kako volite provoditi slobodno vrijeme?
Volim životinje. Imao sam cijeli život pse, a posljednjih desetak godina mace, tri su trenutačno kod mene. Brinem se i za one mace s ulice, volim se igrati s njima. Pogledam neki novi film, neku TV seriju i provodim vrijeme sa svojom Snježanom. Slobodnog vremena ili godišnjeg odmora nema u onom klasičnom smislu jer uvijek pripremam nekoliko programa unaprijed. Osim emisije “Rock antologija”, svakog se tjedna emitira i “Radio 101 In The Mix”, emisija o DJ-ima i elektroničkoj glazbi, dubstepu, drum 'n' bassu i rapu. Kontaktiram s kolegama DJ-ima u vezi s njihovim uracima i mogućim gostovanjem u programu te se pripremam za emisije. Također radim live u programu Stojedinice pa razmišljam i o tom aspektu radijskog programa.

Što se najčešće može čuti u vašem domu?
Dobivam mnogo albuma, a imam barem 1000 CD-a koje nisam ni poslušao. Uglavnom slušam informativno, a glazba dolazi iz nekoliko izvora - računalo, TV, CD i gramofoni. Upijam razne glazbene djeliće.

1/17

Komentara 1

HB
HBomb
22:34 28.05.2018.

Hrvatski Kool Herc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije