Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djeca s Baldekina

Siniša Škarica oprostio se od svog dragog kolege i prijatelja iz grupe Mi

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/7
17.09.2020.
u 22:30

Na Korčuli stigla me tužna vijest. Umro je Berislav Baranović, ritam gitarist prvog rock 'n' roll sastava u Dalmaciji i jedan od osnivača grupe Mi, napisao je Škaricaz u svojoj objavi na Facebooku.

Glazbeni urednik i producent Siniša Škarica objavom na Facebooku oprostio se od svog prijatelja i kolege Berislava Baranovića koji je bio jedan od osnivača grupe Mi čiji je član bio i Škarica.

- Na Korčuli stigla me tužna vijest. Umro je Berislav Baranović, ritam gitarist prvog rock 'n' roll sastava u Dalmaciji i jedan od osnivača grupe Mi. S Berislavom sam od trećeg razreda pučke, po mom povratku u Šibenik u jesen 1955. Bili smo djeca s Baldekina. Išli smo u isti razred čitavu osmogodišnju. Zajedno u stolnoteniskom klubu, zajedno čitali (i skupljali) Miki strip, zajedno i osnovali u ljeto 1962. Magnete. Odluka je pala, tu blizi Korčule, gdje me zatekla ova tužna vijest, na Badiji, kada smo u tamošnjem sportskom centru tog ljeta polagali ispit za instruktore stolnog tenisa. Tamo smo nas dvojica i budući autoritet iz onkologije profesor Zdenko Krajina na oproštajnoj večeri uz dvije gitare troglasno pjevajući hitove Cliffa Richarda, Paula Anke i Adriana Celentana zabavljali sportsko društvo sestara Meglaj, Matana Rimca, prof. Medveda i drugih. Poslije toga, dakle, pala je odluka: po povratku Bere i ja ćemo nastaviti s gitarama. Okupili smo baldekinsko i razredno društvo i krenuli kao i većina prvih rokera tragom Shadowsa i Cliffa Richarda. - prisjetio se Škarica i nastavio:

- Na kraju gimnazije ponovno Bere i ja s društvom iz suparničkih Mjesečara osnivamo grupu Mi. Trajalo je tako do svibnja 1967. kada je nakon premijernog šibenskog nastupa Bere odustao hvatajući se ozbiljnijih poslova: radio je u trgovini pokušavajući uz to studirati. Skora ženidba, dijete, sin Petar (bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik hrvatskog ribarskog sindikata) odvojili su ga od glazbe. Njegova crno-bijela Hofner gitara i danas je sačuvana koliko znam u rukama mladog Ante Stošića jednog od važnih dizajnera zvuka legendarne Masline, inače sina našeg prvog glazbenog učitelja glasovitog gitarista Joška Stošića Čorde. Zadnjih godina se nismo viđali. Ove godine trebali smo je iz naše rokerske generacije, činilo se nesalomljive, koji nas je napustio. Neke ti je laka zemljica, dragi Bere. Obitelji iskrena sućut.

Foto: Daniel Pavlić

(Na slici: tri Magneta na balkonu Borisa Kidriča 105 (poslije Petra Preradovića 5, danas...); Siniša, Nenad i Bere)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije